30.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

Δρακόντεια μέτρα και στη Βάση της Σούδας λόγω τρομοκρατικής απειλής – Δεν έχουν δει αυτό το επίπεδο απειλής “εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια”

Ημερομηνία:

Αρκετές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη μεταξύ αυτών και στη Σούδα τέθηκαν σε αυξημένη κατάσταση συναγερμού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με το επίπεδο προστασίας των δυνάμεων να αυξάνεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, εν μέσω ανησυχιών ότι μια τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να στοχεύσει το στρατιωτικό προσωπικό ή τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι βάσεις, αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους σε κατάσταση προστασίας δυνάμεων “Charlie” την Κυριακή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Και στα Χανιά τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια αφού πλέον απαγορεύεται η είσοδος στις βάσεις σε όσους δεν είναι αμερικάνοι πολίτες και προσωπικό των βάσεων. Ως εκ τούτου έχει απαγορευτεί η είσοδος ακόμη και σε στενούς συνεργάτες των βάσεων, από εργολάβους που πραγματοποιούν έργα, από όσους τροφοδοτούν τις βάσεις με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι και στα λεωφορεία που συνεργάζονται με τις βάσεις για τη μεταφορά του προσωπικού

Η κατάσταση αυτή “ισχύει όταν συμβαίνει ένα περιστατικό ή λαμβάνονται πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι είναι πιθανή κάποια μορφή τρομοκρατικής ενέργειας ή στοχοποίησης κατά του προσωπικού ή των εγκαταστάσεων”, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο οποίος υπηρετεί σε μια βάση στην Ευρώπη, δήλωσε στο CNN ότι δεν έχουν δει αυτό το επίπεδο απειλής “εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια” και είπε ότι συνήθως σημαίνει ότι ο στρατός έχει λάβει μια “ενεργή-αξιόπιστη απειλή”.

Υπήρχαν ενδείξεις για απειλή ήδη από την Παρασκευή, τα δημόσια μηνύματα της EUCOM ανέφεραν τότε ότι οι προσπάθειες να τονιστεί η επαγρύπνηση ήταν αυξημένες “λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που επηρεάζουν την ασφάλεια και την προστασία των μελών των αμερικανικών υπηρεσιών και των οικογενειών τους που σταθμεύουν στο ευρωπαϊκό θέατρο”, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας.

“Κακοήθεις παράγοντες έχουν αυξήσει την απειλή επιθέσεων εναντίον διαφόρων μη στρατιωτικών στόχων στην Ευρώπη”, ανέφεραν τα σημεία των μηνυμάτων, προσθέτοντας ότι η EUCOM “λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επιχειρησιακή ασφάλεια και υπενθυμίζει στους υπαλλήλους της να παραμένουν σε εγρήγορση έναντι προσπαθειών συλλογής πληροφοριών για τις δραστηριότητες των ΗΠΑ, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συνομιλίες τους σε δημόσιο χώρο και να διατηρούν χαμηλό προφίλ ώστε να μην αναγνωρίζονται ως στόχος”.

Ερωτηθείς σχετικά με την αλλαγή, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, πλωτάρχης Dan Day, αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα επίπεδα προστασίας δυνάμεων. Αλλά δήλωσε στο CNN ότι η USEUCOM “αξιολογεί συνεχώς μια ποικιλία παραγόντων που παίζουν ρόλο στην ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής κοινότητας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, συχνά λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των μελών των υπηρεσιών μας. Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας δεν θα υπεισέλθουμε σε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση”.

Ο Day πρόσθεσε ότι “η USEUCOM παρακολουθεί διαρκώς το περιβάλλον ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι το προσωπικό της είναι ενημερωμένο και ότι είναι στην καλύτερη δυνατή θέση για να διασφαλίσει την ασφάλεια του ατόμου, της οικογένειας και των αγαπημένων του προσώπων. Όπως πάντα, η USEUCOM συμβουλεύει το προσωπικό στο ευρωπαϊκό θέατρο να παραμένει σε επαγρύπνηση και να βρίσκεται σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή”.

Δεν είναι σαφές ποιες πληροφορίες προκάλεσαν την αυξημένη ασφάλεια, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προειδοποιήσει για μια πιθανή τρομοκρατική απειλή στην ήπειρο, ιδίως πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τον Ιούλιο και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Γερμανία.

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα είχε απειλήσει ευθέως την Κύπρο με επίθεση λόγω της χρήσης των βάσεών της στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εις βάρος της Χαμάς.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι διοικήσεις είχαν λάβει παρόμοια μέτρα σχετικά με τη χρήση στολής λόγω ανησυχιών για τρομοκρατικές απειλές. Το 2010, η EUCOM εξέδωσε οδηγία που απαγόρευε προσωρινά στους στρατιώτες να φορούν στολές εκτός τοποθεσίας.

Το 2014, η EUCOM περιόρισε τη χρήση της στολής εκτός βάσης στις μετακινήσεις, περιορισμός που η διοίκηση άρχισε να χαλαρώνει το 2022.

Ο στρατός ορίζει τα επίπεδα προστασίας δυνάμεων είτε σε Normal, Alpha, Bravo, Charlie ή Delta, την υψηλότερη κατάσταση συναγερμού. Το Bravo έγινε κοινό στις βάσεις για πολλά χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Charlie θέτει σε εφαρμογή “σχέδια περιορισμού του μη απαραίτητου προσωπικού”, σύμφωνα με τον στρατό.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Μαρμελάδα καρπούζι Ένα κιλό ψίχα καρπουζιού κομμένη κυβάκια, μισό κιλό...

Προβλήματα και καθυστερήσεις, πάλι, στις πληρωμές του ΕΛΓΑ

Του Μανώλη Ντουντουνάκη Για άλλη μια φορά, επι κυβέρνησης Μητσοτάκη,...

Υπεγράφη η συμφωνία συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρητιας Τράπεζας

Ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα (18.7.2024) από την Attica Bank, η...