11 C
Chania
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, 2026

Δεύτερη στις στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Στοιχεία των εξόδων άμυνας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2019 εξέδωσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρέθηκε για άλλη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις, ξοδεύοντας 2% του ΑΕΠ της.

Η μόνη χώρα με μεγαλύτερες ποσοστιαίες στρατιωτικές δαπάνες ήταν η Εσθονία, ξεπερνώντας οριακά την Ελλάδα με 2,1% του ΑΕΠ. Στον αντίποδα της λίστας βρίσκονται χώρες όπως η Ιρλανδία με 0,2% του ΑΕΠ και το Λουξεμβούργο με 0,4%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 1,2%.

Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2019, δηλαδή πριν τις πρόσφατες αγορές αεροσκαφών και φρεγατών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό εξόδων επί του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του 2% είναι το χαμηλότερο της δεκαετίας 2010-2019 για την Ελλάδα, με τις κορυφώσεις των στρατιωτικών δαπανών να βρίσκονται στα έτη 2010 και 2014, όπου αποτέλεσαν το 2,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Εντούτοις η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά και διαχρονικά εντός των στόχων του ΝΑΤΟ, που «απαιτεί» από τις χώρες-μέλη να ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, κάτι που δεν εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των μελών.

Οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες δεν πτοήθηκαν από την οικονομική κρίση, που καταρράκωσε το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά όπως γίνεται εμφανές και από το όργιο εξοπλισμών των τελευταίων μηνών, δεν πτοούνται ούτε από την κρίση του κορονοϊού.

Πηγή: info-war.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνελήφθη 42χρονος στα Χανιά με σχεδόν 100 γραμμάρια κοκαΐνης, όπλα και χρήματα από εγκληματική δραστηριότητα

Συνελήφθη 42χρονος στα Χανιά με 97 γραμμάρια κοκαΐνης, κάνναβη, πιστόλι και περίστροφο κρότου. Κατασχέθηκαν 350 ευρώ από εγκληματική δραστηριότητα.

Πτέρυγα «Αλέξης Πολίτης»: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον σπουδαίο διανοούμενο στο Ρέθυμνο

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ονομάζει τη νέα πτέρυγα της Βιβλιοθήκης στο Ρέθυμνο «Αλέξης Πολίτης». Η τελετή πραγματοποιείται στις 6 Μαρτίου 2026 με ομιλητές συναδέλφους και μαθητές του.

Ενεργοποίηση Πεδίου Βολής «Καραβιά» στα Χανιά: Περιορισμοί στη ναυσιπλοΐα Μαρτίου-Απριλίου 2026

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ανακοινώνει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα στο Πεδίο Βολής «Καραβιά» για Μάρτιο-Απρίλιο 2026 λόγω ασκήσεων πυρών της Πολεμικής Αεροπορίας.