19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Δημοσκόπηση: Κάτω από 5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Βατερλό για την κυβέρνηση οι θέσεις που εκφράζει για το Ουκρανικό

Ημερομηνία:

Δραματικό κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει νέα δημοσκόπηση που βλέπει σήμερα, Πέμπτη (7/4) το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικότερα, η έρευνα έγινε τηελφωνικά από την εταιρεία RealPolls για λόγαριασμό της εφημερίδας Δημοκρατία, από τις 30 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου, σε 2.096 άτομα, με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 4,6%, για πρώτη φορά κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 5% από το σχεδόν 7% που βρισκόταν τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ πέφτει στο 29% από 30,3% στην αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σχεδόν κατά μία μονάδα τα ποσοστά του, σε 24,4% από 23,5%. Το ΚΙΝΑΛ υποχωρεί στο 10,2% από το 11,1% που είχε τον Φεβρουάριο.

Πέφτουν τα ποσοστά Μητσοτάκη, ανεβαίνουν του Τσίπρα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα». Διατηρείται το προβάδισμα Μητσοτάκη, αλλά με τη διαφορά μειωμένη κατά 6% από τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος από το 38,7% των ερωτώμενων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 29,6%, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν 42% και 27% αντίστοιχα. Οι τάσεις αυτές περίπου αντικατοπτρίζουν τις μεταβολές στην εκλογική επιρροή Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Τι λένε οι Έλληνες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Ουκρανικό

Παράλληλα, μόλις το 14,4% των πολιτών δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της Ουκρανίας και το 19,9% αρκετά ικανοποιημένο. Το 16,6% είναι λίγο ικανοποιημένο, ενώ το 46,9% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο.

Δημοσκόπηση

Ποιος έχει την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τον επιμερισμό των ευθυνών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αποκλειστική ευθύνη στη Ρωσία καταλογίζει το 28%, ενώ στην Ουκρανία μόλις το 2,1%. Οι δυτικές δυνάμεις θεωρούνται υπεύθυνες κατά 31,1%, ενώ συνολικά όλους τους παραπάνω θεωρεί συνυπεύθυνους το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 37,1%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δείχνουν ως μόνη υπεύθυνη τη Ρωσία σε ποσοστό μόλις 55%. Οι εντονότερες, δε, αντιδυτικές απαντήσεις προέρχονται από τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης.

Οι ερωτώμενοι καταδικάζουν απόλυτα σε ποσοστό 55,7% την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το 30,9% τη θεωρεί παράνομη αλλά «κατανοητή για τα συμφέροντα της Ρωσίας». Λιγότερο από 10% θεωρούν ότι ήταν μια δικαιολογημένη επιχείρηση προληπτικού χαρακτήρα.

Οι πολίτες βλέπουν αναβαθμισμένη την Τουρκία έναντι της Ελλάδας

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι ότι το 66,9% θεωρεί ότι η Τουρκία αναβαθμίζεται έναντι της Ελλάδας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ διαφωνεί μόλις το 22,3%. Ούτε και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να πείθει ως «διορθωτική κίνηση», καθώς η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αξιολόγησή της. Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη δεν φαίνεται να έπεισε ως «διορθωτική» κίνηση στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας. Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αξιολόγησή της, καθώς το 46% εκφράζει θετικές γνώμες έναντι του 41% που το αντιλαμβάνεται ως αρνητικό.

"google ad"

Δημοσκόπηση

Στο μείζον ζήτημα της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία επιβεβαιώνεται η συντριπτική καταδίκη της κυβερνητικής απόφασης. Συνολικά μόλις το 27% έχει θετικές γνώμες, κυρίως από οπαδούς της ΝΔ και δευτερευόντως του ΚΙΝΑΛ. Χαμηλό είναι και το ποσοστό των θετικών γνωμών για την πρόσκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, ο οποίος μιλά σήμερα στην ελληνική Βουλή, καθώς το 55% εκφέρει αρνητικές γνώμες έναντι του 38% των θετικών.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...