18.8 C
Chania
Friday, March 1, 2024

Συνέχιση της κατάληψης αποφάσισαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης σε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις της τελευταίας δεκαετίας – Εκδήλωση το Σάββατο | Φωτός

Ημερομηνία:

Στις 16 Γενάρη, στο Πολυτεχνείο Κρήτης διεξήχθει μια από τις μαζικότερες συνέλευσεις της τελευταίας δεκαετίας με συμμετοχή 924 φοιτητών.

Οι φοιτητές , “παρά την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς για χαμμένα εξάμηνα”, όπως αναφέρεται σε σχετικά ανακοίνωση, μαύρισαν την κυβερνητική νεολαία και υπερψηφίσαν πανηγυρικά με 496 ψήφους την κλιμάκωση του αγώνα με συνέχιση της κατάληψης μέχρι και την Τρίτη 23/1.

Δείτε φωτογραφίες

Σύμφωνα με ίδια ανακοίνωση του συντονιστικού της κατάληψης του ιδρύματος, το Σάββατο στις 5 το απόγεμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο κατειλημένο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Αμφιθέατρο Α2.

Όπως αναφέρεται πιο αναλυτικά στο κείμενο:

Με ακόμα μεγάλύτερη μαζικότητα από την προηγούμενη βδομάδα ολοκληρώθηκαν σήμερα τα φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλες της πόλεις της χώρας. Με δεκάδες αποφάσεις Γενικών συνελεύσεων, οι πολυήμερες καταλήψεις όλο και αυξάνονται, χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βγαίνουν στους δρόμους για να εναντιωθούν στα σχέδια της ΝΔ για ιδιωτικά πανεπιστήμια και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΕΔΙΠ,ΕΤΕΠ,Διοικητικοί) αλλά και πανελλαδικά καθώς και τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων της πόλης, που στέκονται δίπλα στον αγώνα μας ενάντια στην διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου, την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κυβερνητική νεολαία είναι μόνες τους! Καθώς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ευαγγελίζεται «μειοψηφίες», ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει συνταχθεί μαζι μας στον αγώνα εναντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Χαρακτηριστικά, την Δευτέρα 15/01, πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο ΕΜΠ, ρίχνοντας χημικά, χτυπώντας και προσαγάγωντας φοιτητές. Με μία τέτοια αναβαθμισμένη επίθεση, η Νέα Δημοκρατία επιτήθεται σε χώρο ασύλου, προσπαθώντας να κατασβέσει οποιαδήποτε εναντίωση απέναντι στα σχέδια της. Αντίστοιχα, στο ίδρυμα μας η κυβερνητική παράταξη επιχειρεί να χτίσει ένα κλίμα τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των αγώνων μας, μέσω της υποτιθέμενης δημιουργίας προβλημάτων στην ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής, γεγονός που ουδέποτε υποστήριξε καν η διοίκηση! Οι μόνες πραγματικές μειοψηφίες είναι η κυβέρνηση και οι καλοθελητές της, που πατούν πάνω στον φόβο, προκειμένου να μην φανεί πόσο περιθοριοποιημένοι είναι! Δεν τρομοκρατούμαστε!

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης διεξήχθει μια από τις μαζικότερες συνέλευσεις της τελευταίας δεκαετίας με συμμετοχή 924 φοιτητών. Η κυβερνητική νεολαία παρά τη διαχρονική απουσία της απο τις συλλογικές διαδικασίες, συμμετείχε μετά από σχεδόν ένα χρόνο στη γενική συνέλευση με μοναδικό στόχο να μπλοκάρει τους φοιτητικούς αγώνες. Οι φοιτητές , παρά την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς για χαμμένα εξάμηνα, μαύρισαν την κυβερνητική νεολαία και υπερψηφίσαν πανηγυρικά με 496 ψήφους την κλιμάκωση του αγώνα με συνέχιση της κατάληψης μέχρι και την Τρίτη 23/1. Η απάντηση δόθηκε στα με την σαρρωτική ήττα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ!

Παρά το αίτημα των φοιτητών να παρέμβουν στην προγραμματισμένη Σύγκλητο του Πολυτεχνέιου Κρήτης για να μεταφέρουν τα αιτήματα της κατάληψης η διοίκηση για ακόμα μια φορά μας απέκλεισε. Σε ανακοίνωση που ακολούθησε η Διοίκηση, εμφανώς πιεσμένη, τοποθετείται για πρώτη φορά δημόσια στη θητεία της για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τον προβληματισμό της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Οι απειλές για χαμμένα μαθήματα-εργαστήρια δεν θα περάσουν και το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν κλίμα έντασης που ενισχύει την κυβερνητική πολιτική!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει ένα νομοσχέδιο με πολλαπλά αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο θα σπουδάζουμε, αλλά και το εργασιακό μας μέλλον. Μάλιστα δεν διστάζει να προβεί σε μια τέτοια κίνηση εν μέσο εξεταστικών προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις. Πρόκειται για ευθύ χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, απαξιώνει τα πτυχία μας διαλύει τα επαγγελματικά και τα εργασιακά μας δικαιώματα! Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να μην κατατεθεί καν το νέο νομοσχέδιο! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Θα βάλουμε φρένο στα σχέδια τους! Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006-2007, που κατάφερε να αποτρέψει την κατάργηση του άρθρου 16, μας δείχνουν σήμερα το δρόμο του αγώνα! Μέσα από τις μαζικές συνελεύσεις, τις μαζικές καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα,  όπως και τότε, έτσι και σήμερα, θα προασπίσουμε  τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και των δικαιωμάτων μας. 

Ήδη μέρος της ακαδημαϊκης κοινότητας, και της εκπαιδευτική κοινότητας, σωματεία και φορείς της πόλης, εχουν δειξει την συστράτευση τους στον αγώνα αυτό. Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα (πανεπιστημιακούς, εργαζόμενους), αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συνεχίσουμε το κοινό αυτό αγώνα! Καλούμε τους εργαζόμενους, σωματεία και φορείς, όλο το λαό που μοχθεί για να σπουδάσει τα παιδιά του και θέλει οι αυριανοί εργαζόμενοι να μπορέσουν να δουλέψουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, να βρεθούν στο πλευρό μας.

"google ad"

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους-ες
 • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο
 • Να καταργηθεί η ΕΒΕ και οι νόμοι Κεραμέως
 • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εργασιακή μας προοπτική! Πτυχία με δικαιώματα όχι διαβατήρια για ανεργία – μετανάστευση! Μόνη προϋπόθεση για εργασία το πτυχίο. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της συνθήκης Μπολόνια.
 • Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος και για μόνιμη δουλειά στο αντικείμενο.
 • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Όχι στην αξιολόγηση και στην κρατική χρηματοδότηση βάση των κριτηρίων της ΕΘΑΕΕ
 • Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Δημόσιες και δωρεάν μεταφορές – σίτιση – στέγαση !
 • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίησής της για υπονόμευση των δράσεων του συλλόγου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 • Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων την επόμενη εβδομάδα με πολυήμερες καταλήψεις
 • Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 25/1 13:00 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20/1 ΣΤΙΣ 17:00 ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΕΝΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Α2 ΟΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΙΠ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΤΕΠ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΕΠΕ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Το επόμενο διάστημα εντείνουμε τον αγώνα μας με κινητοποιήσεις και πορείες. Καλούμε όλη την κοινωνία, τους μαθητές και τους καθηγητές, τους φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Φρίκη μετά το μακελειό με τους 100 νεκρούς

Διεθνείς αντιδράσεις και σάλο προκαλεί το νέο μακελειό στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας με...