13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Εκατό χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ιστορία και πολιτισμός»

Ημερομηνία:

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων “Ο Χρυσόστομος”, την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, το “Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση” του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Ελαιουργείον, το Δήμο Πλατανιά, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” και άλλων φορέων, οργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Εκατό χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.Ιστορία και πολιτισμός»

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών-Ιδρύματος Καψωμένου, 26-28 Ιουλίου 2013, στον Πύργο Αλικιανού Χανίων και στην αίθουσα Τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου ο Χρυσόστομος” (Κυριακή πρωί, 28.7.2013).

Θα περιλαμβάνει την Εναρκτήρια Πανηγυρική Συνεδρία, έξι Τακτικές Συνεδρίες, Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων και γραμματοσήμων της Κρητικής Πολιτείας, Θεατρική παράσταση, Βραδιά Κρητικής παραδοσιακής μουσικής και χορού, Εγκαίνια Πανελλήνιας Εικαστικής Έκθεσης.

Εναρκτήρια Πανηγυρική Συνεδρία, αύριο Παρασκευή, 26 Ιουλίου, ώρα 19.30.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26. 07. 2013

19.00 Προσέλευση – Εγγραφή συνέδρων

19.30 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Ριζίτικο Τραγούδι

Καλωσόρισμα

Απαγγελία: Κατερίνα Χέλμη

Χαιρετισμοί από εκπροσώπους αρχών και φορέων

Αναλόγιο: Κατερίνα Χέλμη

20.00 Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών «Οι πνευματικές καταβολές του Ελευθέριου Βενιζέλου»

Ριζίτικο Τραγούδι

Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων, επιμ. Δημήτρης Ερηνάκης

Έκθεση γραμματοσήμων της Κρητικής Πολιτείας, επιμ. Γ. Σημαντηράκης

21.00 ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ – Χορευτικός Όμιλος «Το Ρόδον»

 

ΣΑΒΒΑΤΟ, 27. 07. 2013

09.00 Θεματική ενότητα: Οι Κρήτες Ιερολοχίτες σπουδαστές

Α. Εισήγηση μαθητών Γυμνασίου Αλικιανού «Η δράση των Κρητών σπουδαστών στους Βαλκανικούς πολέμους»

Β. Μανούσος Μαραγκάκης και ομάδα μαθητών του Α΄ Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου «Της λησμονιάς η βρύση»: Η πορεία των Μακεδονομάχων Σπουδαστών Ρεθύμνου στην Ήπειρο και τη Μακεδονία (Ιστορικό ντοκιμαντέρ)

Γ. Ηλεκτρονική παρουσίαση δύο σχολικών εκδόσεων: Ημερολόγιο Γυμνασίου Αλικιανού και Α΄ Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου για τους Ιερολοχίτες σπουδαστές

Α΄ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Τα Ιστορικά, Ι

10.20 Στρατής Παπαμανουσάκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου «Η διαλεκτική πορεία της Κρήτης προς την Ένωση»

10.40 Εμμανουήλ Θεοδωράκης, Ιστορικός «Παράγοντες και γεγονότα σταθμοί της Κρητικής Πολιτείας»

11:00 Πέτρος Βαμβακάς, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Emmanuel College της Βοστώνης «Η γεωπολιτική σημασία της Κρήτης για την Ελλάδα, 100 χρόνια μετά την Ένωση»

11.20 Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα «Η απήχηση της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα στην Κύπρο»

11.40 Έλλη Λεμονίδου, Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών «Πρωταγωνιστές του Κρητικού Αγώνα στην υπηρεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τα διάρκεια του 1910»

12.00 Μαρία Ε. Δελάκη, Δφ «Ελισάβετ Κονταξάκη. Η αμφιλεγόμενη Υπαιτία και η λογία πολιτικολογούσα  γυνή: επιχειρώντας την επανοηματοδότηση της προσωπικότητας της «Ελισάβετ της Κρήτης» ή της «Ελισάβετ της Ανατολής» στην Ιστορία»

12.20 Διάλειμμα

Β΄ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Τα Ιστορικά, ΙΙ

12.40 Γιάννης Παπακώστας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών «Ο Δημήτριος Βικέλας και το Κρητικό Ζήτημα»

13.00 Κώστας Μακρής, Καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ «Ο Βικτώρ Ουγκώ και η Κρήτη»

13.20 Κώστας Φουρναράκης, Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Κρήτης «Η ιστορική ρίμα «Η μάχη τ’ Αλικιανού, 15 Μάρτη 1878»: η αφήγηση της μάχης»

13.40 Βάσω Μουζουράκη «Όψεις στου εκκλησιαστικού ζητήματος στην περίοδο της Κρητικής Πολιτείας»

Γ΄ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Οι αγώνες των Κρητών μέσα από τη λογοτεχνία, Ι

18.00 Κώστας Κασίνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών «Ο Παλαμάς και η Κρήτη «

18.30 Ν. Ε. Παπαδογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης «Αντωνίου Ιω. Αντωνιάδου, Κρητηΐς: Ο Όμηρος ως διακείμενο»

18.50 Ελπινίκη Νικολουδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης «Ηλίας Βουτιερίδης, μερολόγιον το Τάγματος πιλέκτων Κρητν: ιστορική γνώση και αισθητική συγκίνηση»

19.10 Μαριλένα Κουζίνη, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου “Paul Valery” – Montpellier III «Η Κρήτη και το όραμα της Ένωσης με την Ελλάδα μέσα από την Ευρωπαϊκή

Λογοτεχνία»

19.30 Διάλειμμα

Δ΄ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Οι αγώνες των Κρητών μέσα από τη λογοτεχνία, ΙΙ

19.50 Ιωάννα Ραμουτσάκη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων «Ο παλλαϊκός πόθος για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον Οθωμανικό ζυγό και την Ένωσή της με την Ελλάδα μέσα από τη Νεοελληνική λογοτεχνία και την Τέχνη»

20.10 Ελένη Παπαδάκη, Φιλόλογος «Ο Καπετάν Μιχάλης» του Ν. Καζαντζάκη και το σύστημα αξιών της Κρήτης»

20.30 Αργυρώ Μουντάκη, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ο νεκρός και η σημαία του» του Νικολάου Ποριώτη: η παραμυθιακή τεχνοτροπία στην υπηρεσία του ιστορικού σημαίνοντος»

20.50 Μαρία Πατρελάκη, D.E.A. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας «Ν.Ε. Παπαδογιαννάκης, «Δύο κιβωτάρια και μια ιστορία». Μια λογοτεχνική μετάπλαση του Κρητικού Ζητήματος»

21.30 Θεατρική παράσταση «Μουτζουρωτής χαρτιών» (Τα παιδικά χρόνια του Κωστή Παλαμά). Σενάριο, σκηνοθεσία, εκτέλεση από τη συγγραφέα και ηθοποιό Μαρινέλλα Βλαχάκη. Το έργο παρουσιάζει η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Βαρβάρα Περράκη.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 28. 07. 2013

Ε΄ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Ιστορία και πολιτισμός, Ι

Φιλολογικός Σύλλογος «Ο Χρυσόστομος»

Αναλόγιο

10.30 Ν. Παπαδογιαννάκης – Ελπινίκη Νικολουδάκη «Αντώνιος Γιάνναρης – Χατζημιχάλης Γιάνναρης: ανάμεσα στ’ άρματα και στα γράμματα»

Η Χορωδία Ριζίτικου από τους Λάκκους τραγουδά αποσπάσματα από το έπος του Χατζημιχάλη Γιάνναρη «Η Κρητικοπούλα»

ΣΤ΄ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Ιστορία και πολιτισμός, ΙΙ

Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου 18.30 Βίβιαν Φαρμάκη, Δφ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας «Ο ποιητής Κωστής Παλαμάς και το αιώνιο ηρωικό πάθος στα «βάθρα του λόγου»

του «Ερωτόκριτου»

18.50 Θανάσης Κούγκουλος, Δφ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας «Η εικόνα του τουρκοκρητικού στην ελληνική πεζογραφία»

19.10 Ομάδα Φιλολόγων: Εύη Βαΐτση, Aντωνία Μαλακωνάκη, Κατερίνα Μαρκουλάκη, Κλειώ Παπαδερού, Γιώτα Σαμιώτη «Η «Χάρτα» του Κρητικού Ζητήματος στη νεοελληνική λογοτεχνία (απόπειρα καταγραφής δημιουργών και έργων)»

20.10 Απολογισμός των εργασιών του Συνεδρίου

20.30 Εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης «Εκατό χρόνια από την Ένωση»

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκαντωνάκης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ