Το μέλλον του ελαιοτουρισμού και οι προοπτικές ανάπτυξής του στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), με τη συνδιοργάνωση του ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης), της Περιφέρειας Κρήτης και του ίδιου του Ινστιτούτου.
Η συνάντηση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επιστημόνων, ελαιοπαραγωγών, επιχειρηματιών και εκπροσώπων του τουριστικού και αγροδιατροφικού τομέα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές και να προτείνουν τρόπους ενίσχυσης του ελαιοτουρισμού ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο ο βιώσιμος τουρισμός και η τοπική παραγωγή
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες άκουσαν εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων που παρουσίασαν τα οφέλη του ελαιοτουρισμού τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ουσιαστική του ανάπτυξη, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας ενός οργανωμένου δικτύου επισκέψιμων ελαιοτριβείων και ελαιώνων, που θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό και ανάδειξη της κρητικής διατροφής, του ελαιολάδου και των παραδοσιακών καλλιεργειών.
Πιλοτικό πρόγραμμα στα Χανιά, με ορίζοντα επέκτασης
Όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές, στόχος είναι η έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος ελαιοτουρισμού με επίκεντρο τα Χανιά, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την Κρήτη. Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών υποδοχής επισκεπτών στους χώρους παραγωγής, καθώς και τη διαμόρφωση συνεργειών με τουριστικούς πράκτορες και φορείς τουριστικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, η Κρήτη διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού, όπως η υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου της, η μακραίωνη ελαιοκομική παράδοση και η αυθεντικότητα των αγροτικών τοπίων.
Ο Νίκος Μιχελάκης για τις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στα Χανιά και την Κρήτη
Στην εκδήλωση, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, ανέλυσε αναλυτικά την παρούσα κατάσταση και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ουσιαστική ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στην Κρήτη, συγκρίνοντας την πρόοδο με άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
«Ο ελαιοτουρισμός, ο οποίος ήδη ξεκίνησε από εδώ πριν από αρκετά χρόνια με πρωτοβουλίες του ΣΕΔΗΚ, αλλά στην πραγματικότητα έχει πολύ προχωρήσει στην Ιταλία και στην Ισπανία, διότι ακριβώς οι κυβερνήσεις εκεί και οι πολιτικοί γενικά έχουν δώσει μεγαλύτερη σημασία», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας ότι «στην Κρήτη έχουμε πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, περισσότερα και από την Ιταλία και την Ισπανία».
Πολιτισμός, παράδοση και φυσικά μνημεία: Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η Κρήτη διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού, καθώς η σχέση της με την ελιά χάνεται στα βάθη της ιστορίας, ήδη από τη μινωική εποχή. Ο ΣΕΔΗΚ έχει ήδη αναδείξει αυτή την πολιτιστική κληρονομιά με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε πάνω από 15 ελαιοκομικά αρχαιολογικά αξιοθέατα σε διάφορα σημεία του νησιού.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στα μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχο στην Ισπανία, όπως εξήγησε ο κ. Μιχελάκης. Από τα περίπου 100-150 εξετασθέντα δέντρα, 25 έχουν αναγνωριστεί ως μνημιακά, ενώ ορισμένα έχουν αναπλαστεί με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης. Μεταξύ αυτών, η περίφημη ελιά των Βουβών, με τη συνδρομή του Δήμου Πλατανιά, αλλά και η ελιά του Βατολάκου, που αναπλάστηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΚΤΑΛΠ. Άλλα σημαντικά σημεία βρίσκονται στην Κάντανο, στον Σαμωνά Αποκορώνου και στα Παλαιά Ρούματα.
Ελαιοτριβεία και ελαιομουσεία: Η εμπειρία του επισκέψιμου χώρου
Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε επίσης τη σημασία των ελαιομουσείων, μικρών αναπαλαιωμένων ελαιοτριβείων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε χώρους ξενάγησης για τους επισκέπτες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας επισκέψιμων ελαιοτριβείων, πιστοποιημένων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αυστηρές προδιαγραφές.
«Ήδη έχει ξεκινήσει στην πράξη η λειτουργία κάποιων τέτοιων μονάδων, όπως το επισκέψιμο ελαιοτριβείο στην Ανώσκελη Κισσάμου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως στον Αποκόρωνα και στο Λασίθι, με ελαιοτριβεία που δέχονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.
Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός παραμένει περιορισμένος, με τον ΣΕΔΗΚ να επιδιώκει τη διεύρυνση του δικτύου επισκέψιμων μονάδων και τη σύνδεσή τους με ξενοδοχειακές υποδομές, τουριστικές μεταφορές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Χρηματοδότηση, υποδομές και εκπαίδευση: Οι μεγάλες προκλήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση για τη γενικότερη κατάσταση των ελαιοτριβείων, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι «από τα 90 ελαιουργεία στα Χανιά, τα 85 όχι μόνο δεν είναι επισκέψιμα, αλλά δεν αποπνέουν και την καλύτερη εικόνα για την παραγωγή του ελαιολάδου». Όπως εξήγησε, δεν αρκεί η ύπαρξη του εξοπλισμού – απαιτούνται υποδομές φιλοξενίας, εύκολη πρόσβαση, χώροι στάθμευσης και ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες ενημέρωσης.
Εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, που θα αναλαμβάνει τη ξενάγηση των επισκεπτών. «Δεν είναι εύκολο ο κάθε ελαιοτριβέας να γίνει ξεναγός και να μιλήσει για την ιστορία του τόπου και τα αξιοθέατα», επεσήμανε.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για κρατική στήριξη, τόσο μέσω επιδοτήσεων όσο και με τη διευκόλυνση των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας πως «τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αλλά δεν είναι και δύσκολα».
«Έρχομαι με την ιδιότητα του εθνικού εκπροσώπου του ευρωπαϊκού δικτύου για την αλλαγή της νοοτροπίας σε βιώσιμη και την εφαρμογή πιο βιώσιμων πρακτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η βιώσιμη οικονομία είναι ουσιαστικά μια μετασχηματιστική οικονομία, βασισμένη στην κυκλική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την κα Μπακατσάκη, η υγεία του πλανήτη και του ανθρώπου βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της νέας προσέγγισης, η οποία αποτυπώνεται με τον όρο bio-wise economy, έναν όρο που υπογραμμίζει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της βιοοικονομίας.
Όπως τόνισε, η ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών και επιχειρηματικότητας στον ελαιοτουρισμό μπορεί να ενισχύσει το branding των Χανίων ως τόπο παραγωγής βιολογικών προϊόντων, ενώ έχει ήδη καταγραφεί αύξηση του ενδιαφέροντος για τον βιοτονικοτουρισμό. Για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση υπεύθυνων καταναλωτικών και παραγωγικών συνηθειών, τόσο από τους πολίτες όσο και από τις επιχειρήσεις.
«Να ζητάμε αυτό το βιολογικό προϊόν ώστε να αναγκάσουμε από την άλλη μεριά και τους παραγωγούς να παράγουν υπεύθυνα», υπογράμμισε.
Πολιτισμός, φύση και βιώσιμη επιχειρηματικότητα
Η ιδιαίτερη σχέση των Κρητικών με το ελαιόλαδο, από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη ποιοτικού και θεματικού τουρισμού, σύμφωνα με την εισηγήτρια.
Η Κρήτη διαθέτει όλα τα απαραίτητα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά στοιχεία για την καλλιέργεια του εναλλακτικού τουρισμού, όπως το μοναδικό φυσικό τοπίο, την παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου και τη γαστρονομία. Ήδη, όπως αναφέρθηκε, έχουν αναπτυχθεί δράσεις όπως τα ελαιοτουριστικά μονοπάτια και οι ελαιογευσίες.
Ωστόσο, καθοριστική είναι η προϋπόθεση να ακολουθούνται πρακτικές που σέβονται το προϊόν, χωρίς χρήση χημικών, ώστε να διατηρούνται οι ιδιότητές του και να αξιοποιούνται πλήρως τα παραπροϊόντα.
«Το ελαιόλαδο έχει πολύ σημαντικές ιδιότητες που βοηθούν στην υγεία του ανθρώπου και τα αποπροϊόντα που παράγονται είναι πάρα πολύ σημαντικά», σημείωσε.
Χρηματοδότηση και υποδομές για την υποστήριξη του μοντέλου
Για να μετατραπούν οι παραπάνω προοπτικές σε πράξη, απαιτείται χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός. Η δημιουργία μουσείων και επισκέψιμων χώρων που να προωθούν τις παραδοσιακές και βιώσιμες πρακτικές, είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.
«Έχουμε χάσει την επαφή με το περιβάλλον και πρέπει να την ξανα-αναδέσουμε με τον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μπακατσάκη, θέτοντας ως πρότυπο το μοντέλο “από το χωράφι στο πιρούνι”.
Η πρόταση για έναν ολιστικό σχεδιασμό με κέντρο τον ελαιοτουρισμό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά όχι μόνο την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δράσεων, που θα συνδέει παραγωγούς, επιχειρήσεις, αυτοδιοίκηση και εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι το επόμενο αναγκαίο βήμα.
Ελ. Μαμιδάκη: Απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση και εξοικείωση με νέες δεξιότητες
Μεταξύ των ομιλητών, η Ελευθερία Μαμιδάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Χανίων, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις, τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την ανάπτυξη επισκέψιμων ελαιοτριβείων, φέρνοντας στο προσκήνιο τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση 7531/2023, που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων να αποκτήσουν σήμα επισκέψιμου χώρου.
«Αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για την απόκτηση σήματος επισκέψιμου ελαιοτριβείου από τα ελαιοτριβεία», σημείωσε, προσθέτοντας πως η εν λόγω απόφαση μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία ενός δικτύου χώρων που θα συνδυάζουν παραγωγή και τουριστική εμπειρία.
Εκπαίδευση, εξειδίκευση και νέα δεξιότητες
Η κα Μαμιδάκη υπογράμμισε πως, αν και υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, η εφαρμογή του νέου πλαισίου απαιτεί προσπάθεια, εξειδίκευση και εκπαίδευση του προσωπικού των ελαιοτριβείων.
«Τα ελαιοτριβεία έχουν πολλά προβλήματα και με το προσωπικό και γενικά στη λειτουργία τους», ανέφερε. «Απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση και εξοικείωση με νέες δεξιότητες, όπως είναι η επικοινωνία και ο τρόπος προσέγγισης τουριστών και επισκεπτών. Είναι μία πρόκληση».
Ωστόσο, επεσήμανε τα οφέλη της μετάβασης σε επισκέψιμο μοντέλο λειτουργίας, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους επαγγελματίες του χώρου.
Υπολειμματικότητες και ευαισθητοποίηση παραγωγών
Σε ερώτηση σχετικά με τα ζητήματα υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, τα οποία είχαν απασχολήσει έντονα τη δημόσια συζήτηση κατά την περασμένη χρονιά, η κα Μαμιδάκη απάντησε:
«Ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά σε ό,τι αφορά τις παλιμοτικότητες. Δεν διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα στο νομό και θα συνεχίσουμε, σε κάθε περίπτωση, σαν σύλλογος τις δράσεις ευαισθητοποίησης, καθώς θα πρέπει να γίνονται συστηματικά».
Ανέφερε επίσης πως οι κλιματολογικές συνθήκες βοήθησαν σημαντικά στην αντιμετώπιση του δάκου, γεγονός που συνέβαλε στην καλή εικόνα της φετινής παραγωγής.
Ο ρόλος της τιμής και οι πρακτικές στο χωράφι
Αναφορικά με την επίδραση της τιμής του ελαιολάδου στις γεωργικές πρακτικές, υπογράμμισε πως η αγορά επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά των παραγωγών.
«Σαφώς και πάντα η τιμή θα παίζει ένα ρόλο στον τρόπο και στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι παραγωγοί πάνω στο χωράφι τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Γι’ αυτό, όπως είπε, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Χανίων προγραμματίζει και φέτος δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παραγωγικών προτύπων.
Νέο κεφάλαιο για την κρητική ελαιοκομία
Η δυνατότητα ανάπτυξης επισκέψιμων ελαιοτριβείων συνιστά μια στρατηγική κατεύθυνση για την ενίσχυση του ελαιοτουρισμού, του οποίου η ζήτηση διαρκώς αυξάνεται, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες.
Με τις απαραίτητες υποδομές, την κατάλληλη εκπαίδευση και την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, η Κρήτη μπορεί να μετατρέψει το ελαιόλαδο από προϊόν εξαγωγής σε ολοκληρωμένη εμπειρία πολιτισμού και γαστρονομίας.
Ο συνδυασμός παράδοσης, καινοτομίας και τουρισμού μπορεί να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα το κύρος της κρητικής ελαιοπαραγωγής τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.
Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.
Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:
- Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
- Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.
Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



