17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Δεκάδες χιλιάδες στην Ιταλία διαδήλωσαν υπέρ της ειρήνης και ενάντια στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία | Βίντεο

Ημερομηνία:

Δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί πραγματοποίησαν πορεία στη Ρώμη το Σάββατο καλώντας για ειρήνη στην Ουκρανία και καλώντας την Ιταλία να σταματήσει την αποστολή όπλων για την καταπολέμηση της ρωσικής εισβολής.

“Όχι στον πόλεμο. Όχι στην αποστολή όπλων”, έγραφε ένα μεγάλο πανό που έφεραν οι διαδηλωτές, καθώς ένα τεράστιο πλήθος ξέσπασε σε κραυγές “δώσε την ειρήνη μια ευκαιρία”.

Το ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, η Ιταλία, έχει υποστηρίξει την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων.

Η νέα ακροδεξιά πρωθυπουργός Giorgia Meloni είπε ότι αυτό δεν θα αλλάξει και η κυβέρνηση είπε ότι αναμένει να στείλει περισσότερα όπλα σύντομα.

Ωστόσο, ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, έχουν πει ότι η Ιταλία θα πρέπει να εντείνει τις διαπραγματεύσεις.

Στη συγκεντρωση υπέρ της ειρήνης συμμετείχαν περίπου 30.000 άτομα, δήλωσε η αστυνομία της Ρώμης στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Τα όπλα στάλθηκαν στην αρχή με το σκεπτικό ότι αυτό θα απέτρεπε μια κλιμάκωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διαδηλωτής Ρομπέρτο ​​Ζανότο.

“Εννέα μήνες αργότερα και μου φαίνεται ότι υπάρχει μια κλιμάκωση. Κοιτάξτε τα γεγονότα: η αποστολή όπλων δεν βοηθά να σταματήσει ένας πόλεμος, τα όπλα βοηθούν να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο.”

Πολλοί συμμετέχοντες στην πορεία επανέλαβαν την ανησυχία ότι ο εξοπλισμός της Ουκρανίας απλώς παρέτεινε την καταστροφική σύγκρουση και θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Το δράμα στην Ουκρανία δεν πρέπει να υποτιμηθεί – πρέπει να αναζητηθεί επειγόντως ο δρόμος προς την ειρήνη», δήλωσε ο Andrea Riccardi, ιδρυτής της επιδραστικής καθολικής κοινωνικής οργάνωσης Sant’Egidio. «Η ατομική απειλή δεν είναι φάντασμα, αλλά πιθανή απειλή… Δεν είμαστε ουδέτεροι, αλλά υπερασπιζόμαστε την ειρήνη».

Ο Riccardi προέτρεψε τον Πούτιν «από αγάπη για τον λαό του να βγάλει τη Ρωσία από τις σπείρες του πολέμου» και ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky «να είναι ανοιχτός σε σοβαρές προτάσεις για ειρήνη».

Ο Τζιοβάνι Τιμοτέο, μέλος της Συνομοσπονδίας Ιταλών Εργατών, δήλωσε: «Είμαι απολύτως αντίθετος στην αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία. Σήμερα, οι άνθρωποι θέλουν ειρήνη με όπλα. Είναι αδιανόητο. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά χρειαζόμαστε μια μεγάλη πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την ειρήνη».

Η φοιτήτρια Sara Gianpietro είπε ότι η σύγκρουση επιταχύνθηκε με τον οπλισμό της Ουκρανίας, κάτι που “έχει οικονομικές συνέπειες για τη χώρα μας, αλλά και για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

"google ad"

Η Ομάδα των Επτά υπουργών Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον αγώνα κατά της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...