11.8 C
Chania
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, 2026

Εκδήλωση για τον ιστορικό αμπελώνα του Βενιζέλου στη Χαλέπα

Ημερομηνία:

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το αμπέλι του Βενιζέλου στη Χαλέπα: ο μοναδικός ιστορικός αστικός αμπελώνας της Ελλάδας», το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκη στην Πλατεία Έλενας Βενιζέλου στη Χαλέπα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Χημείας. Ομιλητές θα είναι ο Κωστής Γαλάνης, χημικός-οινολόγος, και ο Γιάννης Γαλάνης, γεωπόνος-οινολόγος.

Ο αμπελώνας στην ανατολική πλευρά της Οικίας-Μουσείου της Χαλέπας φυτεύτηκε από τον πατέρα του Βενιζέλου, Κυριάκο, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κήπο και το αμπέλι του. Με πρωτοβουλία του πρώτου προέδρου του Ιδρύματος, μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, ο αμπελώνας πήρε ξανά ζωή το 2005.

Από τότε καλλιεργείται με ποικιλίες που είχαν φυτευτεί την εποχή του Βενιζέλου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αστικών Αμπελώνων (Urban Vineyards Association).

Οι ομιλητές θα αναφερθούν στην αναβίωση του αμπελώνα, τη βιολογική καλλιέργεια και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών, τη διαχείριση των παραγόμενων σταφυλιών και τη μεταποίησή τους σε υψηλής ποιότητας τσικουδιά.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του Ιδρύματος για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Βενιζέλου και στο πλαίσιο των δράσεων του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Χημικών «Χημεία και καθημερινή ζωή».

Ο Κωστής Γαλάνης διαθέτει περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στον οινοποιητικό τομέα. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Οινολογίας από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ στη Γαλλία.

Ο Γιάννης Γαλάνης εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια ως σύμβουλος γεωπόνος-οινολόγος με έμφαση στη βιολογική καλλιέργεια. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Αμπελουργίας και Οινολογίας στη Γαλλία (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο SupAgro στο Μονπελιέ και ΕΝΙΤΑ στο Μπορντώ).

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον ΣΕΠΕ Χανίων για τον θάνατο του Ευάγγελου Κατάκη

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Χανίων εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του συναδέλφου Ευάγγελου Κατάκη. Η κηδεία θα γίνει στις 2 Μαρτίου στον Άγιο Στυλιανό Βαμβακόπουλου.

Τι είναι ο Σοσιαλισμός

Ο Σοσιαλισμός είναι η θεωρία και το σύστημα κοινωνικής...

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: Τα δικαιώματά σας ως επιβάτες αεροπλάνου στην Ε.Ε.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ενημερώνει για τα δικαιώματα επιβατών αεροπλάνου: αποζημιώσεις για καθυστερήσεις, ακυρώσεις, άρνηση επιβίβασης, φθορές αποσκευών και ειδικές διατάξεις για ΑμεΑ.

Mercosur: Η Λάιεν εφαρμόζει τη συμφωνία παρά το ότι πάγωσε στο Ευρωκοινοβούλιο – “Μπράβο Ούρσουλα”, λέει η Μελόνι

Η ΕΕ θα εφαρμόσει προσωρινά την εμπορική συμφωνία με το νοτιοαμερικανικό...