18.8 C
Chania
Friday, March 1, 2024

“Δικαιοσύνη και αποζημίωση”: Τιμητική εκδήλωση για τον 93χρονο Χανιώτη Νικόλαο Μαρινάκη, επιζώντα του Ολοκαυτώματος του Σκηνέ στη Βαυρία μαζί με γερμανούς αντιναζιστές για την 75η Μάχη της Κρήτης

Ημερομηνία:

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βαυαρία της Γερμανίας στις 13 Μαϊου. Ο 93χρονος Νικόλαος Μαρινάκης, επιζήσας του Ολοκαυτώματος του Σκηνέ Χανίων και ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου θα παραβρεθούν στη Βαυρία, στην έδρα των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ για να τιμήσουν, μαζί με γερμανούς δημοκράτες και αντιναζιστές, την 75η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Μάλιστα, στη σχετική διακήρυξη των Γερμανών αντιφασιστών τονίζεται η σημασία της επίσκεψης του 93χρονου Νίκου Μαρινάκη αφού η παρουσία του θεωρείται ότι θα ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τα ναζιστικά εγκλήματα στην Κρήτη, τα οποία, εν πολλοίς, είναι άγνωστα στη Γερμανία.

Γράφει σχετικά ο Αριστομένης Συγγελάκης:

Μετά την επιτυχημένη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, ο αγώνας μας, ο κοινός αγώνας Ελλήνων και Γερμανών δημοκρατών για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, μεταφέρεται τώρα στην καρδιά της Γερμανίας.

Από την Παρασκευή 13 Μαϊου, o 93χρονος Νικόλαος Μαρινάκης, επιζήσας του Ολοκαυτώματος του Σκηνέ Χανίων, που στη συνέχεια εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και την Εθνική μας Αντίσταση, κι ο υπογράφων Αριστομένης Συγγελάκης, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, θα βρεθούμε στη Βαυαρία, στο Bad Reichenhall, στην έδρα των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ για να τιμήσουμε μαζί με δημοκράτες και αντιναζιστές από ολόκληρη τη Γερμανία την 75η επέτειο της «Μάχης της Κρήτης» και τον παλλαϊκό ξεσηκωμό των Κρητικών ενάντια στον εισβολέα. Για να διαδηλώσουμε ότι η Ιστορία ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΑΙ, ότι απαιτούμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

Την ακράδαντη πίστη μας ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται και δεν παραχαράσσεται θα τονίσουμε και στον δήμαρχο της περιοχής, που, προς έκπληξη των διοργανωτών, ζήτησε να συναντηθεί μαζί μας. Θα τον ενημερώσουμε, αν δεν τα γνωρίζει, για τα στυγερά εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα.  Θα του κάνουμε σαφές ότι για να κλείσει η μαύρη βίβλος του ναζισμού και ν’ ανοίξει μία νέα σελίδα ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών απαιτείται η απόδοση δικαιοσύνης και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.

Στην περιοχή, από τη δεκαετία του 1960 υπάρχει ένα ναζιστικό μνημείο, η «γέφυρα της Κρήτης», που συμβολίζει την εισβολή στο ηρωικό νησί μας και δίνει την ευκαιρία στους βετεράνους σφαγείς της Βέρμαχτ να συγκεντρώνονται και να θυμούνται τα «ανδραγαθήματά» τους, δηλαδή τη μαζική σφαγή αμάχων με βάση το αποτρόπαιο ναζιστικό δόγμα της συλλογικής ευθύνης. Πολλές διαδηλώσεις έχουν γίνει από Γερμανούς ενάντια σ’ αυτή τη συνάθροιση του αίσχους. Εκεί μαζί με τους Γερμανούς συναγωνιστές μας θα συγκεντρωθούμε και θα διαδηλώσουμε εναντίον του ναζισμού και της μισαλλοδοξίας, εναντίον της παραχάραξης της Ιστορίας και υπέρ της δικαίωσης της Θυσίας του ελληνικού λαού και όλων όσοι σφαγιάσθηκαν από το Γ’ Ράιχ.

Το Εθνικό Συμβούλιο, οι μαρτυρικοί δήμοι και οι φορείς των θυμάτων και συνολικά το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών αλλά και ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία, ευλόγως αξιώνουμε την απόδοση των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεων στα θύματα, επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδομών και τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, επιστροφής του κατοχικού δανείου και των αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών θησαυρών). Αξιώνουμε τις γερμανικές οφειλές για να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά και ως απόδειξη της έμπρακτης μεταμέλειας του δημοκρατικού γερμανικού κράτους για τα φρικτά εγκλήματα του Γ’ Ράιχ. Ακράδαντα πιστεύουμε ότι η καταβολή των γερμανικών οφειλών θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής ενάντια στην επανάκαμψη ναζιστικών και φασιστικών μορφωμάτων, που καιροφυλακτούν. Εναντιωνόμαστε στις πρακτικές του σύγχρονου γερμανικού ιμπεριαλισμού, που θέλει να αλώσει τους μαρτυρικούς δήμους και να λεηλατήσει τον εθνικό μας πλούτο.

Σύνθημά μας: Διεκδίκηση, όχι εκδίκηση! Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!

Η Διακήρυξη των Γερμανών αντιφασιστών

Η διακήρυξη των Γερμανών αντιφασιστών που οργανώνουν τις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης έχει ως εξής:

Για την επέτειο των 75 χρόνων από την γερμανική εισβολή στην Κρήτη

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ! ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ! ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Κάλεσμα για την πορεία στις 14 του Μάη στο Bad Reichenhall

"google ad"

Αγαπητοί μας φίλοι και φίλες στην Ελλάδα, με αφορμή την 75η επέτειο της γερμανικής εισβολής στην Κρήτη οργανώνουμε, εμείς της αντιφασιστικής οργάνωσης RABATZ, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Bad Reichenhall για τις οποίες θέλουμε να σας ενημερώσουμε. Μπορεί λόγω της μεγάλης απόστασης να μην μπορείτε να πάρετε μέρος στις εκδηλώσεις αυτές, θα χαιρόμασταν όμως πάρα πολύ αν στείλετε ένα χαιρετισμό (αν γίνεται στα αγγλικά ή γερμανικά) για να τον διαβάσουμε κατά τη διάρκεια της πορείας.

Στις 21 Μάη 1941 αρχίζει η Βέρμαχτ την από αέρος απόβασή της στην Κρήτη. Την τρίτη κιόλας μέρα, ο διοικητής της 5ης Ορεινής Μεραρχίας Ιούλιος Ρίνγκελ, διατάζει αντίποινα ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Η διαταγή ορίζει πως σε περίπτωση που υπάρξει αντίσταση, θα συλλαμβάνουν ομήρους και για κάθε σκοτωμένο στρατιώτη της Βέρμαχτ θα εκτελούν δέκα Έλληνες και κατόπιν θα καίνε τα χωριά. Έτσι ανοίγει το κεφάλαιο των αναρίθμητων σφαγών που έγιναν στις Κρήτη και που για κάποιες από αυτές υπεύθυνοι ήταν οι ορεινοί καταδρομείς από το Bad Reichenhall. Από το 1934 το Bad Reichenhall με το στρατόπεδό του είναι μια στρατιωτική πόλη: μέχρι το 1945 οι ορεινοί καταδρομείς της Βέρμαχτ μάθαιναν πώς να σκοτώνουν και από το 1958 συνεχίζουν την παράδοση οι ορεινοί καταδρομείς της Μπούντεσβερ (του σημερινού γερμανικού στρατού).

Αυτές τις ημέρες που πλαισιώνουν την 75η επέτειο θέλουμε να ανακαλέσουμε εδώ στη μνήμη τις ναζιστικές θηριωδίες κατά του ελληνικού πληθυσμού, σε αυτήν την πόλη που την «στολίζουν» μνημεία που εξωραΐζουν την επίθεση στην Κρήτη και όπου βετεράνοι της Βέρμαχτ μαζί με σημερινά μέλη της Μπούντεσβερ ηρωοποιούν την Μάχη της Κρήτης σε στρατιωτικές γιορτές. Γιατί στο Bad Reichenhall ακόμη κι αν πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια αντιφασιστικές διαμαρτυρίες, πολλές αλήθειες μένουν ακόμη στη σκιά: απώτερος σκοπός αυτής της συγκάλυψης, κατά την οποία αποσιωπούνται όσα πέρασαν τα θύματα της φασιστικής ληστρικής επέλασης στην Ευρώπη, είναι να μη δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα ενάντια στις μονάδες των ορεινών καταδρομέων, που εκπαιδεύονται σήμερα εκεί. Και για χάρη αυτής της απόκρυψης γίνονται αποδεκτά ακόμη και ναζιστικά ιδεολογήματα. Και αυτή η συγκάλυψη μας οργίζει! Φτάνει πια! Γι’ αυτό λοιπόν και φέτος θα πάμε εκεί και θα μιλήσουμε ξανά για τα ναζιστικά εγκλήματα και θα απαιτήσουμε να αποζημιωθούν επιτέλους τα θύματά τους. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Η ιστορία γράφεται

Αρχές του 2010 θίξαμε ανοιχτά το θέμα της απρόσκοπτης διατήρησης μιας δεξιάς συντηρητικής παράδοσης στο Bad Reichenhall. Κι επειδή δε φάνηκε η τοπική κοινωνία να θέλει να αντιμετωπίσει τα φασιστικά φαντάσματα στην πόλη της, οργανώσαμε μια αντιφασιστική διαδήλωση τον επόμενο χρόνο. Συνέπεια αυτών των πρώτων διαμαρτυριών ήταν η πρόωρη διακοπή της στρατιωτικής γιορτής μπροστά στο μνημείο της Κρήτης. Δυστυχώς αυτό το πετύχαμε μόνο εκείνη την πρώτη φορά, μέχρι τώρα.

Σε αυτήν την στρατιωτική γιορτή, που οργανώνεται τις μέρες της επετείου, γίνεται αναφορά στη Μάχη της Κρήτης. Τέτοιου είδους γιορτές σιγοντάρουν τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τα εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ σχετικοποιούνται ή αποσιωπούνται για να μην διαταραχθεί η λίγο ως πολύ δημόσια παράδοση που θέλει την Μπούντεσβερ απόγονό της. Σε αυτές τις γιορτές μνήμης στις διηγήσεις τους οι Γερμανοί κυρίως παρουσιάζονται κατά πρώτον ως θύματα και όχι ως θύτες και υπεύθυνοι για τα φριχτά τους εγκλήματα.

Αυτές οι γιορτές οργανώνονται από την τοπική ομάδα του Συνδέσμου των Ορεινών Καταδρομών, μια στρατιωτική ομάδα που έχει μέλη και παλιούς στρατιώτες της Βέρμαχτ –ανάμεσά τους και αρκετούς εγκληματίες- και σημερινούς της Μπούντεσβερ. Επίσημα υποστηρίζουν αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης για τους Ναζί και η πόλη και η Μπούντεσβερ.

Όταν το 2014 κατά τη διάρκεια της διαδήλωσής μας, αναρτήσαμε, στον τόπο που γίνεται αυτή η στρατιωτική γιορτή, μια στήλη όπου αναφέρονταν τα εγκλήματα της Βέρμαχτ και των μονάδων των ορεινών καταδρομών στην Κρήτη, την αφαίρεσαν αμέσως πριν ακόμη τελειώσει η πορεία μας! Παρ’ όλα αυτά δε θα κουραστούμε να πολεμάμε για τη δικαίωση των θυμάτων, για να αποζημιωθούν για τα εγκλήματα που υπέστησαν και να πολεμάμε ενάντια στην πολεμοκάπηλη γιορτή των στρατιωτών.

Να αποζημιωθούν τα θύματα τώρα!

Όταν το Γενάρη άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, άρχισε να γεννιέται η ελπίδα και σε αντιφασίστες στη Γερμανία πως με τον Σύριζα στην κυβέρνηση θα έμπαινε το θέμα της αποπληρωμής του καταναγκαστικού δανείου, όπως και των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων σε πολιτικό επίπεδο ενάντια στη Γερμανία και το κυρίαρχο οικονομικό μέτωπο.

Αφού το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν μπόρεσε να διευθετηθεί σε πολιτικό επίπεδο, στράφηκαν οι ελπίδες στη δικαστική οδό. Με την απόφασή του, στις 22 Οκτώβρη 2014, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας έκανε πάλι δυνατή την πρόσβαση στα δικαστήρια της χώρας. Μια μεγάλη νομική νίκη για την υπόθεση της δικαίωσης. Η απόφαση αυτή αντιτίθεται στις προηγούμενες ερμηνείες του νόμου που έδιναν τη δυνατότητα στη Γερμανία να επικαλεστεί την ασυλία και για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου. Η απόφαση αυτή άνοιξε ακόμα το δρόμο και για αγωγές από Έλληνες θύματα των ναζί.

Η Γερμανία θα συνεχίσει με όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα που διαθέτει να αποφεύγει να πληρώσει για οτιδήποτε. Παρ’ όλα αυτά ελπίζουμε αυτή η νέα τροπή στην Ιταλία να δώσει νέα δυναμική στο ζήτημα των αποζημιώσεων. Για να κάνουμε γνωστά λοιπόν αυτά μας τα αιτήματα, οργανώνουμε στις 14 Μάη, μια βδομάδα πριν την επέτειο, μια ημερίδα στο Bad Reichenhall όπου θα μιλήσουν ο Martin Klingner, δικηγόρος της οικογένειας Σφουντούρη για την υπόθεση του Διστόμου, ο ιστορικός Ralph Klein κι ο Αριστομένης Συγγελάκης από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ελπίζουμε να μπορέσει να παρεβρεθεί και ένας σημαντικός καλεσμένος μας, ο Νίκος Μαρινάκης, του οποίου η οικογένεια δολοφονήθηκε το 1941 στη σφαγή που έγινε στις Σκίνες από μέλη των ορεινών καταδρομών του Bad Reichenhall. Αγωνίστηκε με την ΕΠΟΝ και αργότερα με το ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς. Η επίσκεψη του Νίκου Μαρινάκη στην πόλη των δολοφόνων είναι μια σημαντική βοήθεια στην προσπάθειά μας να σπάσουμε τη σιωπή γύρω από τα ναζιστικά εγκλήματα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Φρίκη μετά το μακελειό με τους 100 νεκρούς

Διεθνείς αντιδράσεις και σάλο προκαλεί το νέο μακελειό στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας με...