21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Διαγραφή του χρέους τώρα! Ρήξη με την ΕΕ-ΟΝΕ”: Εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Τετάρτη στη Σπλάντζια

Ημερομηνία:

Εκδήλωση με θέμα της διαγραφή του χρέους και την αναγκαιότητα της ρήξης με την ΕΕ και την ΟΝΕ πραγματοποιεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Τετάρτη 3 Ιούνη στις 19.30 στην πλατεία Σπλάντζιας. Ομιλητές θα είναι ο Γιάννης Κυριακάκης, Οικονομόλογος, Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη “Ανυπότςχτη Κρήτη” και ο Σεραφείμ Ρίζος, ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Ανταρσία στα Χανιά”.

Σε σχετικό δελτίο τύπου σημειώνονται τα εξής:

Μόλις 4μήνες μετά τις εκλογές και οι εξελίξεις στις «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» (δηλ. την τρόικα) φανερώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την χρεοκοπία της θέσης «ούτε σύγκρουση- ούτε υποταγή».

Με το καλημέρα (Eurogroup 20/2) η κυβέρνηση υποτάχτηκε στις βασικές επιδιώξεις του ευρω-ιερατείου:

-Στην αποδοχή του χρέους με δέσμευση για «πλήρη και έγκαιρη» εξόφλησή του .
-Στην παράταση των νέο-αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων και των δεσμεύσεων τους (βλ. μνημόνια).
-Σε συμφωνία για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.
-Στην υποβολή νέων μέτρων για ολοκλήρωση της εκκρεμούς πέμπτης αξιολόγησης.
-Στην αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας , αντίθετης στο μνημονιακό κεκτημένο. Δηλαδή σε πάγωμα του άτολμου και ανεπαρκούς προγράμματος της Θεσ/νίκης ,ακόμα και των προγραμματικών της δηλώσεων.

Χρέος και μνημόνια-όπως και αν αυτά ονομάζονται και όποια μορφή και να παίρνουν- πάνε μαζί. Το ζήτημα του χρέους είναι θηλιά που πνίγει τα εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα της λαϊκής πλειοψηφίας. Με τρόικα ή απευθείας υποταγή στις ΕΚΤ- ΕΕ-ΔΝΤ, με μνημόνιο ή με νέο πρόγραμμα ή «γέφυρα», με «συμβόλαιο» ή «συμφωνία» στα πλαίσια της φυλακής του χρέους, του ευρώ και της Ε.Ε., θα βρισκόμαστε σε ένα διαρκές αδιέξοδο και σε τροχιά αντιλαϊκών μέτρων.

Χρειάζεται, μαζί με τους νέους αγώνες για την επιβολή των αιτημάτων που παλέψαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την επαναφορά των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο που θα απαιτεί την μη αναγνώριση και την διαγραφή του ληστρικού χρέους. Από διεθνιστική σκοπιά, μαζί με τους λαούς και τους εργαζόμενους της Ευρώπης, να φωνάξουμε ότι αυτά τα χρέη δεν είναι δικά μας. Τα δημιούργησε η κρίση του συστήματος που στηρίζεται στο κέρδος και τον ανταγωνισμό, στην εκμετάλλευση και την βαρβαρότητα.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην εκδήλωση απευθύνουν  και το ΣΕΚ και η Εργατική Αλληλεγγύη: 

unnamed

Η κυβέρνηση δηλώνει επισήμως ότι καλύπτεται από τα ευρήματα του συνόλου των δημοσκοπήσεων που φανερώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί το κλείσιμο συμφωνίας, ακόμη και ως απόρροια σειράς υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει με κάθε τρόπο ότι είναι ο αρχιτέκτονας των συμβιβασμών που οδηγούν την κυβέρνηση σε σύγκρουση με τις προσδοκίες του κόσμου που πάλεψε και παλεύει τα μνημόνια και έδωσε την εκλογική νίκη στην Αριστερά. Η κυβέρνηση πλήρωσε τα 750 εκατομμύρια στο ΔΝΤ και σαν αντάλλαγμα πήρε νέες πιέσεις από ΕΕ – ΔΝΤ για να ξεχάσει και τα υπολείμματα των «κόκκινων γραμμών» που έχουν απομείνει.

Το μέχρι πού θα φτάσει αυτός ο κατήφορος είναι ακόμη ανοιχτό. Δεν ξεχνάμε ότι ένα από τα μόνιμα «επιχειρήματα» των απόψεων που αρνούνται τη ρήξη με τους εκβιαστικούς «θεσμούς» της ΕΕ, είναι ότι αν γίνει τέτοια σύγκρουση, τότε θα απομονωθούμε και θα υποφέρουμε. Αυτή η «συλλογιστική» δέχτηκε δυο συντριπτικά πλήγματα αυτές τις μέρες. Το ένα ήρθε από την Ισπανία και το άλλο από την Ιρλανδία. Σε δυο από τις πιο συντηρητικές χώρες της Ευρώπης, εκεί όπου έχει παραδοσιακά δύναμη το πιο αντιδραστικό κατεστημένο, η Καθολική εκκλησία, οι κάλπες κατέγραψαν μαζική στροφή προς τα αριστερά. Στην Ισπανία, το κυβερνητικό κόμμα του Ραχόι έχασε το ένα πέμπτο των Δήμων που είχε κάτω από τον έλεγχό του. Ιδιαίτερα μετά τη νίκη της Αριστεράς στις εκλογές εδώ στην Ελλάδα, οι κάθε λογής Σόιμπλε έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να ανακόψουν αυτή τη δυναμική. Όχι «μόνο» με τους εκβιασμούς που όλοι ξέρουμε στην ελληνική περίπτωση, αλλά και με αχαλίνωτη κινδυνολογία στις άλλες χώρες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η προπαγάνδα τους έλεγε και λέει ότι μια ελληνική ρήξη με τη λιτότητα, τα μνημόνια και το χρέος θα την πληρώσουν οι εργάτες των άλλων χωρών της ΕΕ και άρα δεν πρέπει να υποστηρίζουν την Αριστερά πουθενά.

Οι νίκες στην Ισπανία και στην Ιρλανδία δείχνουν ότι οι κινδυνολόγοι φίλοι του Σόιμπλε κινδυνεύουν να πάθουν ό,τι έπαθε και ο Σαμαράς εδώ. Κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με τους εκβιαστές-δανειστές της ΕΕ, εμπνέουμε και ξεσηκώνουμε τους εργάτες παντού. Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του επιλέγουν τους συμβιβασμούς αντί για τη ρήξη. Ετοιμάζονται να υπογράψουν μια συμφωνία που διαγράφει τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αντί να διαγράφει το χρέος, ψάχνει ξανά πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ξήλωμα των μηχανισμών της λιτότητας.  Τέτοιοι συμβιβασμοί πάνε να χαραμίσουν τη δυναμική του κόσμου και στην Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Αντίθετα, αν κλιμακώσουμε τους αγώνες ενάντια στους εκβιασμούς της ΕΕ και τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης, μπορούμε να κάνουμε όλους τους Σόιμπλε να έχουν την τύχη του Σαμαρά και να ανοίξουμε το δρόμο για την Ευρώπη των εργατών κόντρα στην Ευρώπη των τραπεζιτών.

Ο δρόμος προς τη βελτίωση περνάει από την πάλη ενάντια στη συμφωνία που προσπαθεί να επιβάλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από οικονομική άποψη, τα πλεονεκτήματα είναι ασύγκριτα. Μια στάση πληρωμών του ελληνικού δημόσιου απέναντι στους «θεσμικούς δανειστές» αυτή τη στιγμή σημαίνει να αποφύγει να δώσει περίπου 5,3 δις ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι τον Ιούνη και άλλα 6,7 δις στην ΕΚΤ τον Ιούλη. Ποσά αρκετά μεγάλα ώστε να ακυρώνουν τους εκβιασμούς του Eurogroup για άμεση συνέχιση των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων και να αφήνουν περιθώριο για υλοποίηση όλων των υποσχέσεων που παγώνει η συμφωνία. Αντί να ψάχνει η κυβέρνηση πώς κάθε κίνησή της δεν θα έχει «αρνητική επίδραση στα δημοσιοοικονομικά μεγέθη», θα βρεθούν ο Ντράγκι και η Λαγκάρντ να ψάχνουν τρόπους για να περιορίσουν την αναταραχή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι φανερό ότι μια τέτοια κίνηση χρειάζεται να συνδυαστεί με μέτρα απάντησης στα «αντίποινα» που θα προκαλέσει από την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ντόπια και ξένα. Ο έλεγχος των τραπεζών, του νομίσματος και της κίνησης κεφαλαίων δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια τους, όπως είναι σήμερα. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε τις διοικήσεις των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών να αλλάξει σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία της, χωρίς έγκριση από την εποπτική αρχή των τραπεζών της Ευρωζώνης. Η ρήξη με αυτούς τους περιορισμούς είναι απαραίτητη και βάζει στην ημερήσια διάταξη τον αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα αυτής της αναμέτρησης.

Οι δυνατότητες για να αναπτυχθεί ένα κίνημα που υπερβαίνει τους συμβιβασμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατές. Το θέμα είναι να τις αξιοποιήσουμε. Την παραμονή των εκλογών, η Εργατική Αλληλεγγύη στο πρωτοσέλιδό της καλούσε για στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το σύνθημα «Για να έχει η ΕΛΠΙΔΑ της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ συνέχεια και την επόμενη μέρα». Η επόμενη μέρα είναι εδώ, ας φροντίσουμε να έχει συνέχεια η ελπίδα.

"google ad"

Με αφορμή όλα τα παραπάνω το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και η αντικαπιταλιστική εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη καλούν όλες και όλους που θέλουν να παλέψουν για μια διαφορετική προοπτική στην εκδήλωση που διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά με θέμα:

«ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ! ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ-ΟΝΕ» με ομιλητές τους Σεραφερίμ Ρίζο (ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Ανταρσία στα Χανιά) και με τον  Γιάννη Κυριακάκη (Οικονομολόγος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ανυπόταχτη Κρήτη)  την Τετάρτη 3 Ιουνίου και ώρα 7.30μμ στην Σπλάντζια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...