Σήμερα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, αναμένεται να διεξαχθεί στα Δικαστήρια Χανίων η δίκη των οκτώ συλληφθέντων από τη διαδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου 2020. Η κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγοράς, είχε τη συμμετοχή σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων της πόλης, ωστόσο διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τη σύλληψη διαδηλωτών.
Κατηγορίες και αντιδράσεις
Τέσσερα χρόνια μετά, οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες, με φορείς και συλλογικότητες να κάνουν λόγο για ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και προσπάθεια φίμωσης των κοινωνικών κινητοποιήσεων.
Από τις 09:00 το πρωί, συλλογικότητες και φορείς της πόλης πραγματοποιούν συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη δίωξη των κατηγορουμένων.
Δήλωση κατηγορούμενου: «Στόχος η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων»
Ο Νίκος Χαρτζουλάκης, ένας εκ των οκτώ συλληφθέντων και μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και του ΚΚΕ (μ-λ), δήλωσε:
*”Πριν από τέσσερα χρόνια συμμετείχα σε μια διαδήλωση που είχαν καλέσει μαζικοί φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και πολιτικές οργανώσεις, για να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου και να διαδηλώσουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα και βίαια, με στόχο τη διάλυση της συγκέντρωσης και τη σύλληψη διαδηλωτών.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολιτική δίκη που αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων. Οι κατηγορίες είναι σαθρές και αβάσιμες. Διεκδικούμε την αθώωσή μας και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει και να οργανώνει τους αγώνες του”.*
Αναφερόμενος στον αντίλογο περί παραβίασης των υγειονομικών μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Χαρτζουλάκης σημείωσε:
“Εκείνη την περίοδο είχαν πραγματοποιηθεί κι άλλες κινητοποιήσεις στα Χανιά, όπως η πορεία της 1ης Μαΐου 2020, η συγκέντρωση της 17ης Νοεμβρίου 2020 και η διαδήλωση της 26ης Νοεμβρίου 2020, παρά τις απαγορεύσεις. Οι διαδηλωτές τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας, φορούσαν μάσκες και είχαν κάνει τεστ. Αντιθέτως, η ίδια η αστυνομία, με τον τρόπο που επιτέθηκε, διέλυση τη συγκέντρωση και συμπεριφέρθηκε στους συλληφθέντες, παραβίασε κάθε μέτρο υγειονομικής προστασίας
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην κλούβα της αστυνομίας, μας είχαν δεμένους πισθάγκωνα, με κατεβασμένες τις μάσκες, επιτέθηκαν σε διαδηλωτή που ήταν δεμένος πισθάγκωνα με γκλομπ και δεν μας δίναν μάσκες. Μας είχαν στιβαγμένους για πάρα πολλή ώρα, τουλάχιστον 45 λεπτά, μπορώ να θυμηθώ εγώ προσωπικά, είτε στην πλατεία της αγοράς, είτε στο… είτε στο κέντρο της πόλης, στην αγορά, είτε έξω από το αστυνομικό μέγαρο, μέσα στην κλούβα, χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας. Είναι πρόσχημα αίολο και έχει πολιτικό στόχο να ποινικοποιήσει τη δυνατότητα του λαού να διαδηλώνει και να κινητοποιείται.”.
Τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Χανίων Βασίλη Λιόντου
Ο Βασίλης Λιόντος, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, αναφέρθηκε στην υπόθεση, τονίζοντας την αντίθεση του σωματείου στη δίωξη των συλληφθέντων.
*”Η ΕΛΜΕ Χανίων συμμετέχει στη συγκέντρωση συμπαράστασης τόσο με στάση εργασίας όσο και με παρουσία ως μάρτυρας υπεράσπισης. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.
Παράλληλα, καταγγέλλουμε την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, που οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους, λόγω πολιτικών επιλογών, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η υποστελέχωση του συστήματος υγείας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχείρησε να καταστείλει τις κοινωνικές αντιδράσεις, απαγορεύοντας συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις παρά τις απαγορεύσεις, όπως στις 17 Νοεμβρίου 2020, σε απεργιακές συγκεντρώσεις και σε διαμαρτυρίες εργαζομένων. Αυτή η τακτική ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με διώξεις αγωνιστών σε όλη τη χώρα.
Ως σωματείο εκπαιδευτικών, θεωρούμε ότι η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης είναι κεντρικό ζήτημα. Καμία κυβέρνηση και καμία αστυνομία δεν μπορεί να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.
Το επιχείρημα περί υγειονομικού κινδύνου ήταν υποκριτικό. Όλοι οι διαδηλωτές τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα, ενώ την ίδια περίοδο χιλιάδες εργαζόμενοι στοιβάζονταν σε χώρους εργασίας. Ακόμα και στα σχολεία, η κυβέρνηση λειτουργούσε τάξεις με 27 μαθητές, συμβάλλοντας στη διασπορά του ιού, αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη”.*
Αρτέμης Αρχολέων: “Οι κατηγορίες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα”
Ο Αρτέμης Αρχολέων, γιατρός και μέλος του ΚΚΕ (μ-λ), ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση, μίλησε για τα γεγονότα, καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή και χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες εναντίον των συλληφθέντων αβάσιμες και πολιτικά στοχευμένες.
*”Στις 6 Δεκεμβρίου 2020, συμμετείχα σε μία συγκέντρωση τιμής και μνήμης για τον νεαρό Γρηγορόπουλο, που δολοφονήθηκε αναίτια από τις δυνάμεις καταστολής. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι η συγκέντρωση ήταν απαγορευμένη, ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς και δικαστικούς κύκλους, η απαγόρευση αυτή ήταν αντισυνταγματική. Για αυτό και σωματεία, σύλλογοι και πολιτικοί φορείς κάλεσαν σε συμμετοχή.
Η συγκέντρωσή μας ήταν ειρηνική και πολιτικού περιεχομένου. Πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο, χωρίς να παραβιάζει υγειονομικά μέτρα. Θεωρούσαμε ότι ήταν τόσο δικαίωμά μας όσο και καθήκον μας να καταδικάσουμε την αστυνομική βία, η οποία συνεχίζεται εδώ και χρόνια εναντίον διαδηλωτών.
Πριν καν κατεβούμε στην πλατεία, περικυκλωθήκαμε από δεκάδες αστυνομικούς και ΜΑΤ. Χωρίς προειδοποίηση ή διαβούλευση, δεχτήκαμε βίαιη επίθεση.
Ακολούθησαν στοχευμένες συλλήψεις νεαρών ατόμων από το πλήθος, με την κατηγορία ότι άσκησαν βία κατά αστυνομικών. Είναι μια κατασκευασμένη κατηγορία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ πριν καν φτάσουν στην πλατεία, δεχόμενοι επίθεση χωρίς προειδοποίηση.
«Κρατούσα ένα πανό μαζί με άλλους συναγωνιστές, όταν δέχτηκα δεκάδες χτυπήματα με ρόπαλο στο χέρι και στο γοφό, επειδή δεν θέλαμε να το παραδώσουμε. Το πανό εκφράζει μία πολιτική άποψη, δεν αποτελεί ούτε πειστήριο εγκλήματος ούτε απειλή για τη δημόσια τάξη. Η επίθεση αυτή καταγράφηκε σε βίντεο και φωτογραφίες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.»
Οι συλλήψεις που ακολούθησαν αφορούσαν κυρίως νεαρά άτομα, τα οποία κατηγορήθηκαν για άσκηση σωματικής βίας κατά αστυνομικών. Ωστόσο, ο Αρχολέων κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες.
«Πώς μπορεί κάποιος, όντας δεμένος με χειροπέδες και πεσμένος στην άσφαλτο, να προκαλέσει σωματική βλάβη σε αστυνομικό; Οι κατηγορίες αυτές έχουν ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα και γι’ αυτό φορείς της πόλης και πολιτικές συλλογικότητες έχουν κινητοποιηθεί, απαιτώντας την αθώωση των κατηγορουμένων.»
Μια δίκη με ευρύτερες προεκτάσεις
Η δίκη των οκτώ συλληφθέντων αποτελεί σημείο αναφοράς για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και η καταστολή της πολιτικής δράσης συνιστούν επικίνδυνη εξέλιξη για τα δικαιώματα των πολιτών.