18.8 C
Chania
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2026

Δήμος Χανίων | 500 χιλιάδες “πράσινα” ευρώ για την αγορά διατηρητέου κτηρίου

Ημερομηνία:

Να αποκτήσει ένα διατηρητέο κτίριο χωρίς χρήματα, θα διεκδικήσει ο Δήμος Χανίων που τις επόμενες ημέρες σκοπεύει να υποβάλει την σχετική πρόταση στο “Πράσινο Ταμείο” όπως αποφασίστηκε στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για το πρόγραμμα “απόκτηση διατηρητέων κτιρίων κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα οποία είναι κυριότητας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου” που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα από το “Πράσινο Ταμείο” και έχει συνολικό προϋπολογισμό 13,5 εκ. ευρώ. Μέσα από αυτό, ο Δήμος Χανίων, μπορεί να αντλήσει έως και 500 χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση ενός οποιουδήποτε ιδιωτικού διατηρητέου κτηρίου στα Χανιά, αρκεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, να υποβάλει τεκμηριωμένη πρόταση στην οποία θα υποδεικνύεται το κτήριο, η αντικειμενική του αξία, ο σκοπός της απόκτησής του και ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας, υπερψήφισαν την πρόταση, με εξαίρεση τον κ. Παπαντωνάκη που διαφώνησε κάθετα, με το επιχείρημα ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, από τα οποία μάλιστα, μόνο το 10% επιστρέφει στην οικονομία ενώ το 90% καλύπτει τις δανειακές μας υποχρεώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κατατέθηκαν προτάσεις για πιθανά κτήρια, στα οποία ο Δήμος θα μπορούσε να “στοχεύσει” όπως η Βίλα Σβαρτς ή η Βίλα Πολογιώργη που όμως ανήκουν στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και το παρακείμενο της Δημοτικής Πινακοθήκης κτήριο, του οποίου όμως η αξία είναι πολύ μεγαλύτερη.

Λόγω της μικρής προθεσμίας, ο Δήμαρχος ζήτησε από τους συμβούλους να καταθέσουν στον ίδιο προσωπικά τις προτάσεις τους, το συντομότερο.

zarpa.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξιχνιάστηκε απόπειρα έκρηξης σε επιχείρηση στο Ηράκλειο – Ταυτοποιήθηκε 33χρονος αλλοδαπός

Εξιχνιάστηκε απόπειρα έκρηξης σε επιχείρηση στο Ηράκλειο. Ταυτοποιήθηκε 33χρονος αλλοδαπός που τοποθέτησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στις 29/3. Συνελήφθη μετά από κατ' οίκον έρευνα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών στο Ηράκλειο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΝΕΔΙΜ στο Ηράκλειο Κρήτης, με 150 σύνεδρους και πάνω από 100 ερευνητικές εργασίες για τη διδακτική των μαθηματικών.

Σέβη Βολουδάκη: Εξασφαλίστηκε 1,5 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

Η Υφυπουργός Σέβη Βολουδάκη εξασφάλισε 1,5 εκατ. ευρώ για 50 επιχειρήσεις της Δημοτικής Αγοράς Χανίων. Κάθε επιχείρηση θα λάβει 30.000 ευρώ για επανεγκατάσταση.

Συνάντηση Ανδρουλάκη στο Λασίθι για την αξιοποίηση υδατικών πόρων στο Καλό Χωριό

Συνάντηση Ανδρουλάκη στο Λασίθι για γεωλογική έρευνα στο Καλό Χωριό. Στόχος η αξιοποίηση υδατικών πόρων και η στήριξη της αγροτικής οικονομίας.