21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Δολοφονία Καραϊβάζ: Μητσοτάκης καλεί Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου – Mήνυμά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δολοφονία – Στο μικροσκόπιο τα ρεπορτάζ του Γιώργου Καραϊβάζ

Ημερομηνία:

Στο Μαξίμου κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να του ζητήσει την γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στον Άλιμο.

Οι αρχές έχουν θέσει το «μικροσκόπιο» το δρομολόγιο του δημοσιογράφου, από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού STAR στην Κηφισιά μέχρι το σπίτι του όπου άφησε την τελευταία του πνοή, για να ερευνηθούν τυχόν κινήσεις των δραστών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα ίχνη τους ή να «μιλήσουν» για τα κίνητρά τους.

Στο μικροσκόπιο τα ρεπορτάζ του Γιώργου Καραϊβάζ

Στα ρεπορτάζ, με τα οποία είχε καταπιαστεί το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα με εκείνα που θα μπορούσαν να είχαν «ενοχλήσει» αναζητούν το κίνητρο των δολοφόνων του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ανέλαβαν να εξιχνιάσουν την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου.

Οι δράστες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οργάνωσαν και εκτέλεσαν «συμβόλαιο θανάτου» με θύμα τον δημοσιογράφο, τις κινήσεις του οποίου παρακολουθούσαν επί μέρες, τουλάχιστον. Ήξεραν το δρομολόγιο, τις κινήσεις και τα ωράριά του και του έστησαν την ενέδρα έξω από το σπίτι του, περιμένοντάς τον να επιστρέψει- μέρα μεσημέρι- στην οικογένειά του, έχοντας ολοκληρώσει την παρουσία του στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star.

Ενδεικτικό της αγριότητας του εγκλήματος, πάντως, είναι ότι ο δολοφόνος φέρεται να έριξε και «χαριστική βολή» στον Γιώργο Καραϊβάζ για να μην αφήσει καμία ελπίδα επιβίωσης στο θύμα του.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Star, αξιωματικοί της αστυνομίας τονίζουν πως από τον τρόπο που έδρασαν οι δράστες είναι εμφανές πως δεν ήθελαν να τον τρομοκρατήσουν, αλλά να τον σκοτώσουν. Ο τρόπος που τον πλησίασαν, δηλαδή ότι έφτασαν πολύ κοντά, καθώς και το γεγονός ότι τον πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δράστες τον ήθελαν νεκρό.

Ψάχνουν στα ρεπορτάζ του αυτούς που είχε «ενοχλήσει»

Έτσι λοιπόν, τις επόμενες μέρες αναμένεται «σκανάρισμα» αυτών των υποθέσεων σε μια προσπάθεια να πάρουν οι έρευνες κάποια κατεύθυνση.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί προσπαθούν να συλλέξουν όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες και περιγραφές από τους αυτόπτες μάρτυρες, για να φτιάξουν ένα πρώτο «προφίλ» των δύο νεαρών ανδρών που σκότωσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του, στον Άλιμο.

Το στοιχείο που προκαλεί ενδιαφέρον, αλλά και προβληματισμό είναι ότι οι δολοφόνοι δεν κάλυψαν τα πρόσωπά τους, όπως τουλάχιστον κατέθεσαν τέσσερις μάρτυρες.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι αρχές έχουν στα χέρια τους δύο μαρτυρίες – φωτιά. Πρόκειται για αυτόπτες μάρτυρες που είδαν από την αρχή μέχρι το τέλος τη στιγμή της δολοφονίας.

Σε κάθε περίπτωση, από την ώρα της δολοφονίας οι αρχές συλλέγουν κάθε στοιχείο, κάθε μαρτυρία, κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και την πιο ασήμαντη φαινομενικά, αλλά και βίντεο σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουν τις κινήσεις των δραστών, το δρομολόγιο της διαφυγής τους, ώστε να φτιάξουν έναν πρώτο καμβά ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται απαντήσεις από τη βαλλιστική εξέταση για να διαπιστωθεί αν το όπλο του εγκλήματος έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια στο παρελθόν, πράγμα που θα έδινε μια κατεύθυνση στις έρευνες.

"google ad"

Διεθνείς διαστάσεις στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Στη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αναφέρθηκαν πολλά διεθνή ΜΜΕ, ενώ παρέμβαση για το έγκλημα έκαναν και ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει στα ελληνικά: «Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ.  Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».

Στη δολοφονία του γνωστού αστυνομικού ρεπόρτερ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, δηλώνοντας «συντετριμμένος». «Οι έρευνες πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν αν η δολοφονία συνδέεται με τη δουλειά του. Τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους. #καραιβαζ», γράφει στο δικό του tweet.

Την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ζητεί και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τις αναφορές ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ πυροβολήθηκε στη Αθήνα. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους συναδέλφους του.Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και η ασφάλεια των δημοσιογράφων πρέπει να εγγυηθεί», αναφέρει.

Τα διεθνή ΜΜΕ

Σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, μετέδωσε ότι «Έλληνας αστυνομικός ρεπόρτερ έπεσε νεκρός από πυρά ένοπλων μοτοσικλετιστών».

Την είδηση μετέδωσε στην πρώτη του σελίδα ο Guardian, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ενώ δεν είναι ασυνήθιστο για τα γραφεία ελληνικών μέσων ενημέρωσης να γίνονται στόχοι εμπρηστικών ενεργειών και βανδαλισμών, οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι σχετικά σπάνιοι στην Ελλάδα». Αναφέρεται επίσης στην επίθεση κατά του Στέφανου Χίου το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και του Νίκου Μομφεράτου.

Η είδηση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ μεταδόθηκε και από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. «Ένας δημοσιογράφος με ειδικότητα στη διερεύνηση των εγκλημάτων δολοφονήθηκε στην Αθήνα μπροστά απ’ το σπίτι του», μεταδίδει.

«Βετεράνος αστυνομικός ρεπόρτερ δολοφονήθηκε δίπλα στο σπίτι του στην Αθήνα» μετέδωσε το αμερικάνικο ABC News επικαλούμενο σχετικό δημοσίευμα του Associated Press.

«Δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ δολοφονείται μπροστά στο σπίτι του» , έγραψε η γαλλική Le Parisien,

topontiki.gr

efsyn.gr

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...