Εκδήλωση τιμής για την 1η ιστορική Μάχη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη, στον Λούλο Κεραμειών

Κανένα σχόλιο

Την 1η Μάχη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη, στον Λούλο Κεραμειών, τιμά η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Χανίων, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Λούλο, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 και ώρα 7.00 μ.μ.

Η ιστορική μάχη του Λουλου

Γνωρίζοντας ότι οι Τούρκοι βρίσκονταν σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τον ξεσηκωμό, οι Κρητικοί οπλαρχηγοί έπρεπε να οργανωθούν και να δράσουν υπό πλήρη μυστικότητα. Έτσι, η πρώτη επίθεση έγινε στα Χανιά και ήταν αιφνιδιαστική.

"Sponsored links"

Ο Ιωάννης Παπαδογιωργάκης ή Γερανιώτης -καθώς καταγόταν από το Γεράνι- επιτέθηκε στον πύργο της Χαρβάτας με 25 άντρες. Αφού σκότωσαν τους 10 Τούρκους που το φρουρούσαν, μπόρεσαν να το καταλάβουν.

Αμέσως μετά, και έχοντας πάρει τον οπλισμό των νεκρών, κινήθηκαν προς το χωριό Κυρτομάδο. Εκεί εισέβαλαν στο καφενείο, όπου βρήκαν 15 Οθωμανούς στρατιώτες να γλεντάνε. Μετά τη δεύτερη επιτυχία, κατέφυγαν στο Θέρισο.

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι στα Χανιά έμαθαν για τις επιθέσεις και εξοργίστηκαν. Δόθηκε η εντολή στον Ιμπραήμ Ταμπουρατζή να συγκεντρώσει τους άντρες του και να μεταβεί στο Θέρισο, όπου υπήρχαν πληροφορίες πως στρατοπέδευαν οι Έλληνες οπλαρχηγοί.

Στο διάβα τους, οι Τούρκοι στρατιώτες σκότωναν αμάχους. Διέδιδαν μάλιστα, ότι αφορμή για τις θηριωδίες ήταν το γεγονός ότι ο Παπαδογιωργάκης είχε αρνηθεί να πληρώσει φόρους.

Δεν ήθελαν να μαθευτεί η επαναστατική πράξη και ο χριστιανικός πληθυσμός να αναθαρρήσει. Το πρωί της 14ης Ιουνίου 1821, έξω από τον οικισμό του Λούλου, μερικά χιλιόμετρα πριν το Θέρισο, οι Κρητικοί αγωνιστές δέχθηκαν την πρώτη επίθεση από 60 γενίτσαρους.

Ο Σφακιανός καπετάνιος Τσελεπής, που ήταν ο πρώτος που τους είδε να πλησιάζουν, λέγεται ότι φώναξε: Φωθιά, παιδιά στούς εχθρούς ούλης τής ανθρωπότης! Κανείς τους νά μή γλιτώσει! Φωθιά. παιδιά, φωθιά!

Οι Κρητικοί ήταν προετοιμασμένοι και χίμηξαν κατευθείαν στην μάχη. Οι άντρες του Ταμπουρατζή, που δεν περίμεναν τόσο σθεναρή αντίσταση, αιφνιδιάστηκαν. Αναγκάστηκαν να οχυρωθούν στα σπίτια του Λούλου για να γλιτώσουν.

Οι Έλληνες κάτοικοι είχαν ενημερωθεί από τον αγωνιστή Αναγνώστη Παναγιώτου για την επικείμενη τουρκική επέλαση και είχαν κρυφτεί στα βουνά για να είναι ασφαλείς.

"Sponsored links"

Έτσι, οι Τούρκοι στρατιώτες ταμπουρώθηκαν στα άδεια σπίτια και δεν είχαν άλλη επιλογή από το να υπομείνουν την σφοδρή πολιορκία των Κρητικών. Η μάχη κράτησε ως το σούρουπο, όποτε και οι Τούρκοι τράπηκαν σε φυγή.

Οι Κρητικοί τους καταδίωξαν μία ώρα έξω από τα Χανιά. Ο απολογισμός της τουρκικής πλευράς ήταν δεκαοκτώ νεκροί -μεταξύ των οποίων και ο Ιμπραήμ Ταμπουρατζής- και πολλοί κατατρεγμένοι που πρόλαβαν να καταφύγουν στην πόλη. Επιπλέον, πολλά όπλα και πολεμοφόδια έμειναν στους Έλληνες.

Η μάχη του Λούλου ήταν η πρώτη επιτυχία της Επανάστασης στην Κρήτη.

Αναπτέρωσε το ηθικό των Κρητικών, αναζωπύρωσε το απελευθερωτικό αίσθημα και σήμανε την έναρξη του Αγώνα στη Μεγαλόνησο. Το νησί όμως απελευθερώθηκε το 1898 μετά από 226 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας. …

Με πληροφορίες απο mixanitouxronou.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live