20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Δραματικό σενάριο: H Κομισιόν είναι βέβαιη ότι ο Πούτιν έκλεισε οριστικά τη στρόφιγγα

Ημερομηνία:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλέον ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο: Ότι η Ρωσία δεν θα επαναφέρει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στις 21 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου, ο μεγαλύτερος ενιαίος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία ξεκίνησε την ετήσια συντήρησή του, με τις ροές να σταματούν για 10 ημέρες. Όμως, η Ευρώπη παρακολουθεί έκτοτε το κλείσιμο της στρόφιγγας με κομμένη την ανάσα καθώς υπάρχουν φόβοι πως η διακοπή λειτουργίας θα είναι μόνιμη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε σήμερα:

«Δεν περιμένουμε ότι θα επιστρέψει. Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα».

Έτσι, αύριο, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποκαλύψει το σχέδιο για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για να μετριάσει τον αντίκτυπο εάν το μπλοκ αντιμετωπίσει δραματικές ελλείψεις εφοδιασμού τους επόμενους μήνες, αναγκάζοντας τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην απαίτηση των χωρών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά ένα ορισμένο ποσό από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Αναμένεται μείωση μεταξύ 5% και 20%, με την προσδοκία τελικής συμφωνίας μεταξύ 10% και 15%, σύμφωνα με δύο από τους διπλωμάτες.

Χθες, το Reuters αποκάλυψε και τα «ραβασάκια» της Gazprom σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες ότι αθετεί τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, επικαλούμενη «λόγους ανωτέρας βίας». Βέβαια, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Uniper στο Γερμανικό Πρακτορείο DPA, η εταιρεία έλαβε επιστολή από τη θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, ενώ σχολίασε: «Θεωρούμε αδικαιολόγητους τους ισχυρισμούς και τους έχουμε και επισήμως απορρίψει».

Politico: Έρχονται δεσμευτικές περικοπές στην κατανάλωση

Αυτό αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Politico επικαλούμενο τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους η σχετική πρόταση αναμένεται να διατυπωθεί παράλληλα με την προγραμματισμένη ανακοίνωση της Τετάρτης για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου για τον χειμώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Επιτροπή θα μπορούσε να απαιτήσει δεσμευτικές περικοπές στην κατανάλωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως η διακοπή του ρωσικού αερίου.

Το σχέδιο έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κόβει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Ο ρωσικός εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη περικόψει ή περιορίσει τις παραδόσεις σε πελάτες σε 12 χώρες και υπάρχουν φόβοι ότι το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να μην επανεκκινήσει τον αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream στις 21 Ιουλίου, αφού σταμάτησε προσωρινά την περασμένη εβδομάδα για τακτική συντήρηση.

Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται επίσης για να ενισχύσουν τα αποθέματα του φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα. Τη Δευτέρα (18/7), ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε ότι το μπλοκ πρέπει να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα ενός χειμώνα χωρίς ρωσικές προμήθειες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...