16.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι σοκαριστικοί διάλογοι των χούλιγκαν μετά τα επεισόδια στου Ρέντη

Ημερομηνία:

Τα σοκαριστικά συνθήματα που φώναζαν οι χούλιγκαν που πραγματοποίησαν τα σοβαρά επεισόδια στο κλειστό γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη και την δολοφονική επίθεση στον Γιώργο Λυγγερίδη έρχονται στο φως από το διαβιβαστικό της Ελληνικής αστυνομίας.

Την ώρα που ασκήθηκαν βαρύτατες διώξεις κατά των 67 συλληφθέντων της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στους αθλητικούς χώρους και όχι μόνο, η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί είναι αποκαλυπτική του τρόπου δράσης των χούλιγκανς, αλλά και της επιλογής του τόπου της επίθεσης καθώς πέριξ του Μελίνα Μερκούρη δεν υπήρχαν κάμερες.

Το χρονικό των επεισοδίων στον Ρέντη

«Την 21:00 ώρα της 07/12/2023, διεξήχθη στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του LEAGUE CUP, στο Κ.Γ.ΡΕΝΤΗ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», ο αγώνας βόλεϊ, ανάμεσα στις ομάδες «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ».

Στον ανωτέρω αγώνα παρευρέθηκαν περίπου πεντακόσιοι (500) οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού, προκειμένου να τον παρακολουθήσουν, εκ των οποίων, οι διακόσιοι (200) περίπου, όπως προκύπτει από το σύνολο των Ένορκων Καταθέσεων και του βιντεοληπτικού υλικού, ήταν οργανωμένοι.

Την 21:15 ώρα της ιδίας, κατά τη διάρκεια του πρώτου σετ, εκατόν πενήντα (150) περίπου οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού, έχοντας οι περισσότεροι εξ αυτών καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες τύπου full face, εξήλθαν σταδιακά του γυμναστηρίου και αφού συγκεντρώθηκαν επί της οδού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, δημιούργησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιά σε τρεις (3) κάδους απορριμμάτων. Στη συνέχεια με ενωμένες τις δυνάμεις τους, οργανωμένα και συντεταγμένα εξαπέλυσαν ιδιαίτερα σφοδρές και απρόκλητες επιθέσεις εναντίον της Α-535 διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, η οποία λάμβανε μέτρα τάξης και ήταν τοποθετημένη στη συμβολή των οδών Α. Παπαδιαμάντη και Αγ. Σικελιανού.

Κατά τις επιθέσεις, οι οπαδοί του Ολυμπιακού, έχοντας ανθρωποκτόνο σκοπό, εκσφενδόνιζαν εναντίον των αστυνομικών Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς, Αυτοσχέδιους Εμπρηστικούς Μηχανισμούς τύπου βόμβας μολότοφ, φωτοβολίδες χειρός, φωτοβολίδες τύπου αλεξίπτωτου, πέτρες και άλλα αντικείμενα που ήταν πρόσφορα για επίθεση.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, μία (1) φωτοβολίδα τύπου αλεξίπτωτο έπληξε στο αριστερό πόδι (μηριαία αρτηρία) τον Υπαρχιφύλακα ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ Γεώργιο, της Α-535 Δι.Α.Τ. προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία.

Ταυτόχρονα, ενώ ο τραυματίας Υπαρχιφύλακας βρισκόταν στο έδαφος, ένας εκ των οπαδών του Ολυμπιακού ενεργοποίησε και έρριψε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό προς το μέρος του ο οποίος εξερράγη πλησίον του και τον τραυμάτισε και στο δεξί του πόδι. 

Αστυνομικοί της διμοιρίας, του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες ώσπου να προσέλθει σταθμός του ΕΚΑΒ και να τον διακομίσει στο Γ.Ν.Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», όπου υπεβλήθη σε άμεση χειρουργική επέμβαση, διασωληνώθηκε και παρέμεινε κλινήρης στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ακρωτηριάστηκε το τραυματισμένο του μέλος. Από τον αριστερό μηρό του τραυματία Υπαρχιφύλακα αφαιρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την υπηρεσία μας,  μία οβίδα και θραύσματα οβίδας.

Τελικώς, την 27/12/2023 ο ανωτέρω Αστυνομικός απεβίωσε».

«Έχουμε πόλεμο κωλόμπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους»

«Η Α-535 Δι.Α.Τ. με τη συνδρομή και της Α-541, η οποία προσέγγισε από την οδό Αγίας Άννης κατάφεραν να απωθήσουν προσωρινά τους επιτιθέμενους, οι οποίοι ανασυγκροτήθηκαν στις θύρες του γυμναστηρίου που βρίσκονται επί της οδού 28ης Οκτωβρίου από όπου συνέχισαν τις επιθέσεις με ρίψεις των ανωτέρω αντικειμένων, σε βάρος αστυνομικών της Α-541 Δι.Α.Τ., ενώ παράλληλα τους απειλούσαν με τις φράσεις: «έχουμε πόλεμο κωλόμπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους», «Νέα Σμύρνη σας χρειάζεται ξανά», «θα σας βρούνε όλους κρύους». 

Αποτέλεσμα των τελευταίων επιθέσεων ήταν ο τραυματισμός του Αρχιφύλακα Φ. Π. της ανωτέρω διμοιρίας, ο οποίος μετά τη λήξη της Υπηρεσίας του μετέβη στο 401 ΓΣΝΑ για διαγνωστικές εξετάσεις και μετά τη παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησε.

"google ad"

Στη συνέχεια και με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων, αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις εξωτερικά του Γυμναστηρίου προκειμένου να διασφαλίσουν τις πύλες εξόδου και να αποτρέψουν τυχόν έξοδο των οπαδών, από όπου προσήχθησαν στην έδρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής τετρακόσια είκοσι έξι (426) άτομα, που βρίσκονταν στο γήπεδο.

Αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας προέβησαν σε αναζήτηση και εντοπισμό αντικειμένων – πειστηρίων επί της οδού Α. Παπαδιαμάντη, που έλαβε χώρα το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων.

Επιπρόσθετα, οι οπαδοί του Ολυμπιακού που βρίσκονταν εντός του Γυμναστηρίου και συμμετείχαν στις επιθέσεις, κατά την παραμονή τους στο Γυμναστήριο και μέχρις ότου προσαχθούν, απέρριπταν ρούχα και αντικείμενα τα οποία κατείχαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ προκάλεσαν και εστία φωτιάς στις τουαλέτες του γυμναστηρίου στην οποία έκαιγαν μέρη του ρουχισμού τους. Αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας πραγματοποίησαν αναζητήσεις και εντόπισαν πλήθος των απορριφθέντων αυτών αντικειμένων. Από τις ανωτέρω πράξεις προκλήθηκαν φθορές σε πέντε (5) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα. Επίσης, οι δράστες προκάλεσαν φθορές στο κυλικείο του γηπέδου συνολικής αξίας δυόμιση (2.500) χιλιάδων ευρώ και συγκεκριμένα έθραυσαν το ρολό, την πόρτα, ντουλάπια, ψυγεία και τη μηχανή του καφέ και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων (800) ευρώ και προϊόντα αξίας χιλίων (1.000) ευρώ. Οι φωτιές κατασβήστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από το σύνολο των προσαγόμενων, ελήφθησαν αποτυπώματα και δείγματα προερχόμενα από αμφότερα τα άνω άκρα (προς ανίχνευση υπολειμμάτων ενεργοποιημένης πυροτεχνικής σύνθεσης) και βιολογικό υλικό (παρειακό επίχρισμα) από τους προσαγόμενους που συναίνεσαν, προκειμένου να πραγματοποιηθούν συγκριτικές εξετάσεις με τυχόν ευρήματα στα κατασχεθέντα πειστήρια από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών

Από την Υπηρεσία μας, εκλήθη και προσήλθε στο σημείο των επιθέσεων αρμόδιο συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τη φωτογράφιση του χώρου, των φθορών των οχημάτων καθώς και για ανίχνευση για λήψη βιολογικού υλικού. 

Επιπλέον, παραγγέλθηκε η ιατροδικαστική εξέταση του Υπαρχιφύλακα ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ Γεώργιου και αρμόδια ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά προέβη στην εξέτασή του.

Οι προσαγόμενοι, μετά και από την εξακρίβωση της δικαστικής τους ταυτότητας, αποχώρησαν σταδιακά από την 20:00 ώρα της 08/12/2023 έως την 03:00 ώρα της 09/12/2023, με εξαίρεση τριών ατόμων».

Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας

«Η Υπηρεσία μας κατάφερε να εξιχνιάσει πλήρως, το πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο των οπαδών του Ολυμπιακού. Ειδικότερα, 34 Μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, ήτοι οι: Χ. Μ., Κ. Π., Γ. Ν. (ανήλικος), Γ.Δ., Π.Α., Μ.Π., Μ.Δ., Φ.Δ., Κ.Γ., Λ.Σ., Φ.Ν., Κ.Ι., Τ.Α., Σ.Ο., Ε.Χ., Μ.Ν., Ν.Σ, Χ.Ι., Ρ.Α., Π.Β, Ν.Π., Ν.Γ., Λ.Ζ., Κ.Λ., Α.Ι., Σ.Γ., Κ.Δ., Κ.Δ., Κ.Ι., Μ.Α., Τ.Θ., Φ.Ά., Τ.Ά. , συγκεντρώθηκαν εξωτερικά του γηπέδου Γ. Καραϊσκάκης, έξω από τη  συρόμενη πόρτα των VIP, περί την 18:30 ώρα της 07/12/2023 και παρέμειναν ως περίπου την 19:30 ώρα. Το σχέδιο ήταν να φορτώσουν με πολεμοφόδια, δηλαδή με ναυτικές φωτοβολίδες, φωτοβολίδες χειρός και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τα αυτοκίνητα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στο Κ.Γ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σημείο, τα ηγετικά μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης Χ.Μ. και Κ.Π., έδωσαν εντολή στους Γ.Ν. (ανήλικος) Γ.Δ. και Ρ.Α. να μεταβούν σε βενζινάδικο προκειμένου να εφοδιαστούν με βενζίνη και επιπλέον ο Χ.Μ. έστειλε τον Ε.Χ. να μεταβεί στην οικία του ώστε να φέρει δυναμίτες.

Πρωτοβουλία, χωρίς να λάβει σχετική εντολή, ανέλαβε ο Τ.Α., ο οποίος επίσης μετέβη σε βενζινάδικο προκειμένου να εφοδιαστεί με βενζίνη. Αφού εφοδιάστηκαν με τουλάχιστον δέκα (10) πλαστικά μπουκάλια του 0.5 λίτρου βενζίνη, ο Κ.Π. έβγαλε από το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε την επίμαχη ημέρα, περί τους δέκα (10) δυναμίτες, τους οποίους έδωσε στα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης N.Π, Ν.Γ., Ρ.Α., Τ.Α., Φ.Ν., Ε.Χ., Σ.Γ., Κ.Ι., Γ.Ν. και Γ.Δ.(ανήλικο), προκειμένου να κατασκευάσουν Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς.

Επιπλέον, Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς κατασκεύασαν με την άφιξη στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη οι Τ.Α. και Ρ.Α.. Επιπρόσθετα, τα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης Χ.Μ. και Σ.Ο. είχαν στην κατοχή τους από δύο (2) ναυτικές φωτοβολίδες. Συγκεκριμένα ο Χ.Μ. είχε μαζί του δύο (2) ναυτικές φωτοβολίδες χρώματος πορτοκαλί και ο Σ.Ο. δύο (2) χρώματος μαύρου. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι οι ναυτικές φωτοβολίδες, μάρκας COMET, έχουν χρώμα πορτοκαλί.

Για τη φόρτωση και μεταφορά των αντικειμένων, χρησιμοποίησαν τέσσερα (4) αυτοκίνητα, τα οποία συνόδευσαν από το γήπεδο «Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» έως το Κ.Γ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ περί τις δέκα-δεκαπέντε (10-15) μοτοσικλέτες. Ειδικότερα, ο Κ.Π. οδηγούσε ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας ενδεχομένως HYUNDAI, χρώματος λευκού με συνεπιβάτες τους Χ.Μ. και Λ.Σ.. Ο Κ.Γ., οδηγούσε ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας Peugeot που είχε νοικιάσει ο Φ.Ν. με συνεπιβάτες τους Κ.Ι. και Μ.Π. Ο Γ.Ν., οδηγούσε ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας PEUGEOT, χρώματος λευκού με συνεπιβάτες τους (ανήλικο)) Γ.Δ., Π.Α. και Κ.Δ-Γ..

Μόλις τα αντικείμενα φορτώθηκαν στα αυτοκίνητα ο ΚΠ, έδωσε εντολή να φύγουν γρήγορα για Ρέντη, με σκοπό να «γίνουμε με τους μπάτσους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Όπως εμφαίνεται στην απομαγνητοφωνημένη συνομιλία των αδερφών Γ., υπάρχει μεγάλη ανησυχία από αυτούς, μήπως από την προανάκριση εντοπιστούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες τους, με τον Χ. Μ.-Δ.., να τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με σημεία που η Υπηρεσία μας έχει αιτηθεί και παραλάβει βιντεοληπτικό υλίκο.

Τέλος, οι Κ.Π. και Φ.Ν., στην προκειμένη περίπτωση, προφανώς για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να εντοπιστούν τα αυτοκίνητά τους από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων,  χρησιμοποίησαν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ώστε να καταστήσει δυσχερέστερη η ενδεχόμενη ταυτοποίησή τους».

Έκαναν τις επιθέσεις στο Μελίνα Μερκούρη επειδή δεν είχε κάμερες φύλαξης

«Με την άφιξή τους στο σημείο, οι Τ.Α. και Ρ. Α., παρέμειναν εξωτερικά του Κ.Γ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ώστε να κατασκευάσουν επιπλέον Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς. Το πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο των Μελών της Εγκληματικής Οργάνωσης ήταν οι επιθέσεις να γίνουν μετά το πέρας του αγώνα «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ», εξωτερικά του ανωτέρω γηπέδου.

Με την άφιξη στο γήπεδο του Α. Ι., του ηγετικού δηλαδή μέλους της Εγκληματικής Οργάνωσης, άλλαξε το πλάνο και τελικά η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το πέρας του 1ου σετ. Στο βιντεοληπτικό υλικό μάλιστα, εμφαίνεται ο Α. Ι., να βρίσκεται στο παρκέ του γηπέδου και να συνομιλεί με τον Χ. Μ.-Δ.. Στη συνέχεια ο τελευταίος, εμφαίνεται να πληκτρολογεί για αρκετά δευτερόλεπτα στο κινητό του και αμέσως μετά εξέρχεται από την πλαϊνή θύρα. Λίγο μετά λαμβάνουν χώρα οι επιθέσεις.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι οι δράστες έχοντας άριστη γνώση των τεχνικών ταυτοποίησης από τις Αστυνομικές Αρχές, προαποφάσισαν οι επιθέσεις να γίνουν στο εν λόγω γήπεδο, διότι στερείται καμερών ασφαλείας, σε αντίθεση με τα γήπεδα Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου είχαν και οι Μ. Δ. και (επ) P. (oν) M., οι οποίοι είναι αυτοί που εντόπισαν το σημείο που ήταν τοποθετημένη η Α-535 Δι.Α.Τ..
Τελικά, ο Τ. Α., ο οποίος όπως αναφέρθηκε παρέμεινε εξωτερικά του Κ.Γ. Μελίνα Μερκούρη, για να κατασκευάσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εισήλθε λίγο πριν το πέρας του πρώτου σετ, στο πέταλο που βρίσκονταν οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού και έδωσε την εντολή να βγουν έξω. Χαρακτηριστικά νοήματα με τα χέρια του, προκειμένου να εξέλθουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, έκανε και ο Κ. Λ.

Άμεσα εξήλθε το πρώτο γκρουπ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό να επιτεθούν στους Αστυνομικούς. Όσο οι δράστες ανέμεναν εντολή για την έναρξη της επίθεσης σταδιακά εξήλθαν του γηπέδου και άλλα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης. Στις επιθέσεις συμμετείχαν και δράστες, οι οποίοι δεν εμφαίνονται στο βιντεοληπτικό υλικό να βρίσκονται στο γήπεδο καθώς ανέμεναν τους υπόλοιπους δράστες να εξέλθουν για να πραγματοποιήσουν από κοινού την επίθεσή τους.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι, έκαστος δράστης που συμμετείχε στις σφοδρές επιθέσεις, γνώριζε πολύ καλά το σχέδιο, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, αν και οι οπαδοί του Ολυμπιακού, στους αγώνες της ομάδας τους φέρουν περιβολή ανάλογη με τα χρώματα της ομάδας που υποστηρίζουν (ερυθρόλευκα), εκείνη την ημέρα η συντριπτική πλειοψηφία φορούσε μαύρα ρούχα και κατά τη διάρκεια των επιθέσεων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου full face και half face καθώς και μάσκες μίας (1) χρήσης.

Στην έξοδο τους από το γήπεδο, τους ανέμεναν τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Α. Ι. και Χ. Μ.-Δ., οι οποίοι μοίρασαν ναυτικές φωτοβολίδες και Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς στα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, που είχαν εξέλθει από το Κλειστό Γυμναστήριο και ανέμεναν καρτερικά την εντολή για να κινηθούν κατά της διμοιρίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάποιοι εξ αυτών είχαν δικά τους καπνογόνα, στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων και ναυτικές φωτοβολίδες. Τελικά η εντολή αυτή δόθηκε από τα δύο (2) ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς την διμοιρία. Σύμφωνα με την εντολή του Α. Ι., μόλις αυτός θα έριχνε την πρώτη μολότοφ, τότε οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν να εκτοξεύουν τα αντικείμενα με τα οποία είχαν εφοδιαστεί κατά των Αστυνομικών. Πράγματι, το σχέδιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός (1) Αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός ακόμη, εκτελέστηκε κατά γράμμα.

Μετά την εκδήλωση των σφοδρών και με ανθρωποκτόνο πρόθεση επιθέσεων, οι Αστυνομικοί κατάφεραν να απωθήσουν τους δράστες, η πλειοψηφία των οποίων εισήλθε ξανά στο Κ.Γ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. Η βαναυσότητα της επίθεσης που σκοπό είχε την ανθρωποκτονία σε βάρος Αστυνομικού, εμφαίνεται και στην από 07/12/20223 Έκθεση Απλής Αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία από τη ρίψη βεγγαλικών/πυροτεχνημάτων και σε σχέση με την μεγάλη παρουσία ατόμων λόγω των οδομαχιών που διεξήχθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο. Άλλωστε και οι ίδιοι οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού, σε μεταξύ τους επικοινωνία, παραδέχονται ότι με βάσει τα πολεμοφόδια που είχαν στην διάθεσή τους, οι δράστες, ο σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν Αστυνομικό. Μάλιστα μετά την «επίτευξη του στόχου τους» ανάρτησαν στην εφαρμογή INSTAGRAM, φωτογραφία που καταδεικνύει την ικανοποίησή τους για το αίσιο για αυτούς αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστική είναι και η τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Αστυνομικού, ο 99) Κ. Θ.  με φίλο του όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν: ΦΙΛΟΣ»: Και ευθεία βολή ε; Μπαμ. «Κ.»: Ναι. «ΦΙΛΟΣ»: Και όποιον πάρει ο χάρος, «Κ.»: Τα πήγανε δέκα άτομα εκεί τα άδειασαν όλα. Εδώ ρε μαλάκα είχανε σαράντα δυναμίτες ΑΚ. Δεν ήταν μόνο ναυτικές ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Ξέρεις τι είναι να φας σαράντα δυναμίτες τώρα; «ΦΙΛΟΣ»: Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν. «Κ.»: Ναι πήγαν να γαμήσουν τα ματ και ήταν λίγα τα ματ.

Άπαντες οι δράστες, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι έχουν άριστη γνώση των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία για την ταυτοποίηση δραστών, έκαψαν μέρος του ρουχισμού τους στις τουαλέτες του γηπέδου ενώ κάποιοι εξ αυτών, απέρριψαν εξωτερικά του γηπέδου, μέρος του ρουχισμού τους ή άλλαξαν τα ρούχα τους με άλλους δράστες οπαδούς του Ολυμπιακού, ώστε να δυσχεράνουν όσο το δυνατόν το έργο των Αστυνομικών Αρχών και να καταστεί αδύνατη, η πιθανή ταυτοποίησή τους με ανευρεθέν βιντεοληπτικό υλικό».

Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση

«Όπως προαναφέρθηκε, στην Υπηρεσία μας κατέθεσαν η πλειοψηφία των ατόμων, που παρευρίσκονταν στο Κ.Γ. Μελίνα Μερκούρη κατά τη διεξαγωγή του ανωτέρω αγώνα και λήφθηκε από αυτούς Ένορκη Κατάθεση. Λόγω του  αποτελέσματος που είχε η επίθεση των οπαδών του Ολυμπιακού, δηλαδή τον θανάσιμο τραυματισμό ενός Αστυνομικού, κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού, επιθυμούσαν να καταθέσουν σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης, των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, με την ονομασία «ΘΥΡΑ 7».

Για το λόγο αυτό, τρεις (3) εξ αυτών τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία ταυτότητας τους, καθώς τεκμαίρεται ότι σε θετική περίπτωση, οι Κατηγορούμενοι θα προβούν σε πράξεις εκδίκησης ή εκφοβισμού προς τα πρόσωπα αυτά.

Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε και αναλύθηκε συνδυαστικά, προέκυψε ότι οπαδοί του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, που αυτοαποκαλούνται «οργανωμένοι», έχουν συγκροτήσει, σε μη επακριβώς προσδιορισθέντα χρόνο, τουλάχιστον όμως από τις αρχές του έτους 2019, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση οργάνωση, αποτελούμενη από περισσότερα των τριών πρόσωπα, που επιδιώκει τη συστηματική τέλεση περισσότερων κακουργημάτων και πλημμελημάτων και ιδίως εκρήξεων και εμπρησμών από τα οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και ξένα πράγματα, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, βομβών και μηχανισμών (τελούμενες και κατά τη συμμετοχή σε δημόσιες συναθροίσεις), ανθρωποκτονιών τετελεσμένων και σε απόπειρα, επικίνδυνων σωματικών βλαβών, κλοπών, ληστειών, εκβιάσεων, φθορών ξένης ιδιοκτησίας, βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης κοινής ειρήνης, παράνομης κατοχής και χρήσης φωτοβολίδων, βεγγαλικών και κροτίδων καθώς και συσκευών εκτόξευσης φωτοβολίδων. Τα κατά τα ανωτέρω επιδιωκόμενα εγκλήματα τελούνται με αθλητικό υπόβαθρο ή με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και με οπαδικά κυρίως, κίνητρα, δηλαδή είτε ως έκφραση δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας για μη ευνοϊκά για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ αποτελέσματα αγώνων και αποφάσεις της διαιτησίας, είτε ως μέσο εκφοβισμού και επίδειξης υπέρτερης δύναμης/ισχύος απέναντι σε οπαδούς διαφορετικών ομάδων αλλά και έναντι των αστυνομικών δυνάμεων που διατίθενται στους αγώνες που συμμετέχει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για τη διαφύλαξη της τάξης, την ασφάλεια αθλητικών αποστολών και φιλάθλων και την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Ωστόσο, εντοπίστηκαν και οικονομικά οφέλη συνδεόμενα με τη δράση ορισμένων τουλάχιστον εκ των μελών της οργάνωσης.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης λαμβάνει χώρα κυρίως στην Αττική, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου με αφορμή αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού εκτός Αττικής, διαπράχθηκαν προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στον Βόλο και στα Ιωάννινα.

Η λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, είναι επιχειρησιακά δομημένη, δηλαδή έχει εσωτερική διάρθρωση και σαφή ιεραρχική δομή υπό την έννοια ότι τα μέλη της έχουν καθορισμένους ρόλους, τα δε νεότερα ή κατώτερα μέλη υποτάσσουν τη βούλησή τους στα ανώτερα μέλη και όλοι μαζί διαμορφώνουν τη βούληση της οργάνωσης, που κατευθύνεται στην επίτευξη του κοινού σκοπού, δηλαδή στην τέλεση των προαναφερθέντων εγκλημάτων, τα οποία διαπράττονται κατόπιν προαπόφασης και προηγούμενης οργάνωσης ούτως ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της συλλογικής δράσης των μελών της.

Η εμφανής δομή της οργάνωσης περιλαμβάνει τα ηγετικά μέλη, που τα νεότερα ή κατώτερα μέλη αναγνωρίζουν ως επικεφαλής της «ΘΥΡΑΣ 7», τους αποκαλούν «ΜΕΓΑΛΟΥΣ», και υποτάσσονται πλήρως στη βούληση και τις εντολές τους, και τους αποκαλούμενους «ΜΙΚΡΟΥΣ», δηλαδή άτομα νεαρής ως επί το πλείστον ηλικίας, συνήθως 16 – 24 ετών, οι οποίοι αποτελούν κατώτερα μέλη που χρησιμοποιούνται από την ηγετική ομάδα κυρίως ως δύναμη κρούσης και προς επίτευξη αριθμητικής υπεροχής κατά την πραγματοποίηση των επιθέσεων».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ