Ως απλό μέλος αφού είχε παραιτηθεί από κάθε όργανο του κόμματος, τη διαγραφή έκανε η νομαρχιακή οργάνωση της περιφέρειας του.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, “κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά”. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.

Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί.

Ο καθείς και οι επιλογές του»

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Κοντονή-Τσίπρα

Για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», πάντως, η σύγκρουση Κοντονή – Τσίπρα δεν είναι καθόλου καινούργια. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με καλή γνώση των εσωκομματικών έλεγαν χθες ότι «ο Κοντονής περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει τον Τσίπρα κάτω από τη μέση».

Το τελευταίο διάστημα ο πρώην υπουργός δεν έχανε ευκαιρία να εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του με τις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναφερθεί σε «φαινόμενα αρχηγισμού και λάθη που κακοφορμίζουν».

Είναι γνωστό ότι οι διαφωνίες Τσίπρα – Κοντονή δεν αφορούσαν μόνο τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, για τις οποίες, άλλωστε, ο πρώην υπουργός είχε στο παρελθόν αρκετές φορές τοποθετηθεί. Ο Σταύρος Κοντονής διατηρούσε την περίοδο που βρισκόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάκιστες σχέσεις με τον τότε πολιτικό του υφιστάμενο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, γεγονός που δημιουργούσε τριβές με το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, ο Σταύρος Κοντονής είχε εκφράσει τη διαφωνία του και με την επιλογή του Νίκου Παππά να αγοράσει το κράτος το σύστημα VAR προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στους αγώνες της Super League. Μιλώντας τον περασμένο Ιανουάριο σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Κοντονής άφησε, μάλιστα, αιχμές και για το μέγεθος του κονδυλίου αλλά και για το γεγονός ότι το σύστημα που επέλεξε η κυβέρνηση ήταν χωρίς τη γραμμή του οφσάιντ.  «Όταν κάνει ψώνια το κράτος, κάνει πάντα ακριβά. Δεν είχε καμία δουλειά το κράτος να μπλέκεται σε θέματα τα οποία χειρίζονται, με κέρδος, οι ΠΑΕ. Ξέρετε κανένα ξενοδοχείο να πληρώνει το κράτος το σύστημα παρακολούθησής του; Αυτό με ξένισε και μένα, ότι δεν έχει τη γραμμή του οφσάιντ. Δεν είναι απιστία ότι το χρυσοπληρώσαμε», ήταν η δήλωσή του.