Δήμαρχος Τήλου: «Φέρτε μας πρόσφυγες, έχουμε χώρο να τους φιλοξενήσουμε»

Κανένα σχόλιο

«Φέρτε μας πρόσφυγες, έχουμε χώρο να τους φιλοξενήσουμε». Ο κ. Παναγιώτης Νίκας, διευθυντής της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, δεν πίστευε στα αυτιά του ακούγοντας την πρόταση της δημάρχου Τήλου. «Απευθύνομαι κυρίως σε οικογένειες που έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα», επιβεβαιώνει στην «Κ» η δήμαρχος, Μαρία Καμά-Αλυφαντή, «έχω ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Η Τήλος, που δεν παύει να μας εκπλήσσει, δεν αποτελεί επιλογή των διακινητών. Συνήθως στις ακτές της φτάνουν λέμβοι είτε κατά λάθος είτε στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις λιμενικές αρχές που κάνουν περιπολίες στα πέριξ μεγαλύτερων νησιών. «Από τα τέλη του 2013 και το 2014 έφτασαν περί τις 3.000», θυμάται η δήμαρχος του νησιού με τους 780 μόνιμους κατοίκους. Το 2015 η ροή περιορίστηκε λίγο, τον Ιούλιο μόνο, όμως, έφθασαν 687 άνθρωποι.

Το ακριτικό νησί αιφνιδιάστηκε μεν, ενεργοποιήθηκε δε. «Οσοι είχαν σκάφη, έβγαιναν στα ανοιχτά για να περισυλλέξουν τον κόσμο, οι γιαγιάδες έσπευδαν να αγοράσουν γάλα για τα μωρά, εθελοντές μαγείρευαν στα καζάνια των πανηγυριών», διηγείται, «ανοίξαμε το μοναστήρι της Παναγιάς της Πολίτισσας όπως και ξενοδοχεία». Ουκ ολίγοι φιλοξενήθηκαν σε σπίτια, «πώς να αφήσεις ένα βρέφος 20 ημερών να κοιμηθεί έξω;». Αν, όμως, τον χειμώνα βρίσκονταν λύσεις, το καλοκαίρι που στο νησί μαζεύονται 2.500 άτομα, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Για εξεύρεση οριστικής λύσης η δήμαρχος προωθεί μαζί με τους αρμόδιους φορείς τη δημιουργία πρότυπου κέντρου ανθρωπιστικής βοήθειας σε έκταση που έχουν παραχωρήσει ιδιώτες. Προς το παρόν, σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ιδιοκτησίας της μητρόπολης κτίστηκε δομή με ντους, τουαλέτες, ηλιακό θερμοσίφωνα μέχρι και πλυντήριο, χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων. «Υπάρχουν δωρεές και σε τρόφιμα». Παράλληλα, το νησί εξασφάλισε οικονομική ενίσχυση από το σωματείο αλληλεγγύης «Solidarity Now» για την αγορά λεωφορείου και τζιπ, ειδών πρώτης ανάγκης, την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού κ.ά. «Το νησί έχει κερδίσει από αυτή την υπόθεση», καταλήγει η δήμαρχος, «ανέκαθεν νιώθαμε ριγμένοι, επειδή δεν είχαμε γιατρό, δάσκαλο ή δραστηριότητες, τώρα ερχόμενοι αντιμέτωποι με τόσο δύσκολες καταστάσεις, συνειδητοποιούμε ότι το υπέρτατο αγαθό είναι ο άνθρωπος και η ζωή».

"Sponsored links"

kathimerini.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live