10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Δραματική η κατάσταση σε Τουρκία – Συρία: Σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι – Πλησιάζουν τους 20.000 οι νεκροί

Ημερομηνία:

Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 19.300 ανθρώπων, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές των δύο χωρών.

Πιο αναλυτικά, 16.170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 17.513.

Παράλληλα, τα σωστικά συνεργία σε Τουρκία και Συρία συνεχίζουν μέσα σε δριμύ ψύχος και σήμερα τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες ωστόσο να μειώνονται.

Χιλιάδες άστεγοι στους δρόμους

Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώναΠολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.

Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρειςΠολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.

Στην πληγείσα συριακή πόλη Τζαντάρις, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Μενκαουίν περπατούσε στους δρόμους της πόλης που ήταν γεμάτοι χαλάσματα κρατώντας διπλωμένο έναν λευκό σάκο για νεκρούς. Λέει ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο αδελφών του.

«Κρατώ αυτόν τον σάκο για όταν βγάλουν έξω τον αδελφό μου και τον μικρό γιο του αδελφού μου και τις γυναίκες τους, και να μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε σάκους», είπε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και δεν υπάρχει βοήθεια».

Θαύμα στο Καχραμάνμαρας: Διασώθηκε μητέρα με το 5χρονο παιδί της μετά από 68 ώρες στα ερείπια

Νέο θαύμα στο Καχραμάνμαρας της Τουρκίας, καθώς διασώθηκε μητέρα με το 5χρονο αγοράκι της, αφού παρέμειναν κάτω από τα συντρίμμια για 68 ώρες, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Η 33χρονη Σεράπ Τοπάλ και ο γιος της, Μεχμέτ Χαμζά Τοπάλ, καλυμμένοι από σκόνη και συντρίμμια, είδαν τους Βρετανούς εθελοντές της SARAID και τους Γερμανούς διασώστες της At Fire να τους βγάζουν από τα συντρίμμια τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/2), ενώ «εξέπνεε» το κρίσιμο «παράθυρο» των 72 ωρών που θεωρείται καθοριστικό για την ανεύρεση επιζώντων.

Πρώτη στις διασώσεις η ελληνική ΕΜΑΚ

Από τα συνολικά 88 συνεργεία από όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν επιχείρησεις διάσωσης σε συνδυασμό με τις τουρκικές δυνάμεις, έχοντας μέχρι στιγμής εντοπίσει 58 επιζώντεςοι πέντε διεσώθησαν χάρη στην επέμβαση των ανδρων των δυο ελληνικών ομάδων της ΕΜΑΚ.

Αυτή είναι η εικόνα που έχουν από την online σύνδεση με την Τουρκία οι επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην πόλη της Αντιόχειας, οπου τα συνεργεία επιχείρησαν σε πέντε πολυκατοικίες και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξαν τομέα, καθώς σε ο,τι έχει να κάνει με το κομμάτι των επιζώντων το έργο τους έχει ολοκληρωθεί.

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ (3 γιατροί και 5 νοσηλευτές), ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Εκπρόσωπος ΕΜΑΚ: «Επί 2,5 μέρες προσπαθούσαμε στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο – Τεράστια η καταστροφή»

Για τεράστια καταστροφή στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός στην Τουρκία, έκανε λόγο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας, περιγράφοντας τι έχουν ζήσει τα τελευταία 24ωρα οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στη γειτονική χώρα.

«Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές», επισήμανε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε:

«Έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια», είπε.

«Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο (…) Δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν».

Στάθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία. Πρόσθεσε δε, ότι «υπήρξε γρήγορο αίτημα βοήθειας από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι ομάδες πρέπει να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, διοίκηση, έρευνα και διάσωση, επιμελητεία».

«Η κατάσταση είναι χαοτική, οι συνάδελφοί μας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν θα μπορούσε κανείς να τα έχει πάει καλύτερα», επισήμανε.

Τέσσερις πτήσεις μέχρι τώρα με ελληνική βοήθεια στην Τουρκία

Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δύο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής αποτελεί χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από δήμους της Αττικής

Κύμα αλληλεγγύης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία, καθώς άλλοι τέσσερις δήμοι της Αττικής ανακοίνωσαν τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας και καλούν τους δημότες να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια με κάποιο από τα είδη που αναφέρουν αναλυτικά.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα συγκεντρώσει χειμερινά ρούχα για ενήλικες και παιδιά, παλτό και μπουφάν, αδιάβροχα, μπότες και γαλότσες, μπλούζες, παντελόνια, γάντια, κασκόλ, σκουφάκια, κάλτσες, εσώρουχα, σκηνές, κρεβάτια, στρώματα για σκηνές, κουβέρτες μη χρησιμοποιημένες, υπνόσακους, σόμπες υγραερίου, θερμάστρες, θερμός, φανάρια χειρός, powerbank, γεννήτριες, τρόφιμα μακράς διαρκείας και κονσέρβες, παιδικές τροφές, πάνες, είδη υγιεινής και καθαριότητας, σερβιέτες και υγειονομικό υλικό (αποστειρωμένες γάζες και επίδεσμους, αιμοστατικούς επίδεσμους, ελαστικούς επίδεσμους, φλεβοκαθετήρες, σύριγγες με βελόνες, θερμοστατικές κουβέρτες, παυσίπονα), στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 13/2 από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Ο Δήμος Γαλατσίου θα συγκεντρώσει κουβέρτες, παπλώματα, σκηνές, υπνόσακους, μαξιλάρια, φακούς, είδη ρουχισμού (κασκόλ, γάντια, σκούφους, κάλτσες), είδη γυναικείας υγιεινής, πάνες παιδικές και τρίτης ηλικίας, συσκευασμένη ξηρά τροφή, παιδικές τροφές και γάλατα μακράς διαρκείας, στο ισόγειο του δημαρχείου, το Σάββατο 11/2 από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Ο Δήμος Φυλής συγκεντρώνει ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες, κλινοσκεπάσματα, σκηνές, τρόφιμα μακράς διαρκείας, παιδικές τροφές και γάλατα, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, στην Κοινωνική Υπηρεσία ‘Ανω Λιοσίων (Αθηνών 18), καθημερινά έως και τη Δευτέρα 13/2, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, αλλά το Σαββατοκύριακο από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Ο Δήμος Ασπροπύργου θα συγκεντρώνει ρούχα για παιδιά και ενήλικες, σκηνές, κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, παιδικές τροφές, γάλατα, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Νικολάου Πλαστήρα 17), τη Δευτέρα 13/2 από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και από την Τρίτη 14/2 έως και την Παρασκευή 17/2 από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Θυμίζουμε πως έχουν ανακοινώσει και ήδη πραγματοποιούν συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας οι δήμοι Αγίας ΒαρβάραςΑγίου ΔημητρίουΑγίων Αναργύρων-ΚαματερούΑιγάλεωΑλίμουΑμαρουσίουΑχαρνώνΒάρης-Βούλας-ΒουλιαγμένηςΒριλησσίωνΒύρωναΓλυφάδαςΔάφνης-ΥμηττούΔιονύσουΕλευσίναςΕλληνικού-ΑργυρούποληςΖωγράφουΗλιούποληςΗρακλείουΙλίουΚαισαριανήςKαλλιθέαςΚηφισιάςΚρωπίαςΛαυρεωτικήςΛυκόβρυσης-ΠεύκηςΜαραθώναΜαρκόπουλουΜεγαρέωνΜεταμόρφωσηςΜοσχάτου-ΤαύρουΝέας ΙωνίαςΝέας ΣμύρνηςΝέας ΦιλαδέλφειαςΠαιανίαςΠαλαιού ΦαλήρουΠαλλήνηςΠαπάγου-ΧολαργούΠεντέληςΠεριστερίουΠετρούποληςΡαφήνας-ΠικερμίουΣαρωνικούΣπάτων-ΑρτέμιδαςΦιλοθέης-ΨυχικούΧαϊδαρίουΧαλανδρίου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ