15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Διπλασιασμός των επενδύσεων για προσιτή στέγη προτείνει η Κομισιόν – Απάντηση του Επιτρόπου Dan Jorgensen στον Γιώργο Αυτιά

Ημερομηνία:

Σημαντική απάντηση με θετικές προοπτικές για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης της Ε.Ε., Dan Jorgensen, σε νέα κοινοβουλευτική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Αυτιά.

Όπως επισημαίνει ο Επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να ενισχύσει τεχνικά και χρηματοδοτικά κράτη και πόλεις, ώστε να προχωρήσουν σε στοχευμένες επενδύσεις για την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής και βιώσιμης στέγασης.

Διπλασιασμός των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής για στέγαση

Ο κ. Jorgensen ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε πρόταση που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να διπλασιάσουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις της πολιτικής συνοχής στον τομέα της στέγασης. Στόχος είναι η ανακούφιση των πολιτών από το αυξανόμενο κόστος στέγασης, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική.

Παράλληλα, η Επιτροπή προωθεί τεχνική υποστήριξη τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, διευκολύνοντας τις κυβερνήσεις και τους δήμους να υλοποιήσουν έργα με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Προσιτή Στέγαση

Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής, ενεργοποιείται το πρώτο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προσιτής Στέγασης, το οποίο εστιάζει σε:

  • Τεχνική υποστήριξη των δήμων και των κρατών μελών

  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον στεγαστικό τομέα

  • Ενίσχυση των επενδύσεων για κατασκευή και ανακαίνιση κατοικιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας για τη στέγαση, που θα συνεργαστεί με:

  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

  • Εθνικές τράπεζες

  • Άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής επενδυτικής πλατφόρμας για στέγαση.

Έλεγχος της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της κερδοσκοπίας

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη ρύθμιση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, που σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για την πρόσβαση των πολιτών στη μακροχρόνια και σταθερή στέγαση. Η Επιτροπή εργάζεται για την εφαρμογή νέου κανονισμού, ο οποίος προβλέπει την παροχή αξιόπιστων στοιχείων στις εθνικές αρχές, ώστε να σχεδιάσουν στοχευμένες πολιτικές.

Τέλος, όπως ανέφερε ο Επίτροπος, θα διεξαχθεί ανάλυση αντικτύπου της κερδοσκοπίας στον τομέα της στέγασης καθώς και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών της, με σκοπό την κατάρτιση ενεργειών παρακολούθησης όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Γ. Αυτιάς: «Η Ευρώπη να εγγυηθεί το δικαίωμα στη στέγη»

Ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος έχει επανειλημμένα αναδείξει το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης, υπογραμμίζει ότι η απάντηση της Επιτροπής είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της θεσμικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στη στέγη. Όπως δήλωσε, «η Ευρώπη οφείλει να σταθεί δίπλα στους πολίτες της και να ενισχύσει τις υποδομές για μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...