Δεκτή έκανε τη σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υπέγραψε απόφαση για την ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3601/2007 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.
Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά κεφαλαιοποιημένη (4,6 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.
Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.
Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέλαβε ο κ. Χάρης Σιγανός.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.
Η ανακοίνωση της ΤτΕ
«Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και σύμφωνα με το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών που προέβλεπε εξυγίανση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2013, η Τράπεζα της Ελλάδος κατά το άρθρο 63Δ ν. 3601/2007 κάλεσε τα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση των μεταφερόμενων περιουσιακών στοιχείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Διερεύνησε επίσης το ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα στοιχεία αυτά. H διαδικασία ωστόσο αυτή δεν ευοδώθηκε και με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με το άρθρο 63Ε ν. 3601/2007, συστήθηκε μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα («καλή τράπεζα»), στο οποίο μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
»Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί υπό την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί και τον μοναδικό μέτοχό της.
»Με την εφαρμογή των διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζεται στο ακέραιο το σύνολο των καταθέσεων των πελατών της τράπεζας και η ομαλή συνέχεια των εργασιών της.
»Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Η παλαιά τράπεζα τίθεται σε ειδική εκκαθάριση και εκκαθαριστής ορίστηκε η κυρία Μαργαρίτα Μάλλη. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος.
»Το ‘Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο’ είναι κεφαλαιακά ισχυρό, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας υπερκαλύπτει το εποπτικό όριο και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί η πώλησή του σε άλλη τράπεζα».
Η ανακοίνωση του ΤΧΣ
Στην απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατόπιν της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και σε συνέχεια της εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ίδρυση αυτού.
Ως εκ τούτου, το ΤΧΣ καθίσταται ο αποκλειστικός μέτοχος του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Επιπλέον, το ΤΧΣ καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, όπως αυτή έχει προσωρινά εκτιμηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΧΣ, η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία.
Στο «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων, το δίκτυο καταστημάτων, οι υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της παλαιάς Τράπεζας.
Άμεσος στόχος του ΤΧΣ, ως μετόχου του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» είναι η ομαλή ένταξη της Τράπεζας στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Σε επόμενο στάδιο θα επιδιωχθεί η πώληση της σε άλλη Τράπεζα.
Η Διοίκηση της νέας Τράπεζας, που αποτελείται από έμπειρα στελέχη της παλαιάς Τράπεζας και του τραπεζικού χώρου απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του ΤΧΣ και αναλαμβάνει το έργο της απρόσκοπτης λειτουργίας της. Με την ίδρυση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της παλαιάς τράπεζας και η ομαλή συνέχιση της εξυπηρέτησης των υφιστάμενων πελατών της.
Σημειώνεται, για τους καταθέτες, πελάτες και γενικά τους συναλλασσομένους με την τράπεζα, ότι συνεχίζουν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους με το «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα με την παλαιά τράπεζα.