17.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Γ. Σταθάκης: “Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από νέα παραγωγικά υποκείμενα και θεσμούς που θα ευνοούν την ανάπτυξη”

Ημερομηνία:

Ερώτηση 1η: Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο, το περασμένο Σάββατο, χρησιμοποίησε μια φράση-κλειδί αναφέροντας ότι είναι αδύνατον να αποπληρωθεί το χρέος. Πόσο διαφέρει αυτή η θέση από τις δηλώσεις Τόλιου για διακοπή τόκων και χρεολυσίων, που προκάλεσαν την επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ; (Το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο;)

Η άποψη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο δεν εκφράζεται σήμερα μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η τεκμηριωμένη θέση των περισσότερων διεθνών φορέων και οργανισμών που τοποθετούνται γύρω από το ζήτημα. Η διαπίστωση αυτή είναι που δημιουργεί τη αντικειμενικά αναγκαιότητα να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία απομείωσης του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Η ρύθμιση η οποία σκοπεύουμε να προωθήσουμε στηρίζεται στην αντίληψη μας περί αμοιβαίου συμφέροντος όλων των εμπλεκόμενων μερών από μία τέτοια λύση. Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να προβεί σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια αλλά προσβλέπει σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Ερώτηση 2η: Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής: Προτεραιότητα η επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές. Πιστεύετε ότι αν μετά την 25η Ιανουαρίου σχηματίσετε κυβέρνηση θα υπάρξουν ευήκοα ώτα και θετικό κλίμα για διαπραγμάτευση; Ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός.

Νομίζω ότι σε αυτές τις εκλογές παρατηρούμε μια σημαντική μεταποίηση στην στάση των ευρωπαίων εταίρων μας και των θεσμικών εκπροσώπων της ΕΕ απέναντι στο ενδεχόμενο ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών από το ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ το 2012 το κλίμα ήταν σαφώς παρεμβατικό υπέρ της ΝΔ και των συμμάχων της, σήμερα παρατηρούμε μια στάση ουδετερότητας και αναμονής. Αυτό φυσικά συνδέεται με την αφερεγγυότητα της κυβέρνησης Σαμαρά και τους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς, σχετίζεται όμως και σε ένα βαθμό και στην αποδοχή εκ μέρους των διεθνών εταίρων της χώρας του αναπόφευκτου γεγονότος της κυβερνητικής εναλλαγής στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων από την προκήρυξη των εκλογών και μετά μάλλον αναμονή αποκαλύπτουν παρά φόβο αναφορικά με τις προοπτικές της χώρας και τη θέση του στην ευρωζώνη.

Ερώτηση 3η: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα κινδυνεύει με Grexit, όπως σας κατηγορούν οι αντίπαλοί σας;

Το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ στην προεκλογική εκστρατεία που διανύουμε τίθεται δυστυχώς μόνο από την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά. Όπως προείπα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει από το 2012. Έκτοτε η ευρωζώνη έχει μετασχηματιστεί θεσμικά και έχει προωθηθεί η τραπεζική ενοποίηση. Η Ευρώπη δεν απειλείται σήμερα από μια απρόοπτη κατάρρευση των τραπεζικών ιδρυμάτων της αλλά από τις συνέπειες της παρατεταμένη ύφεσης και της λιτότητας. Επιπλέον, η έξοδος μιας χώρας από το την ευρωζώνη δεν προβλέπετε θεσμικά και άρα η όλη συζήτηση γινόταν και το 2012 άνευ των αντίστοιχων νομικών και θεσμικών προϋποθέσεων. Δυστυχώς, ο κ. Σαμαράς και οι ακραίοι συνεργάτες του επιδεικνύουν εξαιρετική ανευθυνότητα όταν εμμένουν σε δηλώσεις που βλάπτουν την διεθνή εικόνα της χώρας και την αξιοπιστία της.

Ερώτηση 4η: Τι δεν κατάφεραν οι λεγόμενες “μνημονιακές κυβερνήσεις” για την ανάπτυξη της οικονομίας που θα καταφέρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Είναι εφικτή μια στροφή στην “κοινωνική οικονομία”;

Η αναπτυξιακή ατζέντα του μνημονίου ήταν προσανατολισμένη προς τις προοπτικές που υποτίθεται θα δημιουργούσε η συρρίκνωση του εργασιακού κόστους, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η απελευθέρωση των αγορών σε σειρά κλάδων που κυριαρχούταν από μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών είναι πλέον γνωστά σε όλους μας: εκρηκτική αύξηση της ανεργίας κα μακροχρόνια ύφεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αντιστρέψει την λογική της ασκούμενης πολιτικής. Θεωρούμε ότι η τόνωση της εργασίας και η ανάσχεση της γενικευμένης λιτότητας είναι προϋποθέσεις για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από νέα παραγωγικά υποκείμενα και θεσμούς φυσικά που θα ευνοούν την ανάπτυξη και την εκκόλαψη τους. Η ανάπτυξη επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας, εγκάρσια σε όλους τους δυνατούς κλάδους, καθώς και τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στα πεδία των νέων τεχνολογιών συνιστούν τα αναδυόμενα νέα υποκείμενα αυτής της οικονομίας και ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να τα στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Ερώτηση 5η: Ποια είναι τα αναπτυξιακά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε, όταν το γενικότερο περιβάλλον των αγορών δεν είναι τόσο ευνοϊκό;

Μπορούμε επιγραμματικά να αναφερθούμε σε τέσσερεις άμεσες παρεμβάσεις που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε. Πρώτον, η πολύχρονη ύφεση έχει δημιουργήσει ένα ευδιάκριτο επενδυτικό και χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική οικονομία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί μέσα από τη δημιουργία μίας νέας αναπτυξιακής τράπεζας, όπως προβλέπεται και από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, η οποία να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας για καινοτόμα εγχειρήματα. Δεύτερον, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό, απλοποιημένο και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Τρίτον, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε σειρά παρεμβάσεων για την συρρίκνωση της γραφειοκρατίας τόσο κατά τη λειτουργία όσο και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, παρεμβάσεις που παρά τον σχετικό λόγο της παρούσας κυβέρνησης δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε και σήμερα. Τέταρτον, θα προσπαθήσουμε να εισάγουμε νέα εργαλεία στην δημόσια διοίκηση όπως, π.χ. το περιουσιολόγιο, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και την επέκταση, διασύνδεση και μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του δημοσίου. Τέλος, νομίζω ότι πρέπει να αναφερθούμε και στην χρονίζουσα πλέον αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού νόμου. Ενός νέου, δηλαδή, καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων που να είναι κλαδικά εστιασμένο σε τομείς στους οποίους η χώρα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, να δίνει έμφαση σε κριτήρια απασχόλησης και περιβαλλοντικής προστασίας και να ενδυναμώνει το σκέλος των έμμεσων ενισχύσεων.

Ερώτηση 6η: Εκτός από τους μέχρι τώρα δανειστές θα στραφείτε και προς άλλες πηγές χρηματοδότησης;

Η προσπάθεια για την έξοδο από τα μνημόνια εκ των πραγμάτων ισοδυναμεί με την ιδέα ότι χώρα, μέσα από μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, θα μπορεί να είναι σε θέση να προσφεύγει σε εξωτερικό δανεισμό με υγιείς όρους.

Ερώτηση 7η: Πώς αντιλαμβάνεστε το ρόλο των ελληνικών τραπεζών, που πέρασαν με επιτυχία τα stress test, όταν θα έλθετε στην εξουσία; Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια;

Η διαδικασία των stress test των τραπεζών αποτέλεσε νευραλγική στιγμή στη διαδικασία ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό δημιουργεί συνθήκες σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και μειώνει το κίνδυνο από μελλοντικές αναταράξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής στάθηκε επικριτικά απέναντι στην μορφή που λάμβανε η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ιδιαίτερα αναφορικά με τις προβλέψεις σχετικά με την ασύμμετρη επιβάρυνση του δημοσίου από την όλη διαδικασία χωρίς παράλληλα την άσκηση του αντίστοιχου οικονομικού ελέγχου από αυτό στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Ως έχουν τα πράγματα η επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους αποτελεί ένα εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεων για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Η παρούσα κυβέρνηση αποπειράθηκε να τον υπερβεί μέσα από ρυθμίσεις που παραχωρούσαν στις τράπεζες την εξουσία να ορίζουν τη μορφή και το περιεχόμενο των σχετικών ρυθμίσεων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ρύθμιση για την αποπληρωμή των «κόκκινων δανείων» θα πρέπει γίνει μέσα από ένα καθολικό νομικό πλαίσιο με έντονο το κοινωνικό στοιχείο και δυνάμει μέσα από ένα ενδιάμεσο φορέα που να τα διαχειρίζεται.

Ερώτηση 8η: Τέλος, τι πραγματικά έγινε στην επίσκεψή σας με τον κ. Μηλιό στην Αγγλία; Οι αγορές σάς φέρθηκαν τόσο άγρια ή το e-mail του κ. Joerg Sponer ήταν μια αναμενόμενη και μεμονωμένη συμπεριφορά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να έρθει σε επαφή με την διεθνή κοινότητα για τις θέσεις του και το περιεχόμενο των πολιτικών τις οποίες σκοπεύει να ακολουθήσει. Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο εντάσσονται στο παραπάνω σκεπτικό. Το κλίμα σε όλες ήταν εξαιρετικά θετικό και το ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έντονο, ιδιαίτερα όσον αφορά το σκέλος της ρύθμισης του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Συνέντευξη στο περιοδικό Επίκαιρα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ