Γ. Κυριακάκης: Το χωροταξικό να επιστραφεί ως απαράδεκτο και να μπει σε πραγματική διαβούλευση μπροστά στον κρητικό λαό

Κανένα σχόλιο

«Να επιστραφεί ως απαράδεκτο το αναθεωρημένο χωροταξικό της Κρήτης» ζητάει η περιφερειακή παράταξη «Ανυπόταχτη Κρήτη» που πραγματοποίησε ανοικτή εκδήλωση- συζήτηση για το θέμα στα Χανιά .

Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης  Γιάννης Κυριακάκης είπε πως «το χωροταξικό  θα πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτο και να μπει σε πραγματική διαβούλευση και όχι διαβούλευση φορέων, να συζητηθεί ανοικτά μπροστά στον κρητικό λαό τι θέλει να γίνει στο νησί του. Αυτό το χωροταξικό που συζητάμε είναι των πολλών, του πληθυσμού, του λαού της Κρήτης.

Γιατί υπάρχει και το χωροταξικό της “ελίτ” και των επενδυτών που είναι τα ειδικά χωροταξικά με βάση τα οποία οι μεγαλοεπιχειρηματίες χωροθετούν όπως επιθυμούν».

"Sponsored links"

PHOTO_2

 Για το χωροταξικό στον αγροτικό τομέα μίλησε  ο χημικός μηχανικός Χαράλαμπος Λουκάκης.

«Το χωροταξικό δεν κάνει καμία οριοθέτησης γης. Ποια είναι υψηλής παραγωγικότητας, ποια είναι αγροτική γη; Η μόνη αναφορά είναι στα θερμοκήπια που τα κατακρίνει ως εντατική γεωργία και τα υποτροπικά ότι καταναλώνουν πολύ νερό. Το θέμα του θερμοκηπίου δεν είναι καθόλου απλό. Η νότια Κρήτη τροφοδοτεί τον χειμώνα με λαχανικά ολόκληρη τη χώρα, αν το υποβαθμίσουμε, από πού θα τα βρούμε, θα τα εισάγουμε;.

Το χωροταξικό υιοθετεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν απευθύνεται στο σύνολο των παραγωγών, αλλά μόνο σε μια μικρή ομάδα τους και η μοναδική  αναφορά που κάνει στο σύνολο των αγροτών είναι στην κατάρτισή τους σε νέες καλλιεργητικές μεθόδους, πολύ γενικά όμως και χωρίς καμία εξειδίκευση. Στη διαβούλευση είδαμε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο να βάζει το θέμα της διατροφικής αυτάρκειας και αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπει σε προτεραιότητα».

Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Πιαγκαλάκης αναφέρθηκε στις βιομηχανικές ΑΠΕ.

PHOTO_1

«Από το 2010, όταν η χώρα μπήκε στο καθεστώς των μνημονίων, έχουμε μια υπερπληθώρα ρυθμίσεων που επηρεάζουν τον χωροταξικό σχεδιασμό. Εχουμε μια αντιστροφή της έννοιας του χωροταξικού σχεδιασμού. Εκεί που το κράτος ήταν υπεύθυνο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, με τα ειδικά χωροταξικά, τα ειδικά χωρικά σχέδια, μπορεί να παρακάμπτουν τον χωροταξικό σχεδιασμό και να δημιουργούνται φωτογραφικά χωροταξικά κομμένα και ραμμένα στις ορέξεις των επενδυτών.

Αποτελεί μύθευμα ότι η Κρήτη μπορεί να είναι ενεργειακά αυτόνομη μόνο με Α.Π.Ε. Οποιοσδήποτε  σοβαρός επιστημονικός Σύλλογος μπορεί να εξηγήσει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσουν Α.Π.Ε. χωρίς τη στήριξη θερμικών μονάδων ενέργειας με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία.

Δεν μπορεί να χωροθετούμε και να “κλειδώνουμε” το μέλλον του τόπου με βάση υποθέσεις και επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων που επιδοτούνται για να εγκαταστήσουν β-Α.Π.Ε., το ρεύμα των οποίων είναι υποχρεωμένη να το αγοράζει η ΔΕΗ είτε το χρειάζεται είτε όχι, σε πολύ μεγάλες τιμές που το κόστος τους μετακυλίεται στους καταναλωτές».

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live