15.8 C
Chania
Wednesday, February 21, 2024

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια – Πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να εμβολίσει το κίνημα στα ΑΕΙ με ωμούς εκβιασμούς

Ημερομηνία:

Τη στιγμή που περισσότερες από 100 σχολές σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, με τους φοιτητές να δηλώνουν αποφασισμένοι, παρά την καταστολή και τους εκβιασμούς, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διεκδικώντας «ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για εργασία με δικαιώματα», η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και οι πρυτανικές αρχές.

Η κυβέρνηση καταφεύγει στον αυταρχισμό και στον ωμό εκβιασμό, αφού με κόψιμο της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων απείλησε ευθέως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ με μια διχαστική κίνηση, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν διαδικτυακά.

Η παράταξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) είχε ήδη στείλει επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας με την οποία ζητούσε να ασκηθεί πίεση στις πρυτανικές αρχές προκειμένου να σταματήσουν οι καταλήψεις των πανεπιστημίων και να γίνουν οι εξετάσεις, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδηλώνουν στο δρόμο εδώ και 3 εβδομάδες, κόντρα στην υποταγή του εκπαιδευτικού συστήματος σε επιχειρηματικά συμφέροντα και απαντώντας άμεσα και συλλογικά σε προσπάθειες εκφοβισμού.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Eιδικότερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκινά κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, που θέτει υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Με εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά διερεύνηση για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος.

Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται, πλην των καταληψιών, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων.

Υπό έρευνα, επίσης, θα τεθούν και οι ενέργειες που έγιναν από τις διοικήσεις των υπό κατάληψη πανεπιστημίων, μετά τις καταλήψεις και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

Ο κ. Μαργαρίτης αναμένεται τάχιστα να ξεκινήσει την έρευνα του καλώντας τους πρώτους μάρτυρες μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.

Ωμός εκβιασμός σε βάρος των πρυτάνεων

Παράλληλα, σε ωμό εκβιασμό σε βάρος των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, εάν δεν προχωρήσει το θέμα της ηλεκτρονικής διαδικασίας των εξετάσεων στις σχολές.

Ο υπουργός Υγείας απείλησε με κόψιμο της χρηματοδότησης σε όσους διαφωνήσουν με τις τηλεξετάσεις και δεν δεχτούν να μπει η αστυνομία για να καταστείλει τις καταλήψεις, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα… πέσει θύμα δολοφονίας εάν μπει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα αναφερόμενος στις καταλήψεις και τη «βία» που ισχυρίζεται πως «ασκεί η άκρα αριστερά».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, στον Status της Θεσσαλονίκης, «ξεκαθαρίζω ότι κατά τη δική μου γνώμη και εγώ δεν είμαι κανένας μαλακός, είμαι σκληρός, εγώ δεν μπορώ να πάω στα πανεπιστήμια θα με σκοτώσουν. Δεν το λέω ειρωνικά, θα με σκοτώσουν σίγουρα, εγώ δεν μπορώ να μπω στα πανεπιστήμια, δεν μου επιτρέπει η βία της άκρας αριστεράς να μπω σε κανένα πανεπιστήμιο. Μετά από 25 φορές που επιχείρησαν να με κάψουν είπα να μη το ρισκάρω… σας το λέω με πάσα γνώση και ρεαλισμό».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «η βία της άκρας αριστεράς στα πανεπιστήμια δεν είναι νορμάλ… είναι μια ζοφερή πραγματικότητα κι ένας ακόμη από τους λόγους, που η ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων είναι ακόμη πιο επιτακτική, για να απαλλαγούμε από τέτοιες νοοτροπίες». Και επισφραγίζοντας τα παραπάνω, ανέφερε ότι «με είχαν καλέσει στο Πάντειο σε μία εκδήλωση και τους λέω παιδιά καλύτερα να μην έρθω γιατί θα καεί η Πάντειος, εσείς, εγώ και όλο το τετράγωνο. Άστο».

"google ad"

«Προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αρνηθεί να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να λυθεί η κατάληψη, δηλαδή το να μην πάρει μέτρα ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν οι πρυτάνεις δεν δείξουν κανένα ενδιαφέρον για να προχωρήσει η πανεπιστημιακή ζωή», είπε και συνεχίζοντας τις προκλήσεις ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι επιτακτικό για να «τελειώνει το τελευταίο άπαρτο κάστρο της άκρας Αριστεράς», αφού υποστήριξε ότι:

«Η βία της άκρας αριστεράς στα πανεπιστήμια είναι μία ζοφερή πραγματικότητα. Ένας από τους λόγους που η ανάγκη ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι ακόμα πιο επιτακτική. Για να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις νοοτροπίες. Με το νόμο αυτό κάπου τελειώνει το τελευταίο άπαρτο κάστρο της άκρας Αριστεράς, στην Ελλάδα. Δεν τους έχει μείνει άλλο».

Ωμός εκβιασμός σε βάρος των φοιτητών

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης με επείγουσα ερμηνευτική εγκύκλιο του προς τις Συγκλήτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτωνζήτησε από τα πανεπιστήμια να εφαρμόσουν τηλεξετάσεις.

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη καταλήψεις σε ΑΕΙ και ιδρύματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω αναβρασμού για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να «απαντήσει» με ψηφιακές εξετάσεις ώστε να παρακάμψει τις καταλήψεις.

Λόγω του αυτοδιοίκητου, τα ΑΕΙ θα πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο που θα οργανωθούν οι εξετάσεις, εάν δηλαδή θα κάνουν τηλε-εξετάσεις ή διά ζώσης.

Ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος στις Συγκλήτους των ΑΕΙ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Δεδομένου ότι

α) σε κάποια Α.Ε.Ι. δεν έχει εκδοθεί ο κανονισμός λειτουργίας τους,

β) συντρέχει λόγος εφαρμογής της ουσιαστικής διάταξης του άρθρου 65 παρ. 4 περ. β του ν. 4957/2022, δηλαδή της εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών επειδή λαμβάνουν χώρα έκτακτες συνθήκες στις υποδομές των Α.Ε.Ι., όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης παρουσία των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων,

γ) η Σύγκλητος έχει -δυνάμει της διάταξης της περ. κγ ΄της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 4957/2022- την αρμοδιότητα να ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που σχετίζεται με ακαδημαϊκά θέματα του Α.Ε.Ι, και

δ) η Σύγκλητος έχει –δυνάμει της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 223- την αρμοδιότητα να εκδίδει αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας μέχρι την έκδοση αυτού,

θεωρούμε ότι η Σύγκλητος, λαμβανομένων επιπροσθέτως υπόψιν : i) τη διάταξη του άρθρου 64 παρ.4 για την παράταση εξαμήνου με απόφαση Συγκλήτου μόνο για λόγους ανωτέρας βίας και όχι και για λόγους έκτακτων συνθηκών , ii) οι τελικές εξετάσεις διενεργούνται μετά την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου και, συνεπώς ο χρόνος της εξεταστικής δεν μπορεί να συμπίπτει με το χρόνο διεξαγωγής μαθημάτων εξαμήνου και iii) ότι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενός ακαδημαϊκού έτους δεν μπορούν να μεταφερθούν στο επόμενο, με την εξαίρεση της επαναληπτικής εξέτασης,

δύναται να λάβει απόφαση, συντρεχουσών των ανωτέρω υπό στοιχεία 6α-δ προϋποθέσεων, και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στην διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας».

ΚΚΕ: Οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα νικήσουν

“Αφού έπεσαν στο κενό τα ψέματα, η παραπληροφόρηση, οι απειλές και οι εκβιασμοί περί απώλειας της εξεταστικής, η κυβέρνηση της ΝΔ καταφεύγει στον αυταρχισμό και στην καταστολή. Είναι ξεκάθαρο πια ότι η μαζική, πλειοψηφική εναντίωση των νέων στο αντιδραστικό και άδικο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχει ήδη στριμώξει την κυβέρνηση. Οι αγώνες θα συνεχιστούν ακόμα πιο μαζικά και θα νικήσουν γιατί είναι δίκαιοι” τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ανακοίνωση εισαγγελικής έρευνας για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Μέρα25: Μετά τα ΜΑΤ, η κυβέρνηση στέλνει τους εισαγγελείς εναντίον των φοιτητών

“Τη στιγμή που αυξάνεται το κύμα οργής και αντιδράσεων κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε όλη τη χώρα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε κατεπείγουσα αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση σκληραίνει επικίνδυνα το παιχνίδι. Μετά την εγκύκλιο Πιερρακάκη για τηλε-εξετάσεις και τον εκβιασμό του Άδωνι Γεωργιάδη προς τις πρυτανικές αρχές για διακοπή της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, στην πιθανότητα άρνησης κλήσης της αστυνομίας για διάλυση των καταλήψεων, η σημερινή εξέλιξη είναι διολίσθηση σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Με την αιφνιδιαστική ενέργεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο στόχαστρο μπαίνουν όχι μόνο οι καταλήψεις, αλλά και οι πρυτανικές αρχές, καθώς ερευνάτε εάν προχώρησαν σε ενέργειες προκειμένου να αποτρέψουν τις καταλήψεις, αλλά και τι έπραξαν στη συνέχεια στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Η κυβέρνηση καλεί τους πρυτάνεις και τους καθηγητές να προχωρήσουν στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμη και αν η ακαδημαϊκή κοινότητα διαφωνεί. Ζητά δηλαδή οι πανεπιστημιακές αρχές να της “δείξουν με το δάχτυλο” φοιτητές.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά και βάζει απέναντί της όλο το φοιτητικό κίνημα. Είναι μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη που δυναμιτίζει ένα ήδη επιβαρυμένο κλίμα. Με την κίνηση αυτή προσπαθεί να εκβιάσει ωμά το φοιτητικό κίνημα, ώστε να σταματήσει τις κινητοποιήσεις του.

Τους κάνουμε γνωστό πως δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις απειλές τους και δεν θα υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστήμιου.

Καμία σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ