32.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

Είδος προς εξαφάνιση τα σπίτια για φοιτητές – Οι τιμές στα Χανιά και άλλες φοιτητουπόλεις

Ημερομηνία:

Στη δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων ετών εξελίσσεται η διαδικασία εύρεσης σπιτιού για τους φοιτητές, οι οποίοι φέτος θα σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Το συνεχιζόμενο ”ράλι” στις τιμές των ενοικίων καθώς και το γεγονός πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να διαθέσουν τα ακίνητα τους με καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης αντί να τα ενοικιάσουν, δημιουργούν συνθήκες χαμηλής διαθεσιμότητας σε κατοικίες κάτω των 50 τ.μ, κατάλληλες για φοιτητές και παράλληλα, προσιτές οικονομικά.

Η εικόνα αυτή παρατηρείται τόσο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όσο και στις μεγάλες φοιτητουπόλεις της χώρας. Η εναλλακτική λύση για τους φοιτητές που θα σπουδάσουν μακριά από την οικογενειακή τους εστία, φαίνεται πως είναι είτε να μείνουν σε πολύ μικρά σπίτια (έως 25 τ.μ), είτε να επιλέξουν τη συγκατοίκηση σε κάποιο μεγαλύτερο, προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα με κάποιον άλλο, αναφέρει το cnn.gr.

Αττική – Θεσσαλονίκη: Ελάχιστες οι φοιτητικές κατοικίες έως 300 ευρώ

Όπως προκύπτει από τη έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, η διαθεσιμότητα σε κατοικίες άνω του 1ου ορόφου, έως 50 τμ. με ζητούμενο ενοίκιο έως 300 ευρώ είναι σχεδόν μηδενική. Ενδεικτικά, στο κέντρο της Αθήνας, 9 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση σπίτια, κατάλληλα για φοιτητές, έχουν ζητούμενο ενοίκιο άνω των 400 ευρώ τον μήνα, ενώ σε ποσοστό 54,3%, το ενοίκιο κυμαίνεται πάνω από 500 ευρώ.

Στα Δυτικά Προάστια, 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση αντίστοιχα ακίνητα, έχουν φέτος ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ τον μήνα ενώ στον Πειραιά, αντίστοιχα 7 στα 10, ενοίκιο άνω των 500 και 600 ευρώ. Επίσης στο 80% των διαθέσιμων κατοικιών στα Βόρεια Προάστια, οι ιδιοκτήτες ζητούν ενοίκιο άνω των 500 ευρώ τον μήνα.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, μόλις 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με ενοίκιο έως 300 ευρώ ενώ αυξήσεις καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, είτε πρόκειται για κατοικία 30 τμ-45 τμ, είτε για κατοικία 50 τμ-60τμ. Ενδεικτικά στον Βαρδάρη, το ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30 τμ-45 τμ κυμαίνεται από 300 ευρώ έως 600 ευρώ τον μήνα εφόσον πρόκειται για πλήρως ανακαινισμένη νεόδμητη και επιπλωμένη ενώ στην περιοχή Καμάρα/Ροτόντα, ξεκινά από 350 ευρώ και φτάνει έως τα 650 ευρώ τον μήνα, αντίστοιχα.

Πάτρα: Ράλι ανόδου στα ενοίκια από το 2017

Στην Πάτρα, η αύξηση των ενοικίων άγγιξε το 55% το χρονικό διάστημα 2017-2023, ενώ τη φετινή χρονιά καταγράφεται επιπλέον μεσοσταθμική άνοδος της τάξεως του 6%-12% σε σχέση με πέρυσι. Στα Ψηλά Αλώνια, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές με το ενοίκιο για κατοικία έως 25 τμ να φτάνει τα 270 ευρώ και για κατοικία από 30 τμ έως 45 τμ να αγγίζει ακόμη και τα 600 ευρώ, εφόσον είναι επιπλωμένη και ανακαινισμένη.

Στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, το κόστος ενοικίου για σπίτι έως 25 τμ ανέρχεται στα 220 ευρώ τον μήνα μεσοσταθικά, ενώ για επιπλωμένη κατοικία 30 τμ – 45 τμ ανακαινισμένη ή νεόδμητη αγγίζει ακόμη και τα 570 ευρώ τον μήνα. Στις περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλεϊκά, Ψαροφαϊ και Πλατεία Παπανδρέου, το ενοίκιο για σπίτι 30 τμ- 45 τμ, κυμαίνεται από 270 έως 350 ευρώ τον μήνα.

Οι τιμές σε Κομοτηνή, Βόλο, Ιωάννινα και Καλαμάτα

Στην Κομοτηνή, το κόστος ενοικίου κατοικίας έως 25 τμ κυμαίνεται από 230 έως και 350 ευρώ τον μήνα ενώ κατοικίας από 30 τμ έως 45 τμ, από 220 έως 400 ευρώ τον μήνα, εάν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή νεόδμητο, με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Αυξητικές τάσεις των τιμών, ιδίως στα πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα διαμερίσματα, παρατηρούνται στον Βόλο. Συγκεκριμένα, κατοικία 30 τμ-40 τμ ενοικιάζεται από 260 έως 500 ευρώ τον μήνα ενώ έως 25 τμ., από 280 έως και 380 ευρώ τον μήνα.

Στη φοιτητούπολη της Ηπείρου, τα Ιωάννινα το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τμ κυμαίνεται από 250 έως 350 ευρώ ενώ για κατοικία 30 τμ-450 τμ από 270 έως 670 ευρώ τον μήνα εάν πρόκειται για ανακαινισμένο ή νεόδμητο, επιπλωμένο διαμέρισμα.

Στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, την Καλαμάτα, το ενοίκιο επιπλωμένης κατοικίας 30 τμ -45 τμ κυμαίνεται από 380 έως και 550 ευρώ ενώ με 300 ευρώ οι φοιτητές μπορούν να βρουν πολύ μικρά διαμερίσματα έως 25 τμ.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών

Στα δημοφιλή, τουριστικά, νησιά της χώρας, Χανιά, Ρόδο και Κέρκυρα, μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών ακινήτων, μισθώνουν τις κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως και τον Μάϊο –Ιούνιο ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες τις εγγράφουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω των τουριστικών αφίξεων.

Στα Χανιά, το κόστος μίσθωσης επιπλωμένης κατοικίας 30 τμ-45 τμ αγγίζει ακόμη και τα 670 ευρώ τον μήνα ενώ στα 50 τμ-60 τμ, φτάνει ακόμη και τα 900 ευρώ τον μήνα. Στη Ρόδο, παρατηρείται μικρή διαθεσιμότητα σε κατοικίες 30τμ – 45 τμ ενώ το ενοίκιο για κατοικία 50 τμ-60 τμ πλήρως επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών, αγγίζει ακόμη και τα 650 ευρώ τον μήνα.

Στην Κέρκυρα, τέλος, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται εντός της παλιάς πόλης. Το ενοίκιο για κατοικία 30 τμ-45 τμ πλήρως επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών αγγίζει τα 600 ευρώ μήνα ενώ για κατοικία 50 τμ-60 τμ ακόμη και τα 800 ευρώ τον μήνα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δέσποινα Βανδή: Ακύρωσε συναυλία της στην Τουρκία λόγω αφίσας του Κεμάλ Ατατούρκ

Τη φιλανθρωπική συναυλία της στο Τσεμέ της Τουρκίας ακύρωσε η Δέσποινα Βανδή καθώς...

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα αυξάνονται και «επεκτείνονται» λόγω διακοπών – Πού υπάρχει έξαρση

Αυξάνονται και…. επεκτείνονται λόγω καλοκαιρινών μετακινήσεων τα κρούσματα του κορωνοϊού, όπως...

Δεύτερη θέση για τον Χανιώτη σφυροβόλο Μιχάλη Αναστασάκη στη Λουκέρνη

O Μιχάλης Αναστασάκης αγωνίστηκε στο διεθνές μίτινγκ στη Λουκέρνη...

Θαλάσσια χελώνα δάγκωσε λουόμενη στα Χανιά – Πιθανοί λόγοι της επίθεσης

Μια απρόσμενη επίθεση από θαλάσσια χελώνα σημειώθηκε το βράδυ...