Μία μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Πέμπτη 29/8/2013 το απόγευμα, στην Αγία Μαρίνα, στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο «Akoition». Εκεί πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων και με τη συνεργασία του συλλόγου “Αρχέλων”, δημόσια εκσκαφή στις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών που καταγράφηκαν στο εν λόγω σημείο με απώτερο στόχο τόσο την προστασία των φωλιών, όσο και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών στο Δήμο Χανίων συνεχίζεται τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 μμ όπου θα πραγματοποιηθεί δημόσια εκσκαφή στην παραλία της Αγίας Μαρίνας (μπροστά από το καφέ Μama Mia). Oι εκσκαφές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με το πρόγραμμα αυτών να είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων και στην σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο facebook.
Λίγα Λόγια για την Caretta caretta,
Η Caretta caretta, ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη, ζει περίπου 80 χρόνια και τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα.
Ζει στη θάλασσα αλλά έχει πνεύμονες με αποτέλεσμα να βγαίνει συχνά στην επιφάνεια για να αναπνεύσει και στις αμμώδεις παραλίες, όπου γεννήθηκε η ίδια, για να γεννήσει.
Η αναπαραγωγή περίοδος ξεκινά νωρίς την άνοιξη στη θάλασσα. Στη συνέχεια την κάθε περίοδο ωοτοκίας οι θηλυκές γεννούν δύο με τρεις φορές, τις βραδινές ώρες . Προτιμούν τις αμμώδεις παραλίες με ήπιες κλίσεις και χωρίς εμπόδια, όπου η άμμος έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, τη σωστή θερμοκρασία και υγρασία, απαραίτητα στοιχεία για την επώαση.
Αφού η χελώνα βρει το κατάλληλο σημείο φτιάχνει τη φωλιά της. Πρόκειται για έναν λάκκο 50 εκατοστών, στον οποίο γεννά περίπου 120 αυγά. Η εκκόλαψη τους διαρκεί περίπου δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του Ιουλίου και του Αυγούστου περίπου το 70% των αυγών θα εκκολαφθεί.
Οι νεοσσοί μόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Κάνουν την έξοδό τους συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το χάραμα και προσανατολίζονται προς τον φωτεινότερο ορίζοντα.
Η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή – υπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα!