21.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Διεθνή Συνέδρια Βιολόγων στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Ημερομηνία:

Στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (OAK) τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και την τρέχουσα λαμβάνουν χώρα σημαντικά Διεθνή Συνέδρια Βιολόγων με συμμετέχοντες από όλη την υφήλιο.

Ο τίτλος του συνεδρίου της προηγούμενης εβδομάδας ήταν: “Neural circuits and behaviour of Drosophila”: http://events.embo.org/15-neural-circuits/ με διοργανωτή τον Dr. Barry J. Dickson, ο οποίος είναι επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου “Janelia” στην Πολιτεία της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το συνέδριο αφορούσε έρευνες γύρω από τη μύγα δροσόφυλλα ή όπως την γνωρίζουμε εδώ στην Κρήτη ως «μπεκρής».

Επίσης από τις 12 ως τις 18 Ιουλίου η ΟΑΚ φιλοξενεί το: “2nd International Insect Hormone Workshop”: http://insecthormones2015.ualberta.ca, με υπεύθυνους τον Καθηγητή Kirst King-Jones, από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά και τον Καθηγητή Kim Furbo Rewitz, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης της Δανίας.

Σε ανακοίνωση του τρέχοντος συνεδρίου, γίνεται αναφορά στη σημασία των εντόμων ως κυρίαρχη μορφή ζωής στον πλανήτη. Τα έντομα δεν ευθύνονται μόνο για καταστροφές στη γεωργική παραγωγή και δεν είναι απλώς φορείς ασθενειών που τις μεταδίδουν με τα τσιμπήματά τους. Ο ρόλος των εντόμων είναι χρήσιμος και στην αναπαραγωγή των φυτών, στην παραγωγή μελιού, μεταξιού, στην καταπολέμηση παρασίτων, αλλά και στην επιστημονική έρευνα. Είναι ενδεικτικό ότι η μελέτη πάνω στα έντομα έχει συντελέσει ουσιαστικά στο να εμπλουτίσουμε την επιστημονική μας γνώση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι εσωτερικές λειτουργίες των ανθρώπινων κυττάρων παρουσιάζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τις αντίστοιχες των εντόμων. Τον τελευταίο αιώνα η έρευνα στα έντομα βοήθησε στην ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής και ειδικότερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, στην ανάπτυξη της γενετικής, της κυτταρικής βιολογίας, της νευρολογίας αλλά και στην αναγνώριση της σημασίας των ορμονών για την επικοινωνία των κυττάρων μεταξύ τους.

Σε αυτή τη δράση των ορμονών επικεντρώνεται το Συνέδριο των Δρ King-Jones και Δρ Rewitz και ειδικότερα στα στεροειδή, στις νεανικές ορμόνες και στην ινσουλίνη. Τα στεροειδή, αν και είναι γνωστά για την παράνομη χρήση τους για την ανάπτυξη μυών, εντούτοις για τα έντομα, τα στεροειδή είναι χρήσιμα για να αναπτυχθούν από έμβρυα ως ενήλικες οργανισμοί. Ενδεικτικά, στα κουνούπια, ο πληθυσμός τους ελέγχεται με τη χρήση μεθοπρένης, μιας ουσίας που λειτουργεί ως ορμόνη νεότητας, ικανή να μην τα αφήσει να εξελιχθούν σε ενήλικα έντομα, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα είναι ικανά να τσιμπάνε. Επιπλέον, ο ρόλος της ινσουλίνης είναι χρήσιμος στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, λόγω της δυνατότητάς της να ρυθμίζει την πίεση, όμως ο ρόλος της εκτείνεται γενικότερα στον έλεγχο της ανάπτυξης των κυττάρων.

Όλα αυτά τα πολλαπλά επιτεύγματα οφείλονται στη μελέτη των εντόμων και με αυτόν τον τρόπο γίνεται αντιληπτή η ιδιαίτερη σημασία Συνεδρίων όπως τα προαναφερόμενα που λαμβάνουν χώρα στην ΟΑΚ, καθώς επιστήμονες διεθνούς κύρους έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να αναλύσουν εκ του σύνεγγυς τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών τους, ώστε στη συνέχεια ολόκληρη η παγκόσμια κοινωνία να γίνει αποδέκτης των ευρημάτων αυτών, που σχετίζονται με τη βιολογία, τα έντομα και τις ορμόνες, εις όφελος όλων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα του Νομού.

Ο Κων. Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, καλωσορίζοντας τους συνέδρους σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα στη δύσκολη αυτή κατάσταση της Ελλάδος, χρειάζεται να βρούμε τις χαμένες αξίες οι οποίες συνέβαλαν στην καλλιέργεια και στην εδραίωση ενός ευρύτερου οικουμενικού πνεύματος συμφιλίωσης και συνεργασίας, εξαιρετικά αναγκαίου και σημαντικού, τόσο για την Ευρώπη, όσο και τον κόσμο. Αυτό το πνεύμα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό σε καιρούς προκλήσεων, όπως μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και την περίοδο ανόδου του διχαστικού κλίματος του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Το ίδιο σημαντικό είναι και σήμερα με την ενεργοποίηση όλων των πολιτών της Ευρώπης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ