14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Εγκαίνια της νέας Κλινικής Επιληψίας στο ΠΑΓΝΗ – Δωρεά των Κρητών της Αμερικής με στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και προβληματισμός για την έλλειψη προσωπικού

Ημερομηνία:

Μια σημαντική προσθήκη στο δημόσιο σύστημα υγείας της Κρήτης πραγματοποιήθηκε με τα εγκαίνια της νέας Κλινικής Επιληψίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Το έργο υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και την οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την ενίσχυση της εξειδικευμένης φροντίδας για ασθενείς με επιληψία.

Ωστόσο, η χαρά των εγκαινίων συνοδεύτηκε και από εύλογους προβληματισμούς για την επάρκεια του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

Η τελετή εγκαινίων

Η λιτή αλλά ουσιαστική τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και του κρητικής καταγωγής Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό. Στο πλευρό τους βρέθηκαν Κρήτες ομογενείς, εκπρόσωποι του νοσοκομείου και φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Στην ομιλία του, ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε θερμά τους Κρήτες της Αμερικής για τη διαχρονική και αποτελεσματική συνεργασία, χαρακτηρίζοντας τη δωρεά τους «ύψιστη πράξη ανθρωπισμού» που αναβαθμίζει το δημόσιο σύστημα υγείας στο νησί.

«Είμαστε βέβαιοι πως η πρότυπη αυτή Κλινική θα αναβαθμίσει το συνολικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το έργο αποτελεί «πράξη κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και ευαγούς δράσης».

Η σημασία της ομογενειακής προσφοράς

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι τα σημερινά εγκαίνια αποτελούν ζωντανό παράδειγμα του δεσμού των Κρητών της Διασποράς με την πατρίδα τους. «Τα μέλη της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής παραμένουν αφοσιωμένα στην αγάπη τους για την Κρήτη, συνδυάζοντας υλική γενναιοδωρία και αυξημένη αίσθηση καθήκοντος», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο κ. Αρναουτάκης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις υποδομές υγείας σε όλο το νησί, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η οπτική του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στη Νευρολογική – Ενδοκρινολογική Κλινική, όπου εντάσσεται η νέα μονάδα.

Το σωματείο αναγνώρισε την ανάγκη δημιουργίας ενός τόσο εξειδικευμένου τμήματος, αλλά τόνισε:

«Αναρωτιόμαστε πώς θα στελεχωθεί όταν μετά από δύο παραιτήσεις επικουρικών νοσηλευτών έχουν απομείνει μόλις 7 ΤΕ, 6 ΔΕ και η προϊσταμένη, ενώ συχνά μετακινούνται νοσηλευτές από άλλες κλινικές χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση για τη διαχείριση νευρολογικών περιστατικών».

Επισήμανε επίσης ότι σε απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, ένας ΤΕ και ένας ΔΕ (ή ειδικευόμενος) έχουν την ευθύνη για 20–25 νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ η ίδια κλινική διαθέτει και τετράκλινη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για εγκεφαλικά επεισόδια χωρίς ξεχωριστό προσωπικό.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρήτη δεν έγινε “δούρρειος ίππος”: Το «ναυάγιο» της συνάντησης με Χατζηδάκη και η «παγίδα» του κοινωνικού αυτοματισμού

Η ματαίωση της πολυαναμενόμενης συνάντησης των εκπροσώπων του αγροτοκτηνοτροφικού...