24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων & Αθηνά Γιαννουλάκη: μία ιστορία Ταπείνωσης

Ημερομηνία:

Της Βάντας Ιωαννίδου

Με αφορμή το νόμο, και την υπουργική απόφαση που ακολούθησε, ο αναπληρωτής (!) υπουργός Εσωτερικών Θεοδ. Λιβάνιος (προφανώς για να μην ‘’χρεωθεί’’ ακόμα ένα αίσχος η Κεραμέως), με πρόφαση την τακτοποίηση των οικονομικών των Δήμων όλης της χώρας, μετατρέπει και εδώ στα Χανιά την Δημοτική Πινακοθήκη και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) από αυτόνομους πολιτιστικούς οργανισμούς με δικά τους διοικητικά συμβούλια σε ακόμα δύο απρόσωπες, διεκπεραιωτικές, απόλυτα ελεγχόμενες από τον Δήμο υπηρεσίες.

Ακόμα κατάργησε και τα 4 Κέντρα Σπουδής & Ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού -ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ- (Νέας Ιωνίας Αττικής, Καισαριανής, Νέας Ερυθραίας Κηφισιάς & Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη) με ανεκτίμητα Μουσεία: ενθυμάτων, Υφαντουργίας- Ταπητουργίας, ιστορικά αρχεία των πόλεων αυτών, ειδικές βιβλιοθήκες, αντικείμενα κλπ.

Καταργεί με ένα νόμο-παρωδία πολιτιστικές οντότητες που χτίζονταν με πολύ κόπο εδώ και (περισσότερο από) είκοσι χρόνια από καλλιτέχνες, επιστήμονες των κλάδων και εξειδικευμένο προσωπικό με όλα τα ουσιαστικά (τίτλοι πτυχίων & μεταπτυχιακών, εργατικότητα, φαντασία, ευελιξία κλπ, κλπ) και τυπικά προσόντα.

Να σημειωθεί ότι από τον ωραίο αυτό νόμο από την αρχή ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ δύο (2) Μουσεία της Λάρισας –γύρευε γιατί…..

Εδώ στα δικά μας:o Δήμος Χανίων ως αξιόπιστη απάντηση σε αυτό το νόμο θα μπορούσε (έχει κάθε νομικό δικαίωμα) να συστήσει ένα νέο Νομικό πρόσωπο που θα συμπεριλάμβανε την ύπαρξη των δύο προαναφερόμενων πολιτιστικών κέντρων με όλες τις δράσεις τους. Αλλά, ο Δήμος Χανίων, με δεδομένο ότι αποτελεί πλέον υποκατάστημα των κεντρικών, της  κομψής μητσοτακικής ΑΕ δηλαδή, -που αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία πόσο απεχθάνεται τον πολιτισμό γενικά και ειδικά- εξέλιξε την υπουργική απόφαση με σαδιστική φαντασία.

Στο πλαίσιό της “μετακίνησε’’ την άτακτη προϊσταμένη τής Πινακοθήκης, Αθηνά Γιαννουλάκη, στην παιδική-εφηβική βιβλιοθήκη, στον δημοτικό Κήπο χωρίς ΚΑΜΙΑ προσωπική ενημέρωση από τον άμεσο προϊστάμενό της Γιαννακάκη, αλλά με μια χαλαρή ανακοίνωση από το γ. γραμματέα του Δημοτικού συμβουλίου στην ίδια.

Θέση επιστημονικά, οργανικά αλλά και οικονομικά υποδεέστερη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων της Αθηνάς (3 στο σύνολό τους) και της προηγούμενης θέσης που υπηρετούσε

Η μητσοτάκης ΑΕ, μέσω τού δημοτικού υποκαταστήματός, δείχνει για άλλη μια φορά τη μικροπρέπεια και την εκδικητικότητά της. Η Αθηνά δεν ήταν ποτέ το τυπικό δείγμα δημόσιου υπαλλήλου, όπως εκείνοι τον έχουν φαντασιωθεί: δεν κατάγεται από τη λούμπεν (αστική; μεγαλοαστική; τι μπέρδεμα κι αυτό…) τάξη, δεν ανήκε ποτέ σε μεγάλο κόμμα, δεν έχει κονέ με τα απόλυτα μηδενικά, δεν την στηρίζουν μεγαλόσχημοι. Έχει άποψη και την λέει, είναι αυθεντική, είναι γυναίκα, είναι ‘’μόνη’’, ανήκει στο Μέρα 25, βγάζει γλώσσα στις αρχές, τώρα ήρθε η ώρα να βγάλει το σκασμό!

Οφείλουμε με τρόπους απρόσμενους και ΣΤΑΘΕΡΟΥΣ να υπερασπισθούμε τους χώρους πολιτισμού και τους ανθρώπους του, που πραγματικά δούλεψαν, τους ανέπτυξαν και τους εξέλιξαν.

ΠΡΕΠΕΙ να υπερασπισθούμε τους δημόσιους χώρους μας, τα βουνά, το νερό, τις παραλίες, τα πάρκα, τις πλατείες, τα κτήρια, τα Μουσεία, τις ζωές μας!

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Σύντροφοι: Ε Π Ι Θ Ε Σ Η!

Βάντα Ιωαννίδου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ