20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Τι είναι το ChatGPT για το οποίο μιλούν όλοι – Καθηγητής πληροφορικής εξηγεί | Bίντεο

Ημερομηνία:

Το ChatGPT κατάφερε, σε μόλις δύο μήνες από το λανσάρισμά του, να «κερδίσει» 100 εκατ. ενεργούς χρήστες παγκοσμίως και μαζί τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης εφαρμογής στην ιστορία.

Τι είναι το ChatGPT

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο καθηγητής Πληροφορικής Ιωάννης Πήτας εξηγεί: «Είναι ένα σύστημα, ένω γλωσσικό μοντέλο -όπως λέμε εμείς στην επιστήμη μας- το οποίο ευτυχώς έχει αρχίσει να παράγει στρωτό κείμενο. Κείμενο που μπορεί να κοροϊδέψει ακόμα και ειδικούς, δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος αν αυτό το κείμενο προέρχεται από άνθρωπο ή μηχανή.

Τις υπόλοιιπες πλευρές της τεχνολογίας δεν τις ξέρουμε, καθώς η Microsoft δεν παραδίδει τα εμπορικά μυστικά της. Φαντάζομαι ότι τραβάει πληροφορίες από βάσεις δεδομένων, ενδεχομένως από μαθηματικά μοντέλα και εκτός του ότι παράγει στρωτό κείμενο –μπορεί να καλύψει δημοσιογραφικά ένα θέμα– έχει μέσα και όλες τις πληροφορίες που αναγφέρονται στο θέμα αυτό πχ. ημερομηνίες, τόποι κλπ.», είπε ο κ. Πήτας.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί

«Ας δούμε την καλή πλευρά της υπόθεσης: Πχ. εσείς οι δημοσιογράφοι, ενώ αφιερώνατε μία ώρα για να καλύψετε ένα θέμα, τώρα μπορείτε να αφιερώνετε ένα τέταρτο και το θέμα να είναι εξίσου καλό. Η εφαρμογή θα σας βγάλει ένα κείμενο, εσείς θα κάνετε μία διόρθωση, όπως κάνετε και με κείμενα του Google Tsanslate και το κείμενο θα είναι καλό

Κάτι άλλο που μπορεί να γίνει είναι να το χρησιμοποιήσει κάποιος συγγραφέας, προκειμένου να πάρει βοήθεια στην παραγωγή του κειμένου. Υπάρχουν βέβαια και οι κακές πλευρές. Πχ. να το χρησιμοποιήσουν φοιτητές, προκειμένου να περνούν μαθήματα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αιχμηρός Γιώργος Τσίπρας για Κασσελάκη: «Θαύματα η αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο»

Η αναφορά του πρόέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σε περιστατικό κατά τη διάρκεια της...

Κίσσαμος: “Πλούτος Παγκόσμιας Κληρονομιάς που χάνεται στους πέντε ανέμους”

Παρέμβαση για την προστασία, διάσωση και περαιτέρω ανάδειξη των ...

Αφιέρωμα στον Καβάφη και μουσική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Καβάφη, παρουσίαση νέων...