Μαραθώνια ήταν η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ για το ουκρανικό και διήρκησε δύο και πλέον ώρες.
Σύμφωνα με το RIA, ο Ρώσος πρόεδρος προέβη αμέσως μετά σε δηλώσεις, κατά τις οποίες χαρακτήρισε την τηλεφωνική κλήση «πολύ ενημερωτική και χρήσιμη».
«Γενικά είμαστε σε καλό δρόμο», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αναφέρει ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσουν σε «συμβιβασμούς που ταιριάζουν και στις δύο πλευρές» προτού επιτευχθεί εκεχειρία.
Ανέφερε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης» και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το Κίεβο για ένα μνημόνιο σχετικά με τις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία ξεκίνησε μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος και διήρκεσε λίγο λιγότερο από τρεις ώρες. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα, ενώ αναμένεται να έχει και στη συνέχεια, όπως επίσης θα επικοινωνήσει και με τους «πρόθυμους» (Μακρόν, Στάρμερ, Τουσκ και Μερτς).
Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν βρίσκεται σε ένα μουσικό σχολείο στο θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Τραμπ μιλούσε από την Ουάσινγκτον. Η επικοινωνία, στην οποία συμμετείχαν μεταφραστές, έγινε μέσω κρυπτογραφημένων γραμμών.