13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Διαψεύδει τον Ρίχτερ, ο πρώην Πρύτανης Ε. Στεφάνου

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Σαχίνη – neakriti.gr

Επί ημερών πρυτανείας του κ. Στεφάνου, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης είχε αναγορεύσει τον Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορά του.

Τότε παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Στεφάνου από τους περιορισμούς του αυτοδιοίκητου κάθε Τμήματος, είχε απλά περιοριστεί να διατάξει μία έρευνα για το τι πραγματικά έχει συμβεί. Σήμερα όμως και ο ίδιος, όπως φαίνεται από την απάντηση του, αντιλαμβάνεται ότι έπεσε “θύμα” της “ευρύχωρης ευγένειας” με την οποία αντιμετώπισε τότε τον κ. Ρίχτερ.

Το κείμενο του Ευρ. Στεφάνου προς την “Καθημερινή” τιτλοφορείται:

“Απάντηση Ε. Γ. Σ. στην εφημερίδα “Καθημερινή” “γεύμα με τον Ρίχτερ”:

Ο Γερμανός ιστορικός κύριος Χ. Ρίχτερ διατείνεται ότι «έλαβε πριν από μερικούς μήνες γράμμα από τον πρ. Πρύτανη (Ε. Γ. Στεφάνου) του Παν. Κρήτης, που του ζητούσε να “αποποιηθεί” του διδακτορικού του τίτλου». Ο κύριος Ρίχτερ, παραλληλίζει μάλιστα τον εαυτό του (αυτοηρωποιούμενος) με τον “Τόμας Μαν που του αφαίρεσαν οι Ναζί τον Διδακτορικό του τίτλο”!!!

Η αλήθεια:

1) Ο υποφαινόμενος, τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε στις 21/12/2014 μήνυμα (εις την Αγγλική) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον κ. Χ. Ρίχτερ (βλ. Συνημμένο : Email Richter_apanthsh Stefanou).

2) Ο υποφαινόμενος, απάντησε (εις την Γερμανική ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις εκ μέρους του κ. Ρίχτερ (βλ. Συνημμένο Email Ricter_apanthsh Stefanou). Στην απαντητική επιστολή του τότε Πρύτανη δεν υπάρχει ο παραμικρός υπαινιγμός για την «αποποίηση» του Επίτιμου Διδακτορικού.

Άλλη επικοινωνία ουδέποτε υπήρξε μεταξύ του κ. Ρίχτερ και του τότε Πρύτανη.

Καλώ τον εν λόγω Γερμανό ιστορικό να δημοσιοποιήσει την επιστολή στην οποία ο τότε Πρύτανης του “ζητούσε να “αποποιηθεί” του διδακτορικού του τίτλου”.

Εδώ η επίμαχη επιστολή-απάντηση Στεφάνου στον Ρίχτερ.

 

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών (http://www.efsyn.gr/arthro/oi-germanikes-epanorthoseis-kai-i-nea-diamahi-ton-istorikon) οι Χάγκεν Φλάισερ, Καρλ Χάιντς Ροτ και Κριστόφ Σμινκ-Γκουστάβους: αναφέρουν: «διατηρήσαμε εξαρχής τις επιφυλάξεις μας για τα κείμενα και τις έρευνες του κ. Ρίχτερ, που μοιάζουν να προσαρμόζονται σ’ εκείνον που κάθε φορά απευθύνονται και να υπηρετούν κάθε φορά ποικίλες σκοπιμότητες». Η συνέντευξή του στην κυρία Μ. Κακαουνάκη στην Καθημερινή της 15/05/2016 επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις των τριών συμπατριωτών του Ιστορικών.

Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της ποινικής δίωξης του κ. Ρίχτερ τάχθηκα εναντίον αυτής καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι ζητήματα έρευνας (& ιστορικής) δε λύνονται στα δικαστήρια. Αυτό διαφαίνεται και στην επιστολή που απηύθυνα στον Γερμανό ιστορικό.

Δεν έχω παρά να σχολιάσω ότι αν ο κ. Ρίχτερ διαχειρίζεται τις πηγές του με τον ίδιο τρόπο με την επιστολή μου, οι προαναφερόμενοι Γερμανοί ιστορικοί έχουν απόλυτο δίκιο ως προς τη κρίση τους για αυτόν.

Ευριπίδης Γ. Στεφάνου

Καθηγητής

Πανεπιστήμιο Κρήτης».

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ