Η επανάσταση του Οκτώβρη 1917 στη Ρωσία έφερε την εργατική τάξη στην εξουσία. Για εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε ολόκληρο τον πλανήτη, το κράτος των εργατικών συμβουλίων -των σοβιέτ, η πραγματική δημοκρατία της πλειοψηφίας, το πανηγύρι των καταπιεσμένων, άνοιγε την προοπτική μιας καινούργιας σοσιαλιστικής κοινωνίας απαλλαγμένης από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Το 1917 ο Λένιν στο βιβλίο του “Κράτος και Επανάσταση” έβαζε σαν στόχο μια κοινωνία όπου “η κάθε μαγείρισσα θα κυβερνάει”.
Όμως, δώδεκα χρόνια αργότερα τέτοια λόγια ήταν εισιτήριο για απόλυση και σύντομα για ένα ταξίδι στις φυλακές και τις εξορίες. Η σταλινική αντεπανάσταση ήταν η πλήρης ανατροπή όλων των κατακτήσεων του Οκτώβρη αλλά και η άρνηση όλων των οραμάτων και των ελπίδων που είχε γεννήσει. Το 1934 ο Καγκάνοβιτς, ο υπουργός Βαριάς Βιομηχανίας του Στάλιν συνόψισε και αυτός με μια φράση την ανατροπή που είχε συντελεστεί: “Η γη πρέπει να τρέμει όταν ο διευθυντής μπαίνει στο εργοστάσιο”.
Η Ρώσικη Επανάσταση “χάθηκε”. Στη θέση της επιβλήθηκε ένα καθεστώς κρατικού καπιταλισμού. Έχει σημασία να επιμείνουμε σ’ αυτό σήμερα απέναντι στους απολογητές του καπιταλισμού, που όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα χάλια του συστήματος που υμνούν, έχουν εύκολη την απάντηση στο στόμα: μην μας κουνάτε το δάχτυλο, γιατί στο κάτω-κάτω ο κομμουνισμός απέτυχε, κοιτάξτε τι έγινε στην Ρωσία.
Σήμερα όπου αντιμετωπίζουμε μια κρίση τόσο βαθιά σαν της δεκαετίας του 1920 και του 1930 είναι απαραίτητο να οργανώσουμε την προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού πέρα από τις ιστορικές διαστρεβλώσεις και την προπαγάνδα των “από πάνω” ότι το μόνο σύστημα που ταιρίαζει στη φύση του ανθρώπου είναι ο καπιταλισμός του πολέμου και των μνημονίων. Γι’ αυτό σας προσκαλούμε στην εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) με θέμα: Πώς χάθηκε η ρώσικη επανάσταση, την Τετάρτη 18 Ιουλίου στο καφέ Γωνιά των Αγγέλων και ώρα 7.30μμ
ΣΕΚ Χανίων