15.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Άνετη νίκη και αυτοδυναμία 163 εδρών για τη ΝΔ

Ημερομηνία:

Άνετη επικράτηση της ΝΔ δείχνει η πανελλαδική δημοσκόπηση της Opinion Poll.Στην Πρόθεση ψήφου (και πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ) οι δημοσκοπικές επιδόσεις είναι:

ΝΔ 36.1% ( 37.7% ), ΣΥΡΙΖΑ 17.6% (18.4%), ΠαΣοΚ 9.6% ( 10% ), Κ.Κ.Ε 6.5% ( 6.8%), Ελληνική Λύση 3.6% ( 3.8% ), Πλεύση Ελευθερίας 3.4% ( 3.6% ), ΝΙΚΗ 2.9% ( 3% ), ΜΕΡΑ 25 2.4% ( 2.5% ) Σπαρτιάτες 1.3% ( 1.4% ), Άλλο 3.7% Λευκό-αποχή-άκυρο 4.3% , Αναποφάσιστοι 8.6% ( 9% ).

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 21,2 μονάδες.Με βάση αυτά τα ευρήματα η Ν.Δ εξασφαλίζει τον σχηματισμό αυτοδύναμης Κυβέρνησης με 163 βουλευτές, ενώ τα άλλα κόμματα εξασφαλίζουν τους εξής αριθμούς βουλευτών: ΣΥΡΙΖΑ 55, ΠαΣοΚ 30, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 11, Πλεύση Ελευθερίας 11, ΝΙΚΗ 9.

Το εύρος τιμών στην εκτίμηση ψήφου για τα κόμματα είναι: Ν.Δ 38.6%- 44.2%, ΣYΡΙΖΑ 18- 22.4%, ΠαΣοΚ 9.2%- 12.8%, ΚΚΕ 6.1%- 8.9%, Ελληνική Λύση 2.9%- 5.3%, Πλεύση Ελευθερίας 2.6%- 5.2%, ΝΙΚΗ 2.3% – 4.3%, Σπαρτιάτες 0.9%- 2.1%, ΑΛΛΟ 3%-5.4%.

Το εύρος τιμών έχει μεγάλη σημασία, αφού κάθε τιμή που περιλαμβάνεται σ΄ αυτό για κάθε κόμμα έχει τις ίδιες πιθανότητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι διαμορφώνονται αρκετά διαφορετικά σενάρια για το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στην Βουλή.

Το ΜΕΡΑ 25 για παράδειγμα με πιθανή ανώτατη τιμή το 3.8% δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει την είσοδό του.

Ποιον προτιμούν για πρωθυπουργό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 49.6% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θα ήθελαν να σχηματίσει μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση η Ν.Δ. Το 38.6% προτιμά για Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, το 18.4% τον Κανένα και τον Α. Τσίπρα το 14.4%. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά προτιμήσεων: Ν. Ανδρουλάκης 5.4%, Δ. Κουτσούμπας 3.9%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 3.8%, Κ. Βελόπουλος 3.7%.

Η εκτίμηση για την αποχή

Το 92.4% των ερωτηθέντων συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές και το 93.7% δηλώνει ότι θα συμμετέχει ή μάλλον θα συμμετέχει. Δεν εμφανίζεται δηλαδή κάποιο στοιχείο που να αναδεικνύει μια διάθεση τουλάχιστον αύξησης της αποχής. Το 74.3% σκέφτεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα , ενώ το 15.4% δηλώνει ότι θα την αλλάξει, με το 10.3% να μην απαντά. Το μεγαλύτερο ποσοστό δήλωσης επαναβεβαίωσης της ψήφου το βρίσκουμε στην Ν.Δ με 92.6% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 85.5%, ΚΚΕ με 82.3%, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση με 73.7%.

Τι θα κρίνει την ψήφο των πολιτών

Αυτά που θα κρίνουν καθοριστικά την ψήφο σύμφωνα με τις απαντήσεις είναι η Οικονομία με 24.4% και η σταθερότητα με 23.6%. Ακολουθούν η ανάγκη αλλαγής πολιτικής με 22.4%, η βελτίωση της προσωπικής κατάστασης με 11.2% και το πρόσωπο του Πρωθυπουργού με 10.5%.Ισχυρή κυβέρνηση το διακύβευμα των εκλογώνΩς σοβαρότερο διακύβευμα των εκλογών αναδεικνύεται η ανάδειξη σταθερής Κυβέρνησης , η αυτοδυναμία με 41.2%.

Ακολουθούν η είσοδος περισσοτέρων κομμάτων στην Βουλή με 35.5% και ο περιορισμός της κυριαρχίας της Ν.Δ με 19.4%. Το 59.7% απαντά ότι αν δεν προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το 34% πιστεύει ότι θα πρέπει να πάμε σε νέες εκλογές.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...