26.8 C
Chania
Sunday, July 21, 2024

Γ. Σταθάκης για ιδιωτικοποίηση νερού: Το κόστος για τους αγρότες και τους πολίτες θα εκτοξευθεί

Ημερομηνία:

Δήλωση Γιώργου Σταθάκη σχετικά με το Νομοσχέδιο της ΝΔ για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων περί Νερού (αποβλήτων, απορριμμάτων) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νερό (τα απόβλητα και τα απορρίμματα) που μετατρέπει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε «υπεραρχή», αποσκοπεί σε τρία πράγματα. Πρώτον, οι  Δημοτικές και Δημόσιες Εταιρείες Διαχείρισης του Νερού περνούν στον έλεγχο της ΡΑΕ, χάνουν δηλαδή την αυτονομία τους, αναφορικά με την τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, το μισθολόγιο και την όποια κοινωνική πολιτική ασκούν. Δεύτερον,  ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη ιδιωτικών εταιρειών στον κλάδο αυτό. Τρίτον, διαμορφώνεται το πλαίσιο για τη λειτουργία του κλάδου με πλήρως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση μόνη της κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που είχε δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και ήταν επιφορτισμένη με τη διαχείριση και τον σχεδιασμό των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας. Μόνη της ενέταξε την υποχρέωση δημιουργίας Ανεξάρτητης Αρχής ως κομμάτι των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και μόνη της σήμερα παρουσιάζεται να ανησυχεί για την απώλεια των σχετικών πόρων.

Μόνοι χαμένοι από το εν εξελίξει σχέδιο νόμου είναι οι πολίτες, οι αγρότες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δουν το κόστος του νερού να εκτοξεύεται. Για τους κατά τόπους Δήμους η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων τους είναι δεδομένη, ενώ κινδυνεύουν να αποστερηθούν και τις ίδιες τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει τις συγχωνεύσεις τους, όπου κριθούν «προβληματικές».

Τα Χανιά έχουν πρωτοπορήσει από παλιά στην ίδρυση και λειτουργία φορέων διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων (ΟΑΔΥΚ-ΟΑΚ, ΔΕΥΑΧ, ΔΕΔΙΣΑ) με τεράστιο θετικό αποτύπωμα στην οικονομία και το περιβάλλον. Σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο μιας επικείμενης υφαρπαγής αρμοδιοτήτων και εισαγωγής κανονιστικού πλαισίου ενός ιδιωτικοποιημένου τομέα διαχείρισης των πόρων.

Το Νομοσχέδιο της ΝΔ είναι η τελευταία πράξη μιας κυβέρνησης που επιμελώς επί 4 χρόνια ιδιωτικοποιεί κάθε μορφής δημόσιο αγαθό, στην ενέργεια (πώληση 17% ΔΕΗ, 49% ΔΕΔΔΗΕ, 100% ΔΕΠΑ Υποδομών), την εκπαίδευση (ισοτιμία ιδιωτικών κολεγίων με δημόσια Πανεπιστήμια), την υγεία (μερική ιδιωτικοποίηση ΕΣΥ), τις συντάξεις (πλήρης ιδιωτικοποίηση επικουρικών συντάξεων) και τώρα το Νερό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ