22.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Διακριτικές αποστάσεις Μαξίμου από την Ντόρα Μπακογιάννη

Ημερομηνία:

«Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες που ίσχυαν διαχρονικά». Αυτό ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τη θέση της Αθήνας για το θέμα του Κοσόβου.

Η δήλωση Μαρινάκη έρχεται στον απόηχο της Έκθεσης για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, βασική εισηγήτρια της οποίας ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Η εν λόγω Έκθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη Σερβία, αλλά ακόμα και στην Κύπρο, με αναλυτές να εκτιμούν πως ενδέχεται να ανοίξει την «κερκόπορτα» για τα Κατεχόμενα.

Σήμερα, λοιπόν, ο Π. Μαρινάκης επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας –κάτι που είχε κάνει μια ημέρα νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης–, λαμβάνοντας διακριτικές αποστάσεις από την κ. Μπακογιάννη που αγγίζει τα όρια της διγλωσσίας, όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Κατ’ αρχάς, καμία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί να επηρεάσει την ένταξη ή μη του Κοσόβου. Και οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες που ίσχυαν διαχρονικά. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο Κρατών, όπως προβλέπουν οι προηγούμενες Συμφωνίες. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει, παραμένει η ίδια. Η ίδια θέση η οποία υπήρχε διαχρονικά. Και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα και σε επίπεδο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών του Γιώργου Γεραπετρίτη. Και αυτή είναι και που εκφράζει και την ελληνική θέση απόλυτα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε χθες πως η γνώμη της αρμόδιας επιτροπής που συνέταξε την επίμαχη Έκθεση, είναι «μη δεσμευτική γνώμη». Πρόσθεσε πως η κοινοβουλευτική συνέλευση –η οποία αποτελείται από μέλη κοινοβουλευτικά από όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου υπήρξε επίσης θετική εισήγηση– είναι επίσης μη δεσμευτική.

Σημειώνεται ότι η ερώτηση που τέθηκε σήμερα στον Π. Μαρινάκη είχε κι άλλα δύο σκέλη: γιατί η κυβέρνηση επιλέγει την αποχή και την όχι την καταψήφιση της εισόδου του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμμερίζεται τις ανησυχίες πως η εν λόγω Έκθεση ανοίγει η «κερκόπορτα» και για την Κύπρο. Ο Π. Μαρινάκης απέφυγε να απαντήσει σε αμφότερα τα ερωτήματα…

► Αναφέρεται ενδεικτικά η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, για την επίμαχη Έκθεση:

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία, προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αντίθετα, εδώ και 11 χρόνια αρνείται να σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής του υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης. Με αυτή την απόφαση, που επιβλήθηκε από τα ισχυρά κράτη υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεθνής έννομη τάξη».

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ