18.3 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Γ. Σταθάκης: “Η ιδέα του «Σχεδίου Β’» δεν υπάρχει”

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στην εφημερίδα REAL NEWS (30/5), στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

-Μη επίτευξη συμφωνίας-πακέτο τι περαιτέρω επιπτώσεις θα έχει στην πραγματική οικονομία κ. υπουργέ; Και πόσο αισιόδοξος είστε;

Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Θεωρώ ότι η επίτευξη της συμφωνίας είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Ενδεχομένως στο προηγούμενο διάστημα να δόθηκε περισσότερη έμφαση στην πολιτική διαπραγμάτευση, όμως αυτό δεν απαιτείται πλέον καθώς είναι δεδηλωμένη η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Άλλωστε, σε αντίθετη περίπτωση κυρίως η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπουν σε αχαρτογράφητα νερά, πράγμα που κανείς δεν επιθυμεί. Έχει βρεθεί ήδη η φόρμουλα για τη συμφωνία με τους εταίρους – η στρατηγική του έντιμου συμβιβασμού που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση.

-Τι προϋποθέσεις, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να τεθούν ώστε να είναι πραγματικά βιώσιμη;

Η συμφωνία θα είναι μια και θα αφορά το σύνολο των μέτρων για το ’15 και το ’16 καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε συνδυασμό με το θέμα του χρέους. Σε καμία περίπτωση δεν θα προβλέπει νέο δάνειο ούτε νέο μνημόνιο˙ θα είναι δηλαδή μια συμφωνία χωρίς νέα συνθήκη και χωρίς νέα υφεσιακά μέτρα.

-Για τη μείωση του χρέους και προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

Το βασικό στοιχείο για την αποφυγή νέας δανειακής σύμβασης είναι η ρύθμιση του χρέους με τρόπο που να απομειώνει τις δανειακές ανάγκες ειδικά για την περίοδο 2015-2022 και να το καθιστά μεσοπρόθεσμα βιώσιμο.

-Με τυχόν επίτευξη συμφωνίας, εκτιμάτε ότι μπορεί να έρθουν επενδύσεις; Σε τι ύψος τις υπολογίζετε;

Από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους
εταίρους κατ’ αρχάς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας και σε σύντομο διάστημα η οικονομία θα παρουσιάσει σημάδια ανάπτυξης. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μέσω δράσεων σε κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα και με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς κλάδους και παρά τις δυσκολίες εξακολουθεί να παράγει ερευνητές και επιστήμονες υψηλού κύρους. Αυτοί θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να μειώσουν την ανεργία κυρίως των νέων.

-Η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθεί; Και θα σηματοδοτεί πιστωτικό γεγονός αν δεν πληρωθεί;

Η χώρα εκπληρώνει την εξυπηρέτηση των εξωτερικών δανείων της με εσωτερικούς πόρους εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο. Το ίδιο θα γίνει και αυτή τη φορά. Εντούτοις το πρόβλημα είναι προφανές. Γι’ αυτό ακριβώς και θέλουμε να επιτευχθεί η συμφωνία, ώστε να διασφαλίσουμε τα απαραίτητα ποσά που θα μας επιτρέπου να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας εντός και εκτός.
-Πόσο αναπτυξιακά μπορεί να λειτουργήσει αύξηση του ΦΠΑ, όπως την επιδιώκουν οι δανειστές; Και έχετε σχέδιο ώστε να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια μετά τις αυξήσεις στον ΦΠΑ;
Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι 24 δισ. ευρώ ετησίως. Μια μικρή αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ μπορεί να είναι και αναδιανεμητική. Οι βασικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα γίνουν πάντως στο μέλλον.

-Στελέχη σας υποστηρίζουν πως η συμφωνία δεν περνάει από τη Βουλή. Μπορεί, δηλαδή, ο…ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει την κυβέρνηση Τσίπρα;

Δεν τίθεται ζήτημα εσωκομματικής ρήξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ενωμένος με κοινό στόχο την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας.

-Σχέδιο Β΄, με τη χώρα εκτός ευρώ, διαθέτει η κυβέρνηση κ. υπουργέ;

Η ιδέα του «Σχεδίου Β’» δεν υπάρχει. Η χώρα μας έχει ανάγκη να μείνει στην Ευρωζώνη, όμως με ένα πιο σωστά οργανωμένο πρόγραμμα στήριξης. Ένα πρόγραμμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να φθάσουμε σε τέτοιο βαθμό ανάπτυξης, που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας, και το οποίο παράλληλα θα είναι κοινωνικά δίκαιο. Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί, με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αντίστοιχο με τον βαθμό ανάπτυξης της χώρας.

-Ιδιωτικοποιήσεις συζητά η κυβέρνηση; Τελικά η αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα προχωρήσει κ. υπουργέ;

Συζητάμε τις τρέχουσες ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή του ΟΛΠ και των αεροδρομίων. Έχουμε ξεκινήσει νέο κύκλο συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία στην οποία θα έχει ενεργή συμμετοχή το ελληνικό Δημόσιο. Όπως γνωρίζετε έχει γίνει μία σύμβαση παραχώρησης για τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η οποία βρίσκεται τώρα σε δεύτερο στάδιο. Επιδίωξή μας είναι να εξετάσουμε ξανά τους όρους χωρίς να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...