19.8 C
Chania
Sunday, May 26, 2024

Ειδικοί φοβούνται ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Ημερομηνία:

Ένας ειδικός σε ζητήματα δημόσιας υγείας είπε στο “Salon” ότι δεν ελιναι ξεκαθαρο αν ένα μόνο εμβόλιο θα είναι αρκετό για τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού ενάντια στο νέο κορωνοϊό, σημειώνοντας ότι αυτοί που έχουν αναρρώσει από άλλους ιούς παρόμοιου τύπου έχουν ανουσία μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Αν αυτό ισχύει, τότε αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά.

Παρομοίως, το θέμα με τον ρυθμό μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού μπορεί να κάνει ακόμη πιο πολύπλοκο το ζήτημα, καθώς διαφορετικές παραλλαγές μπορει να χρειάζονται διαφορετικούς εμβολιασμούς.

Προς το παρόν οι γιατροί θεωρούν οτι δεν έχουν υπάρξει σημαντικές μεταλλάξεις στον νέο κορωνοϊό και γι’ αυτό θα είναι εύκολο να δημιουργηθεί εμβόλιο απέναντί του.

Όπως είπε ο Peter Thielen, μοριακός γενετιστής στο πανεπιστήμιο John Hopkins στους Washington Post: “Προς το παρόν ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού μας κάνει να πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα μόνο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του Covid-2 και όχι νέο εμβόλιο κάθε χρόνο όπως συμβαίνει με τη γρίπη”.

Άλλοι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι τελικώς ο ιός θα μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνει αναγκαίο να υπάρχουν διαφορετικά εμβόλια για τις παραλλαγές του.

Ο William Haseltine, βιολόγος γνωστός για το έργο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV είπε στο Salon ότι έχει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ανοσία στον κορωνοϊό.

“Η κατάσταση είναι πολύπλοκη. Το βασικό ερώτημα είναι τι είδους ανοσία δημιουργείται. Είναι ανοσία που έχει διάρκεια ή μικρής διάρκειας; Και για τον κάθε τύπο ανοσίας, τι χρονικό όριο υπάρχει; Υπάρχουν δεδομέν ότι η μόλυνση με τύπους κορωνοϊού – SARS και MERS – δημιουργούν ανοσία. Αυτό είναι σημαντικό. Αλλά το ερώτημα είναι ότι με άλλους κορωνοϊούς η προστασία που δημιουργείται δεν κρατά αρκετό καιρό. Και υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενες έρευνες με κορωνοϊούς ότι η μόλυνση μπορεί να ξανασυμβεί μέσα σε ένα χρόνο. Η προστασία μπορεί να είναι αρκετή ούτε να έχει μεγάλη διάρκεια.

Σε μία συνέντευξη που είχε δώσει στο Salon o Willian Haseltine άσκησε σκληρή κριτική στον Τραμπ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία:

“Θα έπρεπε να μας είχε προειδοποιήσει ότι έρχεται. Θα έπρεπε να έχει συγκεντρώσει όλο τα υλικά που θα χρειαζόταν. Αλλά ακόμη και τώρα δεν κάνουμε όσα θα έπρεπε να κάνουμε. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να ανιχνεύουμε τα κρούσματα και όσους ανθρώπους έχουν έρθει σε επαφή με αυτό. Θα έπρεπε να έχουμε αναγκαστικές καραντίνες για όλους τους ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα. Και καραντίνα όχι στα σπίτια αλλά σε δωμάτια ξενοδοχείων.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαγουβάρδος: «Ερχεται το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών»

Με το θερμόμετρο να έχει φτάσει ακόμη και τους...

Πανελλαδικές εξετάσεις: Πάνω από 68.000 οι εισακτέοι για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 – Το πρόγραμμα των μαθημάτων

Αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους...

Eπίσκεψη στην Παλαιστίνη σήμερα ο Κασσελάκης – Θα βρεθεί σε Ιεροσόλυμα, Βηθλεέμ και Ραμάλα

Στην Παλαιστίνη θα βρεθεί σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος πέρα από την...