Σε μόλις τέσσερις μήνες ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν οι δύο νέες κολυμβητικές δεξαμενές του Δήμου Χανίων, που εγκαινιάζονται το Σάββατο στις 5:30 μ.μ. στον Κλαδισό. Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μίλησε για «ένα έργο που ανήκει σε όλη την κοινωνία», αναδεικνύοντας τη συλλογική προσπάθεια που οδήγησε στην υλοποίησή του.
Με αναφορά “στα θετικά νέα, που υπάρχουν και καταγράφονται το τελευταίο διάστημα», ξεκίνησε ο Δήμαρχος Χανίων την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας με εμφανή ικανοποίηση την ολοκλήρωση του έργου των δύο κολυμβητικών δεξαμενών στον Κλαδισό.
“Είναι ένα έργο που είχε τις δικές του μεγάλες δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα απαντούσε σε μια απόλυτη ανάγκη που προέκυψε μετά την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας», ανέφερε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Η κατασκευή των νέων δεξαμενών, όπως τόνισε, αποτέλεσε παράδειγμα ταχύτητας και συντονισμού, αφού από τη στιγμή της απόφασης έως την παράδοση στους αθλητές μεσολάβησαν μόλις τέσσερις μήνες.
«Αυτό αποτυπώνει τη σκληρή δουλειά της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, των αρμόδιων αντιδημάρχων, αλλά και όλων όσοι συνέβαλαν, από τον Μιχάλη Καλογδάκη και τον Στέλιο Μιχαηλάκη έως τον Τάσο Αλόγλου και τον τοπικό αντιδήμαρχο Γιάννη Δρακακάκη», υπογράμμισε.
Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γονείς των αθλητών και τη διοίκηση του ΝΟΧ, που με τις πιέσεις, την επιμονή και τη στήριξή τους, συνέβαλαν καθοριστικά στο να ολοκληρωθεί το έργο «σε χρόνο-ρεκόρ».
«Η πισίνα δεν ανήκει στον ΝΟΧ – ανήκει σε όλους»
Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης κάλεσε τους δημότες στα εγκαίνια του Σαββάτου, υπογραμμίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα των νέων εγκαταστάσεων:
«Η χρήση των νέων πισινών δεν αφορά τον ΝΟΧ μόνο. Αφορά όλη την κοινωνία, όλους τους συλλόγους και τους πολίτες. Έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις ώστε όλα τα σωματεία και οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε αυτές».
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στις 5:30 το απόγευμα στο γήπεδο του Κλαδισού, παρουσία θεσμικών, εκπροσώπων αθλητικών συλλόγων και πλήθους δημοτών.
Έξι χρόνια συστηματικής δουλειάς
Ο Δήμαρχος Χανίων στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεχή αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών από το 2019, τονίζοντας ότι «η αφετηρία ήταν χαμηλή, αλλά σήμερα τα αποτελέσματα είναι ορατά».
«Πριν από έξι χρόνια υπήρχε μόνο το κολυμβητήριο της Νέας Χώρας, με σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Πλέον έχουμε την ανακατασκευή του, δύο νέες λειτουργικές δεξαμενές στον Κλαδισό, και παράλληλα έχει δρομολογηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το έργο αυτό εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική για τον υγρό στίβο, που στοχεύει όχι μόνο στην ενίσχυση του αθλητισμού αλλά και στην προσέλκυση διεθνών διοργανώσεων και ομάδων στα Χανιά.
Στο επίκεντρο νέα έργα: Ακρωτήρι και χώρος ρίψεων
Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε ειδική αναφορά και στα επόμενα βήματα, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί δεσμεύσεις χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής (υπό τον κ. Γιάννη Βρούτση) για δύο ακόμη σημαντικά έργα:
-
την κατασκευή πισίνας στο Ακρωτήρι,
-
και τη δημιουργία χώρου ρίψεων για αθλήματα στίβου όπως η σφύρα.
«Η πρότασή μας είναι να αξιοποιήσουμε τη χρηματοδότηση και να αναλάβει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων τη διεύθυνση της δημοπράτησης, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Δήμαρχος.
Όπως εξήγησε, οι μελέτες για το νέο κολυμβητήριο έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης, ενώ για τον χώρο ρίψεων υπάρχει έτοιμη προμελέτη, που μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα με τη συμβολή των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.
«Πιστεύουμε στις προθέσεις του Υπουργού, ότι θέλει πράγματι να προχωρήσουν αυτά τα έργα το συντομότερο δυνατό. Με συντονισμένες ενέργειες όλων των φορέων μπορούμε σύντομα να τα δούμε να υλοποιούνται», πρόσθεσε.
Τα Χανιά ανεβαίνουν κατηγορία
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Χανίων υπογράμμισε τη συνολική σημασία των νέων υποδομών για την πόλη σημειώνοντας ότι τα Χανιά ανεβαίνουν κατηγορία:
«Με τις δύο νέες δημοτικές πισίνες, το ανακαινισμένο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας και τα έργα που ακολουθούν, τα Χανιά τοποθετούνται πλέον σε μια πολύ υψηλή κατηγορία αθλητικών υποδομών στον υγρό στίβο. Αυτό δεν είναι μόνο έργο υποδομής — είναι έργο κοινωνίας».



