14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Εκδήλωση της Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ και των Τ.Σ. της ΚΝΕ στο φρούριο Ιτζεδίν

Ημερομηνία:

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Χανιά διοργανώνουν το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 στις 6μμ, εκδήλωση τιμής και μνήμης στον ιστορικό χώρο – μνημείο του φρουρίου του Ιτζεδίν. Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και τα Τομεακά Συμβούλια της ΚΝΕ κάνουν κάλεσμα στον λαό και στην νεολαία της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση.

Το ΚΚΕ με δεκάδες παρεμβάσεις (Βουλή, Περιφέρεια, Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων), έχει θέσει στο προσκήνιο το ζήτημα της αποκατάστασης του ιστορικού φρουρίου με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. Καλούμε τον Χανιώτικο λαό και την νεολαία με την μαζική τους συμμετοχή στην εκδήλωση να δώσουν την καλύτερη απάντηση σε όσους διαχρονικά έχουν αφήσει το ιστορικό μνημείο στην τύχη του! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα παιδιά των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, κάθε άνθρωπο που μοχθεί για το μεροκάμματο, ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης, να συνυπογράψει το κείμενο υπογραφών της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, να συμπορευτεί στον αγώνα μαζί μας, ώστε το ιστορικό αυτό μνημείο του τόπου μας, να γίνει επισκέψιμο από τον λαό και την νεολαία του Νομού μας. Να διατηρηθεί σαν μνημείο ιστορικής-πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το φρούριο του Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων, είναι ένας ιστορικός τόπος μνήμης. Το 1872 χτίστηκε σαν φρούριο από τον Τούρκο Πασά της περιοχής για αμυντικούς σκοπούς. Αργότερα μετατρέπεται σε φυλακή από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.Οι φυλακές που λειτούργησαν στο φρούριο αποτέλεσαν τόπο μαρτυρίου και θυσίας για εκατοντάδες αγωνιστές. Λειτούργησε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων από το 1930, οπότε και μεταφέρθηκαν στις φυλακές κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι, που καταδικάστηκαν με το νόμο περί «Ιδιώνυμου» της κυβέρνησης Βενιζέλου. Η ιστορία των φυλακών συνεχίζεται μέχρι το 1971 όπου οι εναπομείναντες κρατούμενοι μεταφέρονται σε άλλες φυλακές. Στα κελία του Ιτζεδίν φυλακίστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Οι πρωτοπόροι αυτοί αγωνιστές μαρτύρησαν υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά τους και τους αγώνες τους για το δίκιο του λαού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Με την εκδήλωση μας τιμάμε όλους όσους κράτησαν ψηλά την σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ, όλους όσους πάλεψαν για το δίκιο του λαού ακόμα και με τεράστιο προσωπικό κόστος. Όλους αυτούς που όχι απλά δεν απαρνήθηκαν τα ιδανικά τους, αλλά μετέτρεψαν τις φυλακές σε κάστρα αγώνα, σε πέτρινα πανεπιστήμια. Εμπνεόμαστε από την αλύγιστη στάση τους, διδασκόμαστε από τους μεγάλους αγώνες τους.

Απαιτούμε να αποκατασταθούν όλες οι εγκαταστάσεις του φρουρίου, με σκοπό να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, να αναδειχτεί η ιστορία του, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία του λαού μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Ξενάγηση έξω από το φρούριο Ιτζεδίν.
Κατάθεση στεφάνων στο νεκροταφείο-μνημείο των εκτελεσμένων μαχητών του ΕΛΑΣ.
Ομιλία από το Νίκο Αποστολίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.
Προβολή ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στην ιστορία του Ιτζεδίν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...