Δομές για την υποστήριξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Κανένα σχόλιο

Μία σημαντική ανακοίνωση έκανε μέσω του χαιρετισμού της στην εκδήλωση για τα εγκαίνια φωτογραφίας στο νοσοκομείο Ρεθύμνου η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, κα Ζωή Ράπτη. Μεταξύ άλλων επισήμανε πως προγραμματίζεται η ίδρυση δομών για την ψυχική υγεία στην Κρήτη.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται στο Ρέθυμνο η δημιουργία μίας δομής για την υποστήριξη των ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Μία ακόμα θα ιδρυθεί στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά, η κα Ράπτη ανέφερε: «Στις ημέρες μας, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα σε ό,τι αφορά την ψυχική του Υγεία εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και η επαφή με την Τέχνη και τον πολιτισμό καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

"Sponsored links"

Σε αυτή την κατεύθυνση το Χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις του υπουργείου Υγείας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης και να το θέσει στην υπηρεσία των πολιτών δίνοντας έμφαση στα παιδιά, τους εφήβους και τους ηλικιωμένους με ψυχικές διαταραχές. Η πολιτιστική συνταγογράφηση έχει ενταχθεί στις δράσεις που υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκ. ευρώ, παρέχοντας δωρεάν επισκέψεις σε Μουσεία, Θέατρα, Εκθέσεις και σε άλλες δράσεις στους ωφελούμενους, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία 3 Κέντρων Ημέρας  για την παρακολούθηση και στήριξη των ασθενών. Οι νέες δομές εξειδικευμένες στην Ψυχική Υγεία μέσω της Τέχνης υλοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως άλλωστε ισχύει και για πολλές από τις 104 νέες Μονάδες που δημιουργούνται συνολικά αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω των οποίων θα ολοκληρωθεί η Μεταρρύθμιση στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Στην Κρήτη δημιουργούνται Νέες Μονάδες, από αυτές που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των 104 Δομών και συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι από τα 12 οικοτροφεία και έναν Ξενώνα, που θα δημιουργηθούν στην Επικράτεια για την υποστήριξη των ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, μια Δομή θα λειτουργήσει στο Ρέθυμνο.

Επιπλέον, από  τις 8 Μονάδες που θα δημιουργηθούν  για την  Έγκαιρη Παρέμβαση στην ψύχωση σε έφηβους και νεαρούς ενήλικους,  μια εξ’ αυτών θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο.

Πρόβλεψη υπάρχει και για την τρίτη ηλικία, που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Από τα 6 Κέντρα Ημέρας και τις 4 Κινητές Μονάδες, που έχουν προβλεφθεί στο πλάνο  για ασθενείς με άνοια  και νόσο  Alzheimer  μια δομή θα ενισχύσει τις Υπηρεσίες Υγείας στο Ηράκλειο».

goodnet.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live