Διονύσης Χαριτόπουλος: Νέτα-σκέτα χαφιές όποιος καλεί το 1142 – «Άντε… αγαπηθείτε»

1 Σχόλιο

«Νέτα-σκέτα χαφιέ» χαρακτηρίζει όποιον καλεί το 1142 για να καταγγείλει κάπνισμα σε κλειστό δημόσιο χώρο ο Διονύσης Χαριτόπουλος.

Ο γνωστός συγγραφέας κάνει λόγο για απόπειρα να εθιστεί η κοινωνία σε μια κουλτούρα χαφιεδισμού, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μέθοδο αντίστοιχη με αυτές που χρησιμοποίησε το ναζιστικό καθεστώς.

Αναλυτικά το άρθρο του Διονύση Χαριτόπουλου όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών:

"Sponsored links"

«Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω έναν που παίρνει τηλέφωνο στο 1142 για να καταγγείλει ότι κάποιος συμπολίτης του καπνίζει. Να τον δω πώς είναι, δηλαδή, τι φοράει, πώς μιλάει, έχει δυο χέρια και δυο μάτια ή μήπως στο κούτελο γράφει σπιούνος για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε;

Στο σχολείο μάθαμε για τον Εφιάλτη, τον Πήλιο Γούση, ζήσαμε το καρφί της τάξης, ακούσαμε για χαφιέδες της Κατοχής και της δικτατορίας, αλλά είναι άλλο να τον δεις μπροστά σου ζωντανό τον πατενταρισμένο ρουφιάνο. Αναρωτιέσαι από τι σπίτι βγήκε, τι του συνέβη και μισεί την κοινωνία, τι μόλυνση έχει υποστεί η ψυχούλα του, αν κάνει και τα παιδιά του σαν τα μούτρα του.

Αμφιβάλλω ότι θα γνωρίσω ποτέ κάποιον καταδότη, αλλά δεν πειράζει, ξέρω τους «πολιτισμένους» και τους «κοσμοπολίτες», που έδωσαν το έναυσμα γι’ αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, να πρέπει να φυλαγόμαστε από τον διπλανό μας. Και καμαρώνουν οι γελοίοι. Δεν έχουν καταλάβει τι κάνουν.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ναζιστικό καθεστώς μελετήθηκε όσο κανένα άλλο. Μία παράμετρος που εντυπωσίασε τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος που ασκούσε επί των πολιτών. Ενώ η αστυνομία ήταν σχετικά ολιγάριθμη, είχε κατορθώσει να ασκεί πλήρη εποπτεία στη ζωή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οπως διαπιστώθηκε, αυτό η γερμανική αστυνομία το είχε πετύχει μεταβάλλοντας τους πάντες σε πληροφοριοδότες της. Εστρεψαν τους ανθρώπους το έναν εναντίον του άλλου. Αν η γκόμενα που έμπαζες σπίτι ήταν, ας πούμε, κοκκινομάλλα, η γειτόνισσα που παρακολουθούσε πίσω απ’ την κουρτίνα, σε κάρφωνε αμέσως ότι τραβιέσαι με Εβραία. Δυστυχώς το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε μεταπολεμικά σε αρκετά απολυταρχικά καθεστώτα. Η ταινία «Οι ζωές των άλλων» ήταν μια καλή δόση του ζόφου και της παράνοιας που επικράτησε. Καταστράφηκαν άνθρωποι, λεηλατήθηκαν ζωές, κοινότητες αποδιοργανώθηκαν.

Τώρα, όπως ξέρουμε, εναντίον των καπνιστών έχει εξαπολυθεί πογκρόμ. Οι εντεταλμένοι αρθρογράφοι και σχολιαστές δεν αρκούνται στην καταδίκη του καπνίσματος ως συνήθειας ανθυγιεινής. Επιχειρούν να μειώσουν και ηθικά τους καπνιστές ως «απολίτιστους», «σιχαμερούς», «οπισθοδρομικούς» κ.λπ., να τους στερήσουν κάθε δικαίωμα αντίλογου και προσωπικών επιλογών.

Εξωφρενικό, αλλά συμβατό με το εξουσιαστικό ήθος που ανέκαθεν ψεύδεται, σπιλώνει και τρομοκρατεί για να επιβληθεί.

Ομως το 1142 τι το θέλανε; Ηταν αναγκαία αυτή η προστυχιά;

Ξέρουμε πως κάθε εξουσία επιδιώκει «συμμορφούμενους» υπηκόους. Αν όμως περάσεις τη γραμμή και καλέσεις το 1142, μεταβάλλεσαι σε όργανο των μηχανισμών καταστολής και απεμπολείς την ιδιότητα του πολίτη. Είσαι νέτα σκέτα χαφιές. Κι όσο κι αν προσπαθήσεις να το εξωραΐσεις, αυτό δεν αλλάζει: χαφιές κατάπτυστος. Κι επειδή η μια υπακοή φέρνει την άλλη, αν αύριο αποφασιστεί ότι οι χοντροί είναι ασύμφοροι στην οικονομία ή μια έρευνα αποφανθεί ότι οι καράφλες γυαλίζουν προσβλητικά, τι κάνουμε;

"Sponsored links"

Αντε… αγαπηθείτε, και καλή σταδιοδρομία.»

efsyn.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. Εξηκιας Τριβουλιδης

    Το πιο γελοίο άρθρο που έχω διαβάσει προς υπεράσπιση του ανθυγιεινού τρόπου ζωής πού στο όνομα της δήθεν ελεύθερης εκφράσεως επιβάλλεται ανθυγιεινά σε μη καπνιστές ετσιθελικά…σιγά μην είναι και εθνικοί προδότες αυτοί που παίρνουν τηλέφωνο για να συνετίσουν τον εκάστοτε μ***** που ανάβει τσιγάρο ή πούρο σε κλειστό χώρο που πάνε άτομα τα οποια μπορεί να έχουνε αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας… Και επειδή ως νέο μ****** ο Ελληνοφων Γρεκιλος του σήμερα δεν έχει μάθει να σέβεται ούτε τον ίδιο τον εαυτό δυστυχώς πρέπει να έχει τον μπαμπούλα του… Γνωρίζω κόσμο που ασύστολα περνάει κόκκινα φανάρια… δύο από αυτούς τους φίλους μου κατέληξαν σε νοσοκομείο τελευταία… Γνωρίζω ανθρώπους που μετά από ξέφρενη διασκέδαση και οινοποσία επιμένουν να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους… Ένας από αυτούς την περασμένη εβδομάδα σε κάτι στο αυτοκίνητό του και από τύχη δεν έπαθα χειρότερα μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα… Γνωρίζω κόσμο πού κρυφά ανάβει τσιγάρο σε κλειστό χώρο και μετά βλέπει να έρχονται παιδάκια… Και φυσικά στα α****** του… Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις και πολλές άλλες επειδή ο δείκτης νοημοσύνης των περισσότερων ανθρώπων είναι οριακά πάνω από αυτά των ραδικιών χρειάζονται το φόβητρο τους. Η νοοτροπία του ηλίθιου για να αλλάξει σε αυτή τη χώρα πρέπει να αρχίσει με εκπαίδευση παιδιόθεν. Πρέπει να γίνει μία λοβοτομικη αναμόρφωση… ένας αναπρογραμματισμός στον εγκέφαλο των Ρωμιών… Ώστε να βάλουν ιεραρχικά σωστές αξίες σωστές ελευθερίες και σεβασμό προς τον συνάνθρωπό τους προτού κοιτάξουν τα δικά τους θέλω καταπατώντας άτσαλα του διπλανού τους. Το να τρως κρέας ενώ ο άλλος είναι χορτοφάγος είναι δικό σου πρόβλημα και μπορεί να κάνεις κακό στη δικιά σου υγεία… το να καπνίζεις όμως είναι σαν να βρωμάς σκορδίλα ή να αφοδεύεις σε κλειστό χώρο καθώς οι άλλοι διασκεδάζουν και έχεις την απαίτηση να σε υποστούν επειδή θέλεις να εκφράσεις την αρρωστημένη ελευθερία σου καταπατώντας την ελευθερία των άλλων…. Το κάπνισμα δεν είναι ελευθερία αλλά καταπιεστική απολυταρχική επιβολή στους μη καπνίζοντες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις