29.8 C
Chania
Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2026

«Δυο μαύρα πουκάμισα»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για τη νέα σειρά του Mega που ρομαντικοποιεί τους σκοτωμούς στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Έχει γίνει πλέον συνήθεια τα κανάλια των Αθηνών να δημιουργούν σειρές που ρομαντικοποιούν τις πιο άσχημες στιγμές της πραγματικότητας στην Κρήτη για χάρη της τηλεθέασης αφού το προϊόν Κρήτη πουλάει και εξιτάρει τη φαντασία των θεατών.

Σε αυτή την περίπτωση, η σειρά που ετοιμάζει το Mega βασίζεται στο μυθιστόρημα «Δύο μαύρα πουκάμισα», του Μένιου Σακελλαρόπουλου, φέρνωντας στις οθόνες “μια δυνατή ιστορία γεμάτη έρωτα, μυστικά, προδοσίες και αλήθειες που επιστρέφουν για να ζητήσουν δικαίωση”.

Άραγε, αυτό που χρειαζόμαστε οι Κρητικοί είναι άλλη μια σειρά όπου για χάρη των εμπορικών αναγκών ρομαντικοποιείται μία πραγματικότητα βίας;

Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και ποιος είναι ο ρόλος αυτών των σειρών στη διαιώνιση του φαινομένου;

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Ο τίτλος «Δύο Μαύρα Πουκάμισα» παραπέμπει στο παραδοσιακό κρητικό ένδυμα, το οποίο όμως στο βιβλίο λειτουργεί ως το απόλυτο σύμβολο του πένθους, του πόνου και της καταδίκης.

Το βιβλίο εξετάζει πώς ένα λάθος, μια στιγμή οργής ή μια παλιά παρεξήγηση μπορεί να κλειδώσει τη μοίρα δύο οικογενειών, αναγκάζοντας τις επόμενες γενιές —που συχνά δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική αφορμή— να ζήσουν μέσα στον φόβο, το μίσος και τον θάνατο, θυσιάζοντας τα νιάτα και τα όνειρά τους στον βωμό της «τιμής».

Η πλοκή ξετυλίγεται γύρω από δύο οικογένειες του χωριού που κάποτε συνδέονταν με φιλία, αλλά ένα βίαιο περιστατικό ανοίγει έναν λογαριασμό αίματος. Το πρώτο φονικό γεννά την ανάγκη για εκδίκηση, και το ένα έγκλημα αρχίζει να φέρνει το άλλο.

Το βιβλίο εστιάζει πολύ στην ψυχολογία των νέων ανδρών των δύο οικογενειών. Ενώ οι ίδιοι θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι, να αγαπήσουν και να προοδεύσουν, η κοινωνική πίεση του χωριού και οι «εντολές» των μεγαλύτερων τους αναγκάζουν να ζώσουν τα όπλα. Το να αρνηθείς τη βεντέτα θεωρείται δειλία, οπότε οι ήρωες εγκλωβίζονται σε μια μοίρα που δεν επέλεξαν.

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του βιβλίου είναι η ανάδειξη του ρόλου των γυναικών (των μανάδων, των αδελφών, των συζύγων). Είναι οι γυναίκες που μένουν πίσω για να θάψουν τους άντρες τους, που ντύνονται στα μαύρα για όλη τους τη ζωή και που ζουν με το μόνιμο καρδιοχτύπι για το ποιος θα είναι ο επόμενος. Ο Σακελλαρόπουλος περιγράφει συγκλονιστικά πώς οι μάνες, από τη μια θρηνούν, και από την άλλη —συχνά τυφλωμένες από τον πόνο— γίνονται οι ίδιες θεματοφύλακες του εθίμου, ανατρέφοντας τους γιους τους για να εκδικηθούν.

Καθώς η πλοκή οδηγείται προς την κορύφωση, γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια να σπάσει αυτός ο κύκλος. Η αγάπη, ο έρωτας και η λογική προσπαθούν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στο τυφλό μίσος. Ωστόσο, η λύτρωση στην κρητική βεντέτα σπάνια έρχεται χωρίς βαρύ, προσωπικό τίμημα.

Η σειρά  υπογράφεται σεναριακά από την Εμμανουέλα Αλεξίου και σκηνοθετικά από τους Μάριο Καραμάνη και Κώστα Κιμούλη.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Βασίλη Μπισμπίκη, τον Αντώνη Μυριαγκό και τη Μαριάννα Κιμούλη, ενώ τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αθήνα.

Σε κάποια σημεία της αυτή η νέα παραγωγή έχει χαρακτηριστικά του Σασμού που έκανε επιτυχία στον Alpha και όχι μόνο γιατί θα διαδραματίζεται στην Κρήτη και θα αφορά σε μία ιδιότυπη βεντέτα. Το μεγάλο ατού της νέας του σειράς είναι το εξαιρετικό του καστ.

Οι δύο τους θα υποδυθούν τον Μανούσο και τον Σήφη, δύο αδελφικούς φίλους που θα τους χωρίσει και θα τους φέρει αντιμέτωπους μεταξύ άλλων και ο έρωτας για την ίδια γυναίκα.

Το σενάριο υπογράφει η Εμμανουέλα Αλεξίου, η βασική σεναριογράφος του Σασμού κατά το παρελθόν (και αυτό έχει τη σημασία του για τον τρόπο που θα γίνει η καθημερινή σειρά), ενώ και ο Μιχάλης Αεράκης (Σασμός, Porto Leone) θα έχει βασικό ρόλο.

 

Eνα μυστικό από το παρελθόν επιστρέφει

Η ιστορία εκτυλίσσεται στα ορεινά Χανιά και ξεκινά τη δεκαετία του 1980, όταν ένα τραυματικό γεγονός σκεπάζεται από τη σιωπή, με στόχο να μείνει για πάντα κρυμμένο. Χρόνια αργότερα, όμως, το παρελθόν επιστρέφει δυναμικά, απειλώντας να ανατρέψει ζωές, σχέσεις και ισορροπίες.

Ο Μανούσος, ένας παρορμητικός και έντονος χαρακτήρας που ακολουθεί πάντα το συναίσθημά του, και ο Σήφης, ένας άνθρωπος της λογικής και της ευθύνης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με γεγονότα που θα δοκιμάσουν τη φιλία τους. Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η Μαρκέλλα, μια γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα, η οποία θα πυροδοτήσει συγκρούσεις και θα φέρει στο φως καλά κρυμμένα μυστικά.

Με φόντο την κρητική γη και επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις, τα «Δυο μαύρα πουκάμισα» υπόσχονται μια συγκινητική και γεμάτη ένταση αφήγηση, όπου ο έρωτας, οι ενοχές και οι ανοιχτοί λογαριασμοί του παρελθόντος καθορίζουν το μέλλον των ηρώων.

Τα «Δυο μαύρα πουκάμισα» έρχονται σύντομα στο νέο πρόγραμμα του MEGA.

INFO

Με τους Βασίλη Μπισμπίκη, Αντώνη Μυριαγκό, Μαριάννα Κιμούλη.

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Νίκος Βερλέκης, Μαρία – Νεφέλη Δούκα, Δημήτρης Καπετανάκος, Βαλέρια Κουρούπη, Δημήτρης Λιακόπουλος, Μιχάλης Μητρούσης, Δανάη Μιχαλάκη, Φωτεινή Ντεμίρη, Τάκης Σακελλαρίου, Μαρθίλια Σβάρνα, Αιμιλιανός Σταματάκης, Μαρίνα Ψάλτη και ο Θάνος Καληώρας.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΝΙΚΗ: Το Νοσοκομείο Χανίων αποκαλύπτει τη μεγάλη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία

Ανακοίνωση κόμματος ΝΙΚΗ: Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων δεν...

Άρθρο Τ. Βάμβουκα: Στον «πάγο» η αλήθεια για το «ψυγείο»;

Του Τάσου Βάμβουκα * Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά...