14.8 C
Chania
Δευτέρα, 23 Μαρτίου, 2026

Διπλωματικό επεισόδιο: Ποια είναι η αμερικανοθρεμμένη Λίβυα ΥΠΕΞ Νάιλα Μανγκούς που πήγε να στήσει παγίδα στον Δένδια

Ημερομηνία:

Πρόκειται για την «σιδηρά κυρία» της Λιβυκής διπλωματίας , που πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και που έχει υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με τους Τούρκους.

Η Νάιλα Μανγκούς βρίσκεται επικεφαλής της διπλωματίας της Λιβύης, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής. Η δυναμική υπουργός στο μουσουλμανικό αυτό κράτος, σπούδασε νομικά στις ΗΠΑ, διατηρώντας, πάντοτε, ενεργές τις διασυνδέσεις της πέραν του Ατλαντικού.

Οι Ρώσοι και γενικότερα οι φίλιες δυνάμεις στον Λίβυο στρατάρχη Χαφτάρ βρίσκουν πλέον απέναντί τους τη Νάιλα Μανγκούς.

Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, η Μανγκούς δεν έχει εγκαταλείψει το όραμά της για μία «κοινωνία των πολιτών», κατά τα δυτικά πρότυπα.

Εγκατέλειψε την πατρίδα της το 2012 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ακριβώς όταν άρχιζε να φουντώνει ο εμφύλιος. Τότε, δεν είχε κρύψει την απογοήτευσή της για την τροπή της λαϊκής εξέγερσης που έριξε τον Λίβυο δικτάτορα από τον θρόνο του για να τον λιντσάρει μέχρι θανάτου.

Από θέση ισχύος πια, η Νάιλα Μανγκούς είναι εκείνη που υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την τουρκολιβυκή συμφωνία, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019, το οποίο έχει καταδικαστεί από την παγκόσμια κοινότητα.

Πριν από λίγα 24ωρα, η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη έσπευσε να στηρίξει την Μανγκούς. Το Προεδρικό Συμβούλιο, το οποίο, όμως, απορρίπτει η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, αποφάσισε την αποπομπή της Νάιλα Μανγκούς από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών.

Όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, η Νάιλα Μανγκούς συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά της.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση του Γραφείου Νεότητας της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου για την Επανάσταση του 1826

Το Γραφείο Νεότητας της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου διοργανώνει εκδήλωση στα Χανιά στις 25 Μαρτίου με θέμα «Μεσολόγγι 1826: από τη Θυσία στην Αθανασία» στο Πνευματικό Κέντρο.

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα για την 25η Μαρτίου 2026

Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας στις 24-25 Μαρτίου 2026 για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Απαγόρευση κίνησης φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.

Αναβίωση του εθίμου «Χελιδονίσματα» στην Περιφέρεια Κρήτης

Μαθητές από το νηπιαγωγείο «Το Παγκρήτιον» αναβίωσαν το έθιμο των χελιδονισμάτων στην Περιφέρεια Κρήτης. Τους υποδέχθηκαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης και στελέχη της Περιφέρειας.

Στην Creta Food & Drink Expo 2026 ο Χάρης Μαμουλάκης: Συντόνισε πάνελ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρητικών προϊόντων

Ο Χάρης Μαμουλάκης συμμετείχε στην Creta Food & Drink Expo 2026 στις Γούβες, συντονίζοντας πάνελ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και συζητώντας με εκθέτες για τις προοπτικές των κρητικών προϊόντων.