21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δίκη για το Μάτι: Οι προειδοποιήσεις και οι απειλές στον πραγματογνώμονα για τη φονική πυρκαγιά

Ημερομηνία:

Την  ώρα που η χώρα πενθεί για την τραγωδία στα Τέμπη, οι συγγενείς των θυμάτων τα εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, με ένα χειροκρότημα, «έλεγαν» το δικό τους «ευχαριστώ» στον δικαστικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο, ο οποίος συναισθηματικά φορτισμένος μίλησε στο δικαστήριο για τις πιέσεις και τις απειλές που δέχθηκε, οι οποίες όμως δεν τον έκαμψαν από το να αποτυπώσει την αλήθεια με στοιχεία στην έκθεσή του, που βοήθησε να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο για την απόδοση ποινικών ευθυνών και την τιμωρία όσων υπευθύνων κριθούν ένοχοι.

Το χειροκρότημα των συγγενών προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου, η οποία κατ΄επανάληψη έχει ζητήσει να μην υπάρχουν τέτοιες είδους εκδηλώσεις στη δικαστική αίθουσα, με το ακροατήριο να απαντά: «δεν χειροκροτούμε εσάς!».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τέταρτης μέρας της κατάθεσής του, ο Δημήτρης Λιότσιος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας, παρά την ένσταση της υπεράσπισης, που ομόφωνα απορρίφθηκε από το δικαστήριο, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις πιέσεις και τις απειλές που έχει καταγγείλει πως δέχθηκε κατά τη διάρκεια του έργου του.

«Υπήρξαν παρεμβάσεις στο πρόσωπό μου»

«Καμία απειλή ή προειδοποίηση δεν στάθηκε ικανή προκειμένου να επηρεαστεί η κρίση μου. Βεβαίως και υπήρξαν παρεμβάσεις στο πρόσωπό μου, αλλά δεν στάθηκαν ικανές να επηρεάσουν την κρίση μου», κατέθεσε ο μάρτυρας εμφανώς συγκινημένος, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξαν στην πορεία της υπόθεσης ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος είχε και την εποπτεία της ποινικής έρευνα, και ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος διενήργησε τη δικαστική έρευνα μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης.

«Όσο ήταν ο Τερζούδης αρχηγός, ό,τι ζήτησα το έλαβα. Πήγαινα μόνος μου στο ΕΣΚΕ για να πάρω απαντήσεις. Συνάντησα αντιδράσεις από τον υπαρχηγό του Π Σ. για τα ερωτήματα που έθετα, έλεγε ότι δεν έχω δικαίωμα να τα ζητώ.

»Ο κ. Τερζούδης – και προς τιμήν του – είπε ό,τι ζητήσω να του το δώσουν. Είχα γνωριμία με τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδη αστείου, ‘πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για την καριέρα σου’. Δεν έδινα σημασία.

»Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Τερζούδης, δεν πήρα κανένα έγγραφο όπως και ημερολόγιο αεροσκαφών. Ό,τι σας λέω συνοδεύεται από στοιχεία», τόνισε ο κ. Λιότσιος.

Ο μάρτυρας  ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα μπορούσε και δεν επέτρεψε σε κανέναν να μπει εμπόδιο στην έρευνα σε αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση, νιώθοντας ότι αυτό ήταν και το χρέος του για τους 104 νεκρούς και για όσους έζησαν θρηνώντας τους δικούς τους ανθρώπους

«Διανύαμε και μία προεκλογική περίοδο και δεν ήθελα να γίνει κλωτσσκούφι η υπόθεση. Την προστάτεψα και εγώ και ο εισαγγελέας, Ηλίας Ζαγοραίος, και ο ανακριτής Θανάσης  Μαρνέρης. Δεν θα είχε φτάσει εδώ αυτή η υπόθεση. Καμία απειλή, καμία κίνηση δεν στάθηκε ικανή να μην προχωρήσω την υπόθεση. Μιλάω με στοιχεία και αποδείξεις. Δεν εκφέρω προσωπικές απόψεις», τόνισε ο μάρτυρας.

Οι προειδοποιήσεις – απειλές

Δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας: Πώς βιώσατε αυτό που περιγράψατε ως πίεση και απειλή και από ποιον συνέβη;

Μάρτυρας: Στις 24 Σεπτεμβρίου παρέδωσα την πραγματογνωμοσύνη. Στις 21 συνέβη το γεγονός, η συνάντηση στο ΕΣΚΕ. Από τις 20 το απόγευμα, δέχθηκα κλήση από τον Ματθαιόπουλο. Μου είπε «πάμε να τα πούμε από κοντά». Η αλήθεια είναι πως ταράχθηκα. Ανησύχησα. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν αναφορές και πριν, με χιούμορ, είτε με καλό τρόπο είτε όχι.

Δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας: Θα μπορούσατε να αρνηθείτε;

"google ad"

Μάρτυρας: Ως πραγματογνώμονας, ναι. Ως αξιωματικός, όχι. Πήγα την επόμενη ημέρα. Κατά την άφιξή μου στο ΕΣΚΕ, πήγα στο γραφείο του. Μείναμε οι δυο μας και μου έλεγε ‘τι είναι αυτά που ζητάς, κοίτα τον εαυτό σου, θα σε βρει το ένα, το άλλο’. Μου έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν αρχηγό και υπαρχηγό, ότι ο υπαρχηγός, για να φάει τον αρχηγό, τον άφησε χωρίς εναέρια σε Μάνη και Κύθηρα. Γνώριζα ότι υπάρχουν παθογένειες, αλλά σε αυτό το βαθμό όχι. Εντύπωση μου έκανε σε τι άρρωστο περιβάλλον ζούσαμε και πώς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθός του.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο περιστατικό που έχει ήδη καταγγείλει και στις Αρχές, όπου υπήρξε άμεσος κίνδυνος ζωής για τον ίδιο.

«Ήμουν στη λέσχη αξιωματικών και έφυγα να πάω σπίτι μου με τη μηχανή μου. Διακόσια μέτρα πριν από το σπίτι φρέναρα. Αντιλήφθηκα ότι είχε φύγει αλυσίδα από τη μηχανή και ήταν μόλις δύο ετών. Πανικοβλήθηκα και πήρα τον αντιπρόσωπο. Το πρωί, την πήγα να την δει. Ήμουν σίγουρος πως κάποιο πρόβλημα τεχνικό είχε η μηχανή. Ο τεχνικός μου είπε ‘κάποιος σε αγαπάει πολύ και στο ‘κανε’. Του λέω ‘τι λες;’. Μου είπε ‘αυτό που ακούς’. Πάλι κράτησα αμφιβολίες. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Υπήρχε παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα», είπε χαρακτηριστικά.

«Είχαμε όλες τις πληροφορίες»

Ο πραγματογνώμονας επανέλαβε επίσης πως το πρόσταγμα, το είχε εκείνη την ημέρα ο διοικητής του ΕΣΚΕ, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού. «Γνωρίζαμε ότι η φωτιά διασπάστηκε σε δεύτερο οικισμό. Είχαμε όλες τις πληροφορίες για την επικινδυνότητα, γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχαν επίγειες δυνάμεις, ότι υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο και δυστυχώς στις 18.36 υπάρχει αναφορά για πρώτους νεκρούς στο Νέο Βουτζά», είπε.

Και ο κ. Λιότσιος πρόσθεσε πως, μέχρι να φτάσει ο τότε πρωθυπουργός στο ΕΣΚΕ λίγο πριν τα μεσάνυχτα, υπήρχαν αναγγελίες στο ΕΣΚΕ και άλλους φορείς για συνολικά 37 νεκρούς.

Η δίκη συνεχίζεται την Δευτέρα με την εξέταση ίδιου μάρτυρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ