17.8 C
Chania
Tuesday, December 5, 2023

Δράστε τώρα ενάντια σε αυτές τις εταιρείες που κερδίζουν από τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού

Ημερομηνία:

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), ο μεγαλύτερος συνασπισμός της παλαιστινιακής κοινωνίας που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος μποϊκοτάζ, εκποιήσεων και κυρώσεων (BDS), χαιρετίζει τους ακτιβιστές, τις οργανώσεις και τα ιδρύματα παγκοσμίως που εξέφρασαν ουσιαστική αλληλεγγύη στον επείγοντα αγώνα μας για να σταματήσουμε την εξελισσόμενη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, κλιμακώνοντας τις εκστρατείες μποϊκοτάζ και εκποιήσεων. Η εξάπλωση των μποϊκοτάζ των συνυπεύθυνων ισραηλινών και πολυεθνικών εταιρειών μπορεί να είναι αποτελεσματική αν γίνει στρατηγικά.

Ο τερματισμός κάθε κρατικής, εταιρικής και θεσμικής συνενοχής με το καθεστώς γενοκτονίας του Ισραήλ είναι πιο επείγον από ποτέ. Οι ζωές και τα μέσα διαβίωσής μας κυριολεκτικά εξαρτώνται από αυτό.

Στοχευμένα μποϊκοτάζ έναντι μη στοχευμένων μποϊκοτάζ

Οι άνθρωποι με συνείδηση σε όλο τον κόσμο είναι δικαίως συντετριμμένοι, εξοργισμένοι και μερικές φορές αισθάνονται ανίσχυροι. Πολλοί αισθάνονται υποχρεωμένοι να μποϊκοτάρουν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εταιρειών που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το Ισραήλ. Ο πολλαπλασιασμός των εκτεταμένων “λιστών μποϊκοτάζ” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα παράδειγμα αυτού. Το ερώτημα είναι πώς να γίνουν τα μποϊκοτάζ αποτελεσματικά και να έχουν πραγματικά αντίκτυπο στο να λογοδοτήσουν οι εταιρείες για τη συνενοχή τους στα δεινά των Παλαιστινίων;

Το κίνημα BDS χρησιμοποιεί την ιστορικά επιτυχημένη μέθοδο των στοχευμένων μποϊκοτάζ που εμπνεύστηκε από το νοτιοαφρικανικό κίνημα κατά του απαρτχάιντ, το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των ΗΠΑ, τον ινδικό αντιαποικιακό αγώνα, μεταξύ άλλων παγκοσμίως.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στρατηγικά σε έναν σχετικά μικρότερο αριθμό προσεκτικά επιλεγμένων εταιρειών και προϊόντων για μέγιστο αντίκτυπο. Εταιρείες που διαδραματίζουν σαφή και άμεσο ρόλο στα εγκλήματα του Ισραήλ και όπου υπάρχει πραγματική δυνατότητα νίκης, όπως συνέβη, μεταξύ άλλων, με τις εταιρείες G4S, Veolia, Orange, Ben & Jerry’s και Pillsbury. Το να υποχρεώσουμε τεράστιες, συνυπεύθυνες εταιρείες, μέσω στρατηγικών και ευαίσθητων στο πλαίσιο εκστρατειών μποϊκοτάζ και εκποίησης, να τερματίσουν τη συνενοχή τους στο ισραηλινό απαρτχάιντ και στα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων, στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε εκατοντάδες άλλες συνυπεύθυνες εταιρείες ότι “θα έρθει και η δική σας ώρα, γι’ αυτό βγείτε έξω πριν να είναι πολύ αργά!”.

Πολλές από τις απαγορευτικά μεγάλες λίστες που γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτή τη στρατηγική και αποτελεσματική προσέγγιση. Περιλαμβάνουν εκατοντάδες εταιρείες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν αξιόπιστα στοιχεία για τη σύνδεσή τους με το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, γεγονός που τις καθιστά αναποτελεσματικές.

Τούτου λεχθέντος, όλες οι ειρηνικές λαϊκές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του μποϊκοτάζ και της αποεπένδυσης, για να θεωρηθούν όλες οι πραγματικά συνυπεύθυνες εταιρείες (και θεσμοί) υπεύθυνες για την υποστήριξη των σοβαρών παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, είναι δικαιολογημένες και επιβεβλημένες. Είναι απολύτως θεμιτό, για παράδειγμα, να μποϊκοτάρουμε εταιρείες των οποίων το ισραηλινό υποκατάστημα ή το franchise έχει υποστηρίξει την εξελισσόμενη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, μερικές από τις οποίες αναφέρουμε παρακάτω στην ενότητα με τους στόχους του βιολογικού μποϊκοτάζ από τη βάση.

Επίσης, μια εταιρεία ή ένα προϊόν μπορεί να έχει απόλυτο νόημα ως στόχος μποϊκοτάζ σε ένα πλαίσιο ή μια πόλη, αλλά όχι σε μια άλλη. Αυτή η ευαισθησία ως προς το πλαίσιο είναι μια βασική αρχή του κινήματός μας. Ανεξάρτητα από αυτό, όλοι έχουμε περιορισμένη ανθρώπινη ικανότητα, οπότε καλύτερα να τη χρησιμοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να επιτύχουμε ουσιαστικά, βιώσιμα αποτελέσματα που μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ως εκ τούτου, καλούμε τους υποστηρικτές μας να ενισχύσουν τις στοχευμένες εκστρατείες μας και να μποϊκοτάρουν τις συνυπεύθυνες εταιρείες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τον συλλογικό μας αντίκτυπο.

Οι ακόλουθοι είναι οι σημερινοί στόχοι μποϊκοτάζ κορυφαίας προτεραιότητας του παγκόσμιου κινήματος BDS.

Έχουμε χωρίσει αυτούς τους στόχους σε τέσσερις ενότητες:

1. Στόχοι καταναλωτικού μποϊκοτάζ – Το κίνημα BDS καλεί σε πλήρες μποϊκοτάζ αυτών των εμπορικών σημάτων που επιλέχθηκαν προσεκτικά λόγω της αποδεδειγμένης συνενοχής της εταιρείας στο ισραηλινό απαρτχάιντ.

2. Στόχοι αποεπένδυσης – Το κίνημα BDS πιέζει τις κυβερνήσεις, τα ιδρύματα και τα επενδυτικά κεφάλαια να αποκλείσουν και να αποεπενδύσουν από όσο το δυνατόν περισσότερες συνυπεύθυνες εταιρείες, ιδίως κατασκευαστές όπλων, τράπεζες και εταιρείες που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παράνομη επιχείρηση εποικισμού του Ισραήλ, καθώς και στις βάσεις δεδομένων WhoProfits και AFSC Investigate για τις εταιρείες που επιτρέπουν την κατοχή. Παρακάτω παραθέτουμε μερικούς από τους στόχους εναντίον των οποίων διεξάγουμε εκστρατεία.

3. Στόχοι πίεσης (μη μποϊκοτάζ) – Το κίνημα BDS καλεί ενεργά για εκστρατείες πίεσης εναντίον αυτών των εμπορικών σημάτων και υπηρεσιών λόγω της συνενοχής τους στο ισραηλινό απαρτχάιντ. Δεν έχουμε, για στρατηγικούς λόγους, καλέσει σε μποϊκοτάζ αυτών των εμπορικών σημάτων και υπηρεσιών, αντίθετα, στρατηγικά καλούμε τους υποστηρικτές και τα ιδρύματα να ασκήσουν άλλες μορφές πίεσης σε αυτά μέχρι να τερματίσουν τη συνενοχή τους στο ισραηλινό απαρτχάιντ.

"google ad"

4. Στόχοι οργανικού μποϊκοτάζ – Το κίνημα BDS δεν ξεκίνησε αυτές τις εκστρατείες μποϊκοτάζ από τη βάση, αλλά τις υποστηρίζει λόγω του ότι αυτές οι μάρκες υποστηρίζουν ανοιχτά τη γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

1. Στόχοι καταναλωτικού μποϊκοτάζ:

Siemens

Η Siemens (Γερμανία) είναι ο κύριος ανάδοχος του Euro-Asia Interconnector, ενός υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ-ΕΕ που σχεδιάζεται να συνδέσει τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με την Ευρώπη. Ηλεκτρικές συσκευές με το σήμα Siemens πωλούνται παγκοσμίως.

PUMA

Η PUMA (Γερμανία) είναι χορηγός της Ισραηλινής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, η οποία διοικεί ομάδες στους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Carrefour

Η Carrefour (Γαλλία) είναι υποστηρικτής της γενοκτονίας. Η Carrefour-Israel έχει υποστηρίξει τους Ισραηλινούς στρατιώτες που συμμετέχουν στην εξελισσόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα με δώρα προσωπικών πακέτων. Το 2022 σύναψε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Electra Consumer Products και τη θυγατρική της Yenot Bitan, οι οποίες εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις κατά του παλαιστινιακού λαού.

AXA

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο ασφαλιστικός γίγαντας AXA (Γαλλία) έλαβε στοχευμένα μέτρα εναντίον της. Ωστόσο, καθώς το Ισραήλ, ένα 75χρονο καθεστώς εποίκων-αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ, διεξάγει έναν γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα, η AXA συνεχίζει να επενδύει σε ισραηλινές τράπεζες που χρηματοδοτούν εγκλήματα πολέμου και την κλοπή παλαιστινιακής γης και φυσικών πόρων.

Hewlett Packard Inc (HP Inc)

Η HP Inc (ΗΠΑ) παρέχει υπηρεσίες στα γραφεία των ηγετών της γενοκτονίας, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Οικονομικών Σμότριχ.

SodaStream

Η SodaStream συμμετέχει ενεργά στην πολιτική του Ισραήλ για τον εκτοπισμό των γηγενών Βεδουίνων-Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ στη Naqab (Negev) και έχει μακρά ιστορία φυλετικών διακρίσεων εις βάρος των Παλαιστινίων εργαζομένων.

Ahava

Τα καλλυντικά Ahava έχουν την τοποθεσία παραγωγής τους, το κέντρο επισκεπτών και το κύριο κατάστημα σε έναν παράνομο ισραηλινό οικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

RE/MAX

Η RE/MAX (ΗΠΑ) εμπορεύεται και πωλεί ακίνητα σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που έχουν χτιστεί σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη, επιτρέποντας έτσι τον εποικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Ισραηλινά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ σας

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρασιά που φέρουν παραπλανητικά την ένδειξη “Προϊόν του Ισραήλ” συχνά περιλαμβάνουν προϊόντα παράνομων εποικισμών σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη. Οι ισραηλινές εταιρείες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των δύο, και ούτε οι καταναλωτές θα έπρεπε. Μποϊκοτάρετε τα προϊόντα από το Ισραήλ στο σούπερ μάρκετ σας και απαιτήστε την απομάκρυνσή τους από τα ράφια.

2. Στόχοι αποεπένδυσης:

Elbit Systems

Η Elbit Systems είναι η μεγαλύτερη εταιρεία όπλων του Ισραήλ του απαρτχάιντ. “Δοκιμάζει” τα όπλα της σε Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Εκτός από την κατασκευή φονικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η Elbit κατασκευάζει τεχνολογία επιτήρησης για το τείχος απαρτχάιντ του Ισραήλ, τα σημεία ελέγχου και τον φράχτη της Γάζας, επιτρέποντας το απαρτχάιντ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Elbit για να στρατιωτικοποιήσουν τα σύνορά τους, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων και των ιθαγενών πληθυσμών.

HD Hyundai/Volvo/CAT/JCB

Μηχανήματα των HD Hyundai (Νότια Κορέα), Volvo (Σουηδία/Κίνα), CAT (ΗΠΑ) και JCB (Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ στην εθνοκάθαρση και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων μέσω της καταστροφής των σπιτιών, των αγροκτημάτων και των επιχειρήσεών τους, καθώς και στην κατασκευή παράνομων οικισμών σε γη που τους έχει κλαπεί, ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Barclays

Η Barclays Bank (Ηνωμένο Βασίλειο) κατέχει μετοχές αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου λιρών και παρέχει δάνεια και αναδοχές αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών σε εννέα εταιρείες, των οποίων τα όπλα, τα εξαρτήματα και η στρατιωτική τεχνολογία έχουν χρησιμοποιηθεί στην ένοπλη βία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

CAF

Η βασκική εταιρεία μεταφορών, CAF, κατασκευάζει και συντηρεί τον ελαφρύ σιδηρόδρομο της Ιερουσαλήμ (JLR), μια γραμμή τραμ που εξυπηρετεί τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Η CAF επωφελείται από τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη

Chevron

Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ορυκτών καυσίμων Chevron είναι η κύρια διεθνής εταιρεία που εξορύσσει φυσικό αέριο που διεκδικεί το Ισραήλ του απαρτχάιντ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Chevron αποφέρει δισεκατομμύρια έσοδα, ενισχύοντας το πολεμικό ταμείο και το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ και επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση.

HikVision

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει κάμερες CCTV υψηλής ανάλυσης της κινεζικής εταιρείας Hikvision που έχουν εγκατασταθεί σε κατοικημένες περιοχές και έχουν τοποθετηθεί σε ισραηλινές στρατιωτικές υποδομές για την επιτήρηση των Παλαιστινίων. Ορισμένα από αυτά τα μοντέλα, σύμφωνα με το μάρκετινγκ της ίδιας της Hikvision, μπορούν να συνδεθούν σε εξωτερικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

TKH Security

Η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε κάμερες της ολλανδικής εταιρείας TKH Security που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ για την παρακολούθηση των Παλαιστινίων. Η TKH παρέχει στην ισραηλινή αστυνομία τεχνολογία παρακολούθησης που χρησιμοποιείται για την εμπέδωση του απαρτχάιντ.

3. Στόχοι πίεσης (μη μποϊκοτάζ):

Google και Amazon (ΗΠΑ).

Καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε σπίτια, κλινικές και σχολεία στη Γάζα και απειλούσε να εκδιώξει παλαιστινιακές οικογένειες από τα σπίτια τους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2021, στελέχη της Amazon Web Services και του Google Cloud υπέγραψαν σύμβαση ύψους 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή τεχνολογίας cloud στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό. Υποστηρίζοντας το ισραηλινό απαρτχάιντ με ζωτικής σημασίας τεχνολογίες, η Amazon και η Google εμπλέκονται άμεσα σε ολόκληρο το σύστημα καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένης της εξελισσόμενης γενοκτονίας στη Γάζα. Συμμετέχετε στην εκστρατεία #NoTechForApartheid. Ενώ οι εκστρατείες που στοχεύουν αυτές τις εταιρείες δεν έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ, έχουν υιοθετηθεί άλλες μορφές πίεσης για να τις αναγκάσουν να τερματίσουν τη συνενοχή τους.

Airbnb/Booking/Expedia

Η Airbnb (ΗΠΑ), η Booking.com (Ολλανδία) και η Expedia (ΗΠΑ) προσφέρουν ενοικιάσεις σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που έχουν χτιστεί σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη. Ενώ οι εκστρατείες που απευθύνονται σε αυτές τις εταιρείες δεν έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ, ακόμη, έχουν υιοθετηθεί άλλες μορφές πίεσης για να τις αναγκάσουν να τερματίσουν τη συνενοχή τους.

Disney

Η Marvel Studios (ΗΠΑ), που ανήκει στην Disney, προωθεί στην επόμενη ταινία Captain America έναν “υπερήρωα” που προσωποποιεί το απαρτχάιντ του Ισραήλ. Και οι δύο εταιρείες είναι επομένως συνένοχες στον “αντιπαλαιστινιακό ρατσισμό, την ισραηλινή προπαγάνδα και την εξύμνηση της βίας των εποίκων-αποικιοκρατών κατά των ιθαγενών”, όπως δήλωσαν παλαιστινιακές πολιτιστικές οργανώσεις.

4. Στόχοι βιολογικού μποϊκοτάζ βάσης:

(ΗΠΑ), Papa John’s (ΗΠΑ), Pizza Hut (ΗΠΑ), WIX (Ισραήλ), κ.λπ. γίνονται τώρα στόχοι σε ορισμένες χώρες από εκστρατείες βιολογικού μποϊκοτάζ από τα κάτω, που δεν ξεκίνησαν από το κίνημα BDS, επειδή αυτές οι εταιρείες, ή τα υποκαταστήματα ή τα franchises τους στο Ισραήλ, έχουν υποστηρίξει ανοιχτά το Ισραήλ του απαρτχάιντ και/ή έχουν παράσχει γενναιόδωρες δωρεές σε είδος στον ισραηλινό στρατό εν μέσω της τρέχουσας ισραηλινής επίθεσης εναντίον 2.3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας -που περιγράφεται από κορυφαίους διεθνείς μελετητές του διεθνούς δικαίου ως “εξελισσόμενη γενοκτονία”. Εάν αυτές οι εκστρατείες βάσης δεν είναι ήδη οργανικά ενεργές στην περιοχή σας, προτείνουμε να επικεντρώσετε τις ενέργειές σας στις παραπάνω στρατηγικές εκστρατείες μας.

Θυμηθείτε, όλες οι ισραηλινές τράπεζες και σχεδόν όλες οι ισραηλινές εταιρείες είναι σε κάποιο βαθμό συνένοχες στο σύστημα κατοχής και απαρτχάιντ του Ισραήλ, και εκατοντάδες διεθνείς εταιρείες και τράπεζες είναι επίσης βαθιά συνένοχες. Εστιάζουμε τα μποϊκοτάζ μας σε μικρό αριθμό εταιρειών και προϊόντων για μέγιστο αντίκτυπο.

Πρόσθετοι πόροι: visit Who ProfitsInvestigate, και τη βάση δεδομένων του ΟΗΕ, για τις εταιρείες που εμπλέκονται στην παράνομη επιχείρηση εποικισμού του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ