15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εισαγγελέας για τα ‘κόκκινα’ δάνεια

Ημερομηνία:

Προκαταρκτική έρευνα για τα ανείσπρακτα “κόκκινα” δάνεια, που υπολογίζονται περίπου 23 δισ. ευρώ, διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη. Καταθέτουν ως μάρτυρες κυβερνητικοί επίτροποι στα τραπεζικά ιδρύματα και εκπρόσωποι του ΤΧΣ

Καυτή” έρευνα για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, που παραμένουν ανείσπρακτα, διεξάγει εδώ και μερικές εβδομάδες η ελληνική Δικαιοσύνη και καλεί για κατάθεση και εκπροσώπους του ΤΧΣ, το οποίο εποπτεύει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014, όταν ο νυν υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετική μήνυση, με την οποία ζητούσε “να ερευνηθεί κάθε δανειακή σύμβαση που εμπίπτει στην κατηγορία των “κόκκινων” ανείσπρακτων δανείων”.

Μεταξύ άλλων, ο Παν. Κουρουμπλής ανέφερε ότι “από το συνολικό ποσό των 43 δισ. ευρώ, στο οποίο ανέρχονται τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, τα 23 δισ. ευρώ θεωρούνται ανείσπρακτα. Για το λόγο αυτό απευθύνομαι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζητώ να ερευνηθούν για κάθε δανειακή σύμβαση, που εμπίπτει στην κατηγορία των ανείσπρακτων δανείων:

– ποιά είναι και τί ύψος έχουν τα ανείσπρακτα δάνεια που έχουν χορηγήσει την τελευταία 15ετία οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες,

– ποιά ήταν η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιριών και

ποιά είναι η διαδικασία που ακολούθησαν οι τράπεζες για την εκταμίευση και τη διάθεση δανειακών κεφαλαίων;”.

Παρέλαση μαρτύρων

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και έτσι σήμερα ο επίκουρος εισαγγελέας, Ιω. Δραγάτσης, που ανέλαβε την έρευνα, έχει προχωρήσει στις αρχικές του ενέργειες.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έχει ξεκινήσει να εξετάζει ενδελεχώς την υπόθεση και ήδη “παρευλάνουν” από το γραφείο του οι πρώτοι μάρτυρες. Πρόκειται για κυβερνητικούς επιτρόπους στις τράπεζες, καθώς και όσους διετέλεσαν και διατελούν μέχρι σήμερα εκπρόσωποι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ζητηθούν από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία, αλλά και η έκθεση ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορά συγκεκριμένα στο επίμαχα δάνεια.

Σημαντικές για την εξέλιξη της προκαταρκτικής έρευνας είναι και οι εκθέσεις του ΤΧΣ. Κι αυτό γιατί -όπως ο ίδιος ο Παν. Κουρουμπλής εξηγήσει σε υπόμνημά του στις εισαγγελικές αρχές- με βάση τις συγκεριμένες εκθέσεις αποφασίστηκε η συμμετοχή και το ύψος των κεφαλαίων, μετα οποία ενισχύθηκαν οι τράπεζες.

Με τα επίμαχα έγγραφα, κατά τον υπουργό Υγείας, θα διαπιστωθεί “αν οι ανάγκες των τραπεζών ήταν πραγματικές και αληθείς, δηλαδή αν εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων δανείων, που εν συνεχεία χαρακτηρίστηκαν ανείσπρακτα”.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ