Μια ιστορική γνωμοδότηση του τότε κορυφαίου νομικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία εξασφάλισε το EUobserver, ανέφερε ότι το μπλοκ είχε το νομικό δικαίωμα να αναστείλει τη συνεργασία με το Ισραήλ, όπως οι επιστημονικές επιχορηγήσεις «Horizon Europe» και το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus», ήδη από το 2017 λόγω των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.
Ήταν μάλιστα εξουσιοδοτημένη να «παγώσει» ολόκληρη τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, η οποία διέπει το διμερές ελεύθερο εμπόριο, πρόσθετε το σημείωμα.
Έδειχνε ότι η ΕΕ είχε πλήρη επίγνωση των ισραηλινών αυθαιρεσιών, ότι αυτές χειροτέρευαν, ότι ο διάλογος με το Ισραήλ ήταν αναποτελεσματικός και ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είχαν καμία νομική προσφυγή.
Η νομική γνωμοδότηση της ΕΕ ανέφερε επίσης ότι το ψήφισμα 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2016 είχε καλέσει ρητά τα μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μέτρα για την πρόληψη πράξεων καταστροφής στη Δυτική Όχθη.
Μια συνολική ή μερική αναστολή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ «θα συμμορφωνόταν με το εθιμικό διεθνές δίκαιο», ανέφερε το σημείωμα.
[Έτοιμοι για ένα εξυπνότερο εισερχόμενο email; Λάβετε τη δωρεάν καθημερινή ενημέρωση του EUobserver – παραδίδεται κάθε πρωί στις 7:30 ακριβώς. Κάντε κλικ για ενεργοποίηση.]
Το επτασέλιδο έγγραφο, με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2017, υπογράφηκε από τον Λουίς Ρομέρο Ρεκένα (Luis Romero Requena), τον τότε γενικό διευθυντή της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής, και έφερε τη σήμανση «άκρως εμπιστευτικό».
Ο Ρομέρο Ρεκένα συνταξιοδοτήθηκε στο μεταξύ, αλλά ο νόμος δεν έχει αλλάξει, ενώ οι ισραηλινές παραβιάσεις έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Στη Γάζα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) δήλωσε το 2024 ότι το Ισραήλ διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο να διαπράξει «γενοκτονία», πράγμα που σήμαινε ότι η ΕΕ είχε «καθήκον να αποτρέψει» κάτι τέτοιο, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία του 1948, την οποία έχουν υπογράψει και τα 27 κράτη μέλη.
Μια Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε το 2025 ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν γενοκτονία».
Στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ έχει επίσης καταστρέψει ή κατασχέσει περισσότερες από 1.000 δομές χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ και κράτη μέλη της ΕΕ από το 2015 – που ισοδυναμούν με οικονομικές απώλειες εκατομμυρίων ευρώ – σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τα οποία συγκέντρωσε το EUobserver.
Το ICJ δήλωσε επίσης το 2024 ότι η παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη ήταν παράνομη, ενεργοποιώντας περισσότερες υποχρεώσεις της ΕΕ να βοηθήσει στον τερματισμό της.
«Αυτό που το 2017 ήταν ήδη μια νόμιμη επιλογή, σήμερα είναι μια νομική υποχρέωση: Η ΕΕ πρέπει να αναστείλει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ», δήλωσε ο Κλαούντιο Φρανκαβίλα (Claudio Francavilla) από την οργάνωση Human Rights Watch.



