14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ειδικό Δικαστήριο: «Απάλλαξαν» Παπαγγελόπουλο o Ζαγοραίος και ο Παπαγεωργίου

Ημερομηνία:

Η λέξη «ΠΟΤΕ» ακούστηκε πολλές φορές σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο, διά στόματος δύο εισαγγελέων, που κατέθεσαν ως μάρτυρες και απάντησαν πολλές φορές σε ένα κρίσιμο ερώτημα της Προέδρου Βασιλικής Ηλιοπούλου, της Εισαγγελέα Ολγας Σμυρλή και μελών του δικαστηρίου:

  • Έκανε παρεμβάσεις σε εισαγγελείς ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος;

Χωρίς περιστροφές, ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος, με όσα είπαν στις καταθέσεις τους, ήταν απόλυτα απαλλακτικοί για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο κ. Παπαγεωργίου, που επόπτευε τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, μεταξύ των οποίων και τον πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, αλλά και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς , ήταν κατηγορηματικός και το είπε πολλές φορές σε σχετικές ερωτήσεις:

«Μπορώ να απαντήσω ότι, δεν είχα αντιληφθεί, ούτε μου είχε αναφερθεί εξωθεσμική παρέμβαση από οποιονδήποτε δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό».

Aκόμη πιό περιεκτικός στην κατάθεση του ήταν ο πρώην Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, που ξεκαθάρισε ότι, ουδέποτε δέχτηκε παρεμβάσεις από τον πρώην υπουργό, ούτε και κανένας άλλος εισαγγελέας.

Ενώ το ίδιο απαλλακτικός ήταν ο κ. Ζαγοραίος, με όσα είπε και για την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, λέγοντας μάλιστα ότι, στη θέση της, όπως άλλωστε έκανε και η κ. Ράικου, ούτε και ο ίδιος θα έστελνε τότε τη δικογραφία Κουρουμπλή στη Βουλή.

Δημήτρης Παπαγεωργίου: Δεν είχα αντιληφθεί, ούτε μου είχε αναφερθεί εξωθεσμική παρέμβαση

Πρώτος κατέθεσε ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Δημήτρης Παπαγεωργίου, που είπε:

«Είμαι ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας ΑΠ. Από τo 2016 μέχρι το 2018, μου ανατέθηκαν καθήκοντα συντονισμού και εποπτείας της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας, παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντα μου. Συνεργάστηκα με την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ράικου και με την Εισαγγελέα Διαφθοράς Τουλουπάκη. Επίσης συνεργάστηκα με τους τότε Οικονομικούς Εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Μαριάννα Ψαρουδάκη.

Η ανακρίτρια κ. Αλεβιζοπούλου του Αρείου Πάγου κ. Αλεβιζοπούλου μου έθεσε τρία ερωτήματα.

Το πρώτο ερώτημα ήταν με ποιό τρόπο ασκούσα την εποπτεία στους εισαγγελίας. Η απάντηση είναι προφανής και προβλέπεται από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, που ορίζει θετικά και αρνητικά τι είναι η επίβλεψη και η εποπτεία. Σύμφωνα με την αρνητική ερμηνεία, δεν μπορεί να είναι ειδικές οδηγίες, σημαντικές παροτρύνσεις και κατεύθυνση. Είχαμε πολλές επαφές και συζητήσεις.

Διαδέχτηκα στην άσκηση της εποπτείας τον Αντεισαγγελέα ΑΠ κ. Παντελή.

Το δεύτερο ερώτημα ήταν, εάν είχα δεχτεί εξωθεσμικές παρεμβάσεις από τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Παπαγγελόπουλο. Η απάντηση μου ήταν αρνητική και την επαναλαμβάνω και σήμερα. Δεν γνωριζόμασταν με τον κ. Παπαγγελόπουλο, δεν έχουμε συνυπάρξει, αλλά είχαμε μόνον ένα χαιρετισμό σε κάποιο αγιασμό ή βασιλόπιτα.

Το τρίτο ερώτημα είναι εάν είχα πληροφορηθεί κάποια παρέμβαση από τον κ. Παπαγγελόπουλο απευθείας στους εισαγγελείς Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος. Εξειδίκευσε το ερώτημα της η ανακρίτρια για την υπόθεση της Novartis. Μπορώ να απαντήσω ότι, δεν είχα αντιληφθεί, ούτε μου είχε αναφερθεί εξωθεσμική παρέμβαση από οποιονδήποτε δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό.

"google ad"

Θέλω να εξαιρέσω το κομμάτι, που αφορά την εισαγγελέα Τσατάνη 2015 – 2016. Τότε ήμουνα Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης και δεν γνωρίζω τίποτα. Για τις υποθέσεις που αφορά η κατηγορία, σε σχέση με τον κ. Αθανασίου για το δημοσιογράφο Παπαχρήστο, τους καναλάρχες τον κ. Αλαφούζο και το Βγενόπουλο, δεν ήταν στη δική μου θητεία και δεν έχω γνώση.

Στο δικό μου χρονικό διάστημα πέφτει μόνο η Novartis και τα άλλα σκέλη του κατηγορητηρίου, που αφορούν την κ. Τουλουπάκη, τη Ράικου, τον Αθανασίου και τις δικογραφίες Σάλλα.

Για τη Novartis η δική μου εμπλοκή ήταν επειδή είχα εγκρίνει το χαρακτηρισμό των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Κι επίσης επειδή υποβλήθηκαν εγκλήσεις κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, για ψευδορκία κλπ, εξέδωσα παραγγελία για αποχή από τη δίωξη, για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Και συνέχισε ο κ. Παπαγεωργίου:

«Η κ.Ράικου ποτέ δεν μου ανέφερε κάτι, που να έχει σχέση με παρέμβαση Παπαγγελόπουλου. Το αίτημα της να φύγει από την Εισαγγελία Διαφθοράς αιφνιδίασε και μένα, όπως αιφνιδίασε και πολλούς άλλους. Η αιτία ή η αφορμή, για την οποία υπέβαλλε αίτηση για να φύγει, δεν φαινόταν να έχει σχέση με παρεμβάσεις, αφού αφορούσε άλλη δικογραφία, που είχε διαβιβαστεί στην ανακρίτρια κ. Ζαμανίκα κι από παραδρομή ένα μέρος της είχε παραμείνει στο γραφείο των Εισαγγελέων Διαφθοράς. Αυτό το διαπίστωσε και ο εποπτεύων εισαγγελέας κ. Δασκαλόπουλος και με ενημέρωσε ότι είχε τακτοποιηθεί το θέμα. Η κ. Ζαμανίκα ίσως του έδωσε υπερβάλλουσα σημασία και το ανέφερε στην κ. Θάνου και διέρρευσε σε εφημερίδες και η κ. Ράικου, επειδή φαινόταν εκτεθειμένη, το επικαλέστηκε και ζήτησε να φύγει. Δεν υπέπεσε τίποτα στην αντίληψη μου, που να έχει σχέση με παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στην κ. Ράικου.

Για την κατηγορία που αφορά την κ. Τουλουπάκη, για τις αναφορές Κεγκέρογλου, Χριστοφιλοπούλου, Λοβέρδου, δεν με είχε ενημερώσει η κ. Ράικου. Δεν μπορώ να εισφέρω κάτι, για το πότε ενημερώθηκε η κ. Τουλουπάκη. Μόνον ότι, αργότερα συσχετίστηκαν και διαβιβάστηκαν στη Βουλή».

Και συμπλήρωσε ο κ. Παπαγεωργίου:

«Ο κ. Αθανασίου προς το τέλος 2016 με είχε ενημερώσει για τα δύο πορίσματα, που είχαν συντάξει ο αναπληρωτής Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Μπρυς και η επίκουρη κ. Μιχαλοπούλου, που αφορούσαν τον κ. Σάλλα. Τα πορίσματα κατέληγαν σε άσκηση ποινικών διώξεων κατά πολλών στελεχών και ήταν σοβαρές υποθέσεις. Τα μελετούσε ο κ. Αθανασίου και μου είχε πει ότι, δεν θα βιαζόταν. Αρχές Απριλίου άσκησε ποινική δίωξη και είχε διαρρεύσει από πριν ασκηθεί, τότε, ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Τότε ο κ. Σάλλας υπέβαλλε και ποινική και πειθαρχική αναφορά, για παραπονούμενος για κατάχρηση εξουσίας και στρεφόταν κατά τριών εισαγγελικών λειτουργών και του κ. Αθανασίου.

Τότε η κ. Δημητρίου, μου ανέθεσε να διενεργήσω ποινική και πειθαρχική προκαταρκτική. Συζητώντας με τον κ. Αθανασίου είχα αναρωτηθεί ποιός είχε συμφέρον οι διώξεις να πάρουν δημοσιότητα και ο κ. Αθανασίου είπε ότι, «ξέρω ότι, για την πορεία των υποθέσεων ήθελε να γνωρίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Ποτέ δεν μου είπε ότι, έκανε παρέμβαση ο κ. Παπαγγελόπουλος».

Ζαγοραίος: Ποτέ δεν με ενόχλησε ο Παπαγγελόπουλος

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας ο οποίος είπε:

«Οικονομικός εισαγγελέας στην Εισαγγελία Αθηνών ήταν ο κ. Σπύρος Παπάς. Ο κ. Αθανασίου ως Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος ήταν άλλη ανεξάρτητη υπηρεσία. Η κ.Τουλουπάκη ήταν επίκουρη από το Νοέμβριο του 2015. Η υπόθεση Σάλλα ήταν ογκωδέστατος φάκελος και ήρθε στην υπηρεσία μου μεσημέρι Παρασκευής του Λαζάρου 2017. Την όλη υπόθεση Σάλλα είχε χειριστεί ο κ. Αθανασίου.

Μας είπε ότι είχαμε να του το στείλουμε και το στείλαμε. Δεν γνωρίζω ποιός το χειρίστηκε εκεί. Δεν ασχολιόμουν. Δεν ήταν αρμοδιότητα μου. Ήρθε ένας μεγάλος φάκελος για Σάλλα, που ήταν ευρύτερος από αυτό που χειριζόμασταν εμείς. Επειδή ήταν Πάσχα είπα να μην το χρεώσω σε εισαγγελέα το Μεγάλο Σάββατο και να το χρεωστώ από τη Μεγάλη Δευτέρα. Κάλεσα τον κ. Παπά και του η χρέωσα. Ο κ. Παπάς έλαβε τηλεφώνημα από τον κ. Αθανασίου, που του είπε ότι, πρέπει να ασκηθεί άμεσα η δίωξη. Μου το είπε ο κ. Παπάς και μου είπε επίσης ότι, δεν μπορούσε να ασκήσει μιά τέτοια δίωξη έτσι αμέσως και πως ήθελε χρόνο. Λέω πάρε το χρόνο σου. Η δίωξη τελικά ασκήθηκε την Τρίτη του Πάσχα. Δηλαδή μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

  • Πρόεδρος: Δηλαδή το τηλεφώνημα προς τον Παπά έγινε για να κινηθεί πιό γρήγορα;
  • Zαγοραίος: Nαι. Moυ είπε ο κ. Παπάς, ότι ο κ. Αθανασίου έκανε τηλεφώνημα στη γραμματεία και ρώτησε σε ποιόν χρεώθηκε
  • Πρόεδρος: Τηλεφώνημα από τον κατηγορούμενο λάβατε;
  • Zαγοραίος: Απολύτως κανένα. Καμία παρέμβαση δεν δέχτηκα από τον τότε υπουργό.
  • Πρόεδρος: Ισχύει αυτό που είπε ο κ. Αθανασίου ότι, έμαθε πως ο Παπαγγελόπουλος έψαχνε τον Ζαγοραιο, για να του πει να βρει κάποιον, να βάλει για να καθυστερήσει τη δίωξη;
  • Ζαγοραίος: Δεν ισχύει. Εξάλλου ο Παπάς ήταν πάρα πολύ γρήγορος.
  • Πρόεδρος: Έπαιξε ρόλο ότι, πήρε τηλέφωνο ο Αθανασίου;
  • Zαγοραίος: Ναι, αλλά ο κ. Παπάς ήταν γρήγορος.
  • Πρόεδρος: Υπήρξε κάποιο δημοσίευμα;
  • Ζαγοραίος: Nαι. Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας DOCUMENTO για δίωξη κατά Σάλλα, ενώ δεν είχε ασκηθεί δίωξη. Δηλαδή θεωρείτο δεδομένο ότι, είχε ασκηθεί.
  • Πρόεδρος: Ποιός μπορεί να το έκανε;
  • Zαγοραίος: Η Εισαγγελία Πρωτοδικών αποκλείεται να πληροφορήσει, για δίωξη, που δεν ασκήθηκε.
  • Πρόεδρος: Μπορεί να το έδωσε ο κ. Παπάς;
  • Zαγοραίος: Αποκλείεται. Η δικογραφία έμεινε στο γραφείο μου κλειδωμένη, για να μην έρθει σε επαφή με κανέναν, για να εξασφαλίσουμε τη μυστικότητα.
  • Πρόεδρος: Μήπως κάποιος το θεώρησε δεδομένο ότι θα ασκηθεί;
  • Zαγοραίος: Tα συμπεράσματα για το δικαστήριο σας
  • Πρόεδρος: Όταν σας την έστειλε τη δικογραφία Σάλλα ο κ. Αθανασίου και την αναθέσατε, για να τη χειριστεί ο κ. Παπάς, σας πήρε τηλέφωνο ο Παπαγγελόπουλος?
  • Zαγοραίος: Ποτέ δεν με πήρε!
  • Πρόεδρος: O κ. Αθανασίου είπε ότι, ο κ. Παπαγγελόπουλος έψαχνε να σας βρει, για να καθυστερήσετε τη δικογραφία Σάλλα, ήταν δύσκολο να σας βρει;
  • Zαγοραίος: Oχι καθόλου δύσκολο. Είχαμε συχνή επικοινωνία και λόγω της θέσεως μου, πήγαινα συχνά στο Υπουργείο.
  • Πρόεδρος: Σας είχε ζητήσει ποτέ κάτι για το Σάλλα;
  • Zαγοραίος: Oχι ποτέ!
  • Πρόεδρος: Τις επόμενες ημέρες;
  • Ζαγοραίος: Ποτέ!
  • Πρόεδρος: Μήπως ο κ. Παπαγγελόπουλος το είχε ζητήσει από τον κ. Παπα;
  • Zαγοραίος: Ποτέ! θα μου το είχε αναφέρει.
  • Πρόεδρος: Είδατε καμία διαφοροποίηση στις διώξεις, που παραγγέλθηκαν από τον Αθανασίου, σε σχέση με το πόρισμα;
  • Zαγοραίος: Oχι. δεν τα διάβαζα τα πορίσματα. Ήξερα ότι, είναι του Σάλλα και δεν ήθελα να τα γνωρίζω.
  • Πρόεδρος: Στην κατάθεση σας είχατε πει ότι, ο κ. Αθανασίου είχε την υπόθεση επί μήνες και ο κ. Παπάς την άσκησε σε πέντε μέρες. Στους επίκουρους εισαγγελείς έκανε παρέμβαση ο κ. Παπαγγελόπουλος;
  • Zαγοραίος: Ποτέ
  • Πρόεδρος: Σας ενόχλησε ποτέ για κάποια υπόθεση ο κ. Παπαγγελόπουλος;
  • Ζαγοραίος: Ποτέ. Για καμία, ούτε για υποθέσεις με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον, ούτε και για προσωπικές του υποθέσεις.
  • Πρόεδρος: Ακούστηκαν ποτέ παράπονα γιά παρεμβάσεις του;
  • Ζαγοραίος: Ποτέ. Από το Υπουργείο μας ρωτούσαν για υποθέσεις, επειδή ενδιέφεραν τον ΟΟΣΑ και έπρεπε να γνωρίζουν για να απαντήσουν. Θα σας αναφέρω και δύο υποθέσεις, που είχε προσωπικό ενδιαφέρον ο κ. Παπαγγελόπουλος. Δεν με ενόχλησε ούτε καν, όταν γίνονταν οι προκαταρκτικές εξετάσεις για Βγενόπουλο – Τσατάνη και για Ζαμανικα. Για το ποινικό σκέλος της κ. Ζαμανίκα, δεν με ρώτησε καν ούτε εάν την έχω.
  • Πρόεδρος: Ποιά πράξη θεωρείτε ότι, αναφερόταν στις αναφορές των τριών υπουργών για Κουρουμπλή, που χειρίστηκε η κ. Τουλουπάκη;
  • Zαγοραίος: Δεν ξέρω τι αφορούσαν. Ότι, δεν είχε συνταχθεί κάποιος κατάλογος για τα φάρμακα. Αυτό θα μπορούσε να είναι, από μιά παράβαση καθήκοντος ενός υπάλληλου μιάς επιτροπής – εάν έγινε με δόλο, μέχρι απιστία, εάν έγινε με δόλο από κάποιον υπουργό.
  • Πρόεδρος: H απιστία έχει καταργηθεί με διάταξη.

Σε ερωτήσεις μελών του δικαστηρίου ο μάρτυρας αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος ανέφερε ότι, είχε στενή φιλική σχέση και κουμπαριά με την κ. Τουλουπάκη και ότι, η φιλία τους παρέμεινε αδιατάρακτη.

Και τόνισε: «H κ. Τουλουπάκη μου τις έδειξε τις αναφορές. Κι εγώ δεν θα τις διαβίβαζα στη Βουλή, όπως άλλωστε έκανε και η κ. Ράικου. Μάλιστα, στο παρελθόν, όταν είχαμε διαβιβάσει στη Βουλή δικογραφίες κατά υπουργών, διά του Προϊσταμένου μας πάντα, ο Άρειος Πάγος μας τις γύριζε πίσω με αυστηρές συστάσεις».

Η δίκη συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...