Δακοκτονία και με τη χρήση drone στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Πιλοτική Εφαρμογή Δολωματικών Ψεκασμών με Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ- DRONE) -ΕΞΑΡΧΟΣ 2021» συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 50.000 ευρώ και στην σημερινή υπογραφή στην Περιφέρεια παρόντες ήταν επίσης οι υπεύθυνοι του ερευνητικού προγράμματος Μανόλης Ροδιτάκης, Λευτέρης Αλυσανδράκης, και ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.

Σκοπός του έργου «ΕΞΑΡΧΟΣ 2021» είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης ΣμηΕΑ – Drone , στην εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς σε ελαιώνες ποικίλης μορφολογίας συγκριτικά με τους ψεκασμούς από τα συνεργία δακοκτονίας. Η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας θα γίνει σε πολλά επίπεδα και σε σχέση με τις επιδράσεις στο αγρο-οικοσύστημα.

"Sponsored links"

Στόχος της προγραμματικής σύμβασης είναι η βελτίωση, ο εξορθολογισμός και η αναδιάρθρωση της εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, με γνώμονα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και υιοθετώντας τις διαθέσιμες νέες τεχνολογίες ακριβείας. Αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικές αδυναμίες του συστήματος εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών είναι η ανέφικτη σε πολλές περιπτώσεις, προσέγγιση του γεωργικού ελκυστήρα σε επικλινείς και δυσπρόσιτους ελαιώνες. Πιθανή εναλλακτική λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι η χρήση ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – Unmanned Aerial Systems/UAS). Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) προτίθεται να διερευνήσει και να αξιολογήσει αυτές τις σύγχρονες και πρωτοποριακές λύσεις με στόχο την προστασία της παραγωγής και την ποιοτική βελτίωση του Κρητικού ελαιόλαδου.

Συγκεκριμένα η εφαρμογή του έργου «ΕΞΑΡΧΟΣ 2021» θα πραγματοποιηθεί σε δυσπρόσιτους και επικλινής ελαιώνες των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, με την κάλυψη τουλάχιστον 600 ελαιόδεντρων ανά επέμβαση και ανά περιοχή.

Από την υλοποίηση του ερευνητικού έργου θα συλλεχθούν ικανά στοιχεία σχετικά με τη χρήση ΣμηΕΑ στο πρόγραμμα δακοκτονίας, για την μελλοντική έγκριση χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας που θα διασφαλίζουν την ελεγχόμενη και καταγεγραμμένη εφαρμογή των επεμβάσεων του προγράμματος δακοκτονίας στις πιο δύσκολες και ιδιαίτερες περιπτώσεις. Είναι κρίσιμης σημασίας η κατάρτιση μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης θέσης που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της κείμενης νομοθεσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live